Slaven će dobro zaraditi na transferu bivšeg igrača. Dio iznosa ide Dinamu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ANTE CRNAC (20), krilni napadač hrvatske U-21 reprezentacije, karijeru će nastaviti u engleskom Championshipu. Javio je to Fabrizio Romano uz dodatak da je njegova selidba iz poljskog kluba Rakow Czestochowa u Norwich posao vrijedan 11 milijuna eura. Ovo je rekordni transfer u povijesti Rakowa, koji je dosad igrača prodao za najviše pet milijuna eura, a za poljski klub nastupa i bivši igrač Hajduka Fran Tudor.

Crnac, tada još tinejdžer, na početku prošle sezone napustio je Slaven Belupo i za 1.3 milijuna eura otišao u poljski klub. Krilni napadač u Koprivnicu je stigao u siječnju 2022. i od tada upisao 56 nastupa u dresu Slavena. Ukupno je postigao 11 pogodaka i upisao dvije asistencije prije transfera u Poljsku.

Zabio devet golova za poljski klub

Ondje se nije dugo zadržao. Skupio je tek 40 nastupa, zabio devet i asistirao za šest golova te privukao interes engleskog kluba. Robert Graf, sportski direktor Rakowa, dočekao ga je riječima koje su se vrlo brzo obistinile: "Ante je igrač s vrlo velikim potencijalom, kojeg čeka uloga devetke u našem sustavu. Vjerujemo da je to pozicija na kojoj se može najviše razviti i dosegnuti visoku europsku razinu", rekao je Graf prošle godine.

Crnac, koji je prošao sve uzrasne kategorije u hrvatskim reprezentacijama do U-21 razine, kao 10-godišnjak je stigao u Dinamo. U prvoj momčadi nikad nije dobio priliku i 2022. postao je član koprivničkog prvoligaša. Za hrvatsku U-21 reprezentaciju ima četiri nastupa, a novi izbornik Ivica Olić jučer mu je uputio poziv za predstojeće utakmice u rujnu protiv Farskih otoka i Portugala u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Slaven će dobro zaraditi na transferu

Doznajemo da će njegov bivši klub Slaven Belupo dobro zaraditi na transferu Crnca u Englesku. Osim što je već zaradio 1.3 milijuna eura od prodaje u Poljsku, Slaven je tada zadržao pravo na 15% budućeg transfera mladog napadača. Takva klauzula se obično odnosi na ostvaren profit, pa će Slaven dobiti 15% od razlike između 1.3 milijuna i 11 milijuna eura, tj. pripada mu 1.46 milijuna eura od novog transfera Crnca, tako da su na njemu zaradili ukupno 2.8 milijuna eura.

Crnac time postaje igrač od čijeg je transfera Slaven zaradio najviše u povijesti kluba. Do sada su najskuplje prodani Nikola Katić, koji je 2018. godine otišao u škotski Rangers za 2.3 milijuna eura, i Mato Jajalo, koji je 2009. godine prodan u talijansku Sienu za dva milijuna eura. Treći na toj listi bio je mladi Lovro Zvonarek, kojeg je Bayern sa 17 godina kupio prije dvije godine za 1.8 milijuna eura.

Od ovog transfera će nešto zaraditi i Dinamo. Iako Crnac nije nikad nastupio za prvu momčad Dinama, nego je upisao samo 18 nastupa za drugu momčad, on je u Dinamu bio od 12. do 18. godine, pa mu po FIFA mehanizmu solidarnosti pripada 2.5% transfera, odnosno ukupno 275.000 eura.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.