Spominju se Japanci, Hoxha, Brekalo... Tko će doći u Dinamo?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SERGEJ JAKIROVIĆ okupit će ponovno momčad 2. siječnja, a šest dana kasnije Dinamo kreće u Rovinj na pripreme za nastavak prvenstva. Prvu utakmicu igra 23. siječnja, onu zaostalu protiv Lokomotive. No, iako još nema svakodnevnih obveza u klubu, Sergej Jakirović sa svojim suradnicima slaže momčad s kojom će krenuti u borbu za naslov prvaka.

Iako prijelazni rok službeno počinje 1. siječnja, danima se već nagađa i piše o tome koga bi Dinamo mogao dovesti. Nije tajna da Dinamu primarno trebaju lijevi bek i lijevo krilo, ali kako se prijelazni rok bliži, priča se i o drugim pozicijama na koje bi mogli doći novi igrači.

Vraća se Živković

Jedan od njih svakako će biti Moreno Živković, sjajni 19-godišnji stoper koji je na posudbi u Lokomotivi i kojeg će Dinamo ove zime vratiti s Kajzerice. Jakirović se u ovoj polusezoni patio sa stoperima i pokušavao je razne kombinacije. U zadnjih pet utakmica nije primio gol, ali bi svejedno sa Živkovićem želio ojačati obranu.

Glavni problem je pozicija lijevog beka. Ni Ljubičić ni Perković nisu dugoročno rješenje i prioritet u ovom prijelaznom roku je pravi lijevi bek s kojim Dinamo niti želi niti smije pogriješiti, kao što je griješio u zadnjih par godina. Konkretna imena još nisu isplivala.

Prvi igrač koji se spomenuo uoči ovog prijelaznog roka je Arber Hoxha. Pisalo se da je vrlo blizu Maksimiru, ali se situacija zakomplicirala jer Slaven ne spušta cijenu. Klub iz Koprivnice prvo je ispalio cifru od tri milijuna eura, od koje su u Maksimiru pali sa stolice. Pregovorima se došlo do otprilike dva milijuna eura, što je Dinamu i dalje previše.

Dinamo ne bi kosovskog reprezentativca platio više od 800.000, maksimalno milijun eura, a pod račun bi dao neke igrače. To bi najvjerojatnije bili Daniel Štefulj i Matej Šakota, koji su na posudbi u Slavenu.

Slaven maše s ponudom Ferencvaroša kojom bi u startu zaradio više nego što mu nudi Dinamo, ali problem za Slaven je što Hoxha želi samo u Dinamo. Pravi pregovori tek će krenuti u prijelaznom roku, ali ipak je izvjesnije da će se klubovi na kraju dogovoriti.

Još jedan Japanac blizu Dinama

U ovoj polusezoni Takuro Kaneko se pokazao kao otkriće pa se Dinamo ponovno okreće prema japanskom tržištu. Kao što smo ranije pisali, vrlo je izvjesno da će iz Kawasaki Frontalea stići Yasuto Wakizaka. Riječ je o odličnom veznjaku koji je u nedavno završenoj sezoni u 40 utakmica zabio 11 golova uz deset asistencija.

Dinamo bi ga mogao dobiti za oko 1.5 milijuna eura, igrač ne bi tražio preveliku plaću i ima veliku želju doći u Dinamo. Od toga bi koristi imao i Kaneko. On govori samo japanski, ima prevoditelja i sigurno bi mu dobro došao netko "njegov" u svlačionici.

Pojavilo se i ime Yuye Asana, brata poznatijeg Takume Asana, napadača Bochuma. Yuya Asano igra za Sapporo, također je vezni igrač (12 golova i četiri asistencije u 42 utakmice prošle sezone). I on je ljetos bio blizu Dinamu, ali je taj posao propao. Sad se ponovno aktualizirao, ali trenutačno je puno realnije da u Dinamo stigne Wakizaka.

Pojavila se i priča da Dinamo želi Josipa Brekala koji u Fiorentini uglavnom sjedi na klupi. Povremeni hrvatski reprezentativac došao je prošle zime u Maksimir s ocem i agentom Andyjem Barom, ali Ante Čačić nije ni želio sjesti s njima za stol.

Brekalo zanimljiv, ali preskup

Brekalo je početkom sezone još nešto i igrao, ali je od 23. listopada u igru ušao samo jednom, i to na 17 minuta. Nije pretjerano zadovoljan u Firenzi i rado bi promijenio klub s kojim ima ugovor do ljeta 2026. godine. To je i najveći problem jer Brekalo u Fiorentini godišnje zarađuje 1.7 milijuna eura neto, a to je Dinamu previše.

Pitanje je bi li se Brekalo odrekao takvog ugovora koji ima još dvije i pol godine. Ako bi čak i pristao na manju plaću u Dinamu, ona bi i dalje bila ogromna za Dinamove standarde. Osim toga, Dinamo bi Fiorentini morao platiti i odštetu koja sigurno ne bi bila manja od dva milijuna eura.

Talijani bi mogli posuditi Brekala Dinamu do kraja sezone uz eventualnu opciju otkupa ugovora. No, čitava priča je dosta nategnuta i, kako doznajemo, trenutačno je realnije da Brekalo neće doći u Maksimir.

Bit će i odlazaka. Bogdan Mihajličenko sigurno neće ići na pripreme, a Joaquin Sosa, koji nije ni dobio pravu priliku, vjerojatno će se vratiti u Bolognu. Luka Menalo je pao u drugi plan i on bi rado otišao negdje gdje će više igrati pa mu klub neće raditi probleme, ako nađe novi klub. Isto vrijedi i za Mahira Emrelija, koji je sve manje u planovima Sergeja Jakirovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.