Sportski direktor Jakirović ga je doveo i obožavao. Trener Jakirović ga je zaboravio

Foto: Nel Pavletic/Pixsell

DINAMO se u zadnjoj četvrtini prvenstva probudio i uspio je, barem se tako zasad čini, spasiti sezonu koja je klizila prema debaklu. Trenutno je dva boda iza Rijeke u SuperSport HNL-u pet kola prije kraja, a najveću šansu za preskočiti ekipu Željka Sopića imat će za dva kola kad se igra derbi na Rujevici.

S istim klubom Dinamo će igrati i u finalu Hrvatskog kupa. Ono se ponovno igra na dvije utakmice, a aktualni prvak je svoje prvo finale nakon tri godine izborio na najslađi mogući način, pobjedom protiv Hajduka na Poljudu. Zadnji poraz u prvenstvu Dinamo je doživio protiv Lokomotive 23. siječnja, a otad je nanizao 11 pobjeda i dva remija.

Sergej Jakirović je tijekom čitave prve polusezone govorio da mu trebaju jedne pripreme i prijelazni rok, na kojem je preuzeo ulogu sportskog direktora, da momčad počne prikazivati pravo lice i da ju selektira po svom guštu. 

Naglašavao je kako želi "rakete", fizički moćne i brze igrače koji mogu igrati tranzicijski nogomet i brzo se priključivati napadu, a jedna od glavnih meta bio mu je Arber Hoxha. On je ekspresno postao važan prvotimac u Dinamu, ali je sada žrtva Jakirovićeve odluke koja bi mogla Dinamu spasiti sezonu.

Velika skepsa kad je dolazio iz Slaven Belupa

Dinamo je za 25-godišnjeg reprezentativca Kosova platio Slavenu odštetu od milijun eura uz 15% od sljedećeg transfera te se odrekao postotka budućeg transfera koji je trebao imati za Mateja Šakotu, svog bivšeg igrača koji trenutno nastupa za Slaven.

Hoxha je u prvom dijelu sezone za Slaven zabio pet golova i imao jednu asistenciju, a do izražaja je došao kao jedan od najboljih driblera lige. No, skepsa Dinamovih navijača bila je apsolutno razumljiva.

Hoxha je ipak dolazio iz kluba u kojem je rezultatski pritisak mnogo manji i koji, za razliku od Dinama, ima luksuz napadati na nepostavljenu obranu. Nije bio ni zvučan transfer poput Perišića ili Brekala i bilo je pitanje kako će se prilagoditi.

Jakirović je odmah pokazao koliko mu vjeruje

Po većini najvažnijih ofenzivnih parametara bio je jedno od najboljih krila lige otkad je stigao u Dinamo. Dio navijača je osvojio svojom borbenošću, a u prvih deset nastupa u SHNL-u za Dinamo startao je čak osam puta.

Doduše, jako mu je nedostajao konkretan učinak u vidu golova i asistencija što se nadovezalo na probleme Dinama u igri i nedostatka igrača u završnici gdje jednostavno nije bilo dovoljno onih koji napadaju njegov centaršut.

Zasad je svoje najbolje trenutke u Dinamu imao u Europi. Protiv Betisa je u uzvratnoj utakmici asistirao Takuru Kaneku za ključan gol kojim je Dinamo izborio prolaz u iduću rundu, u osminu finala protiv grčkog PAOK-a.

Tamo je u uzvratnoj utakmici domaćin vodio 3:0 već na poluvremenu, da bi Hoxha svojim prvijencem iz sjajnog voleja vratio nadu prvaku Hrvatske. Dinamo je na kraju primio još dva gola i ispao, ali činilo se da tu stvari za albanskog napadača konačno kreću nabolje. Ispalo je sasvim suprotno.

Grafika: Sofascore

Kolateralna žrtva Jakirovićeve odluke i nove formacije

No, Dinamov trener se u ključnom dijelu sezone odlučio za veliku promjenu. Bruni Petkoviću je u vrhu napada počeo priključivati nekog od dvojca Brodić-Kulenović, dok je u zadnju liniju dodao još jednog stopera i prešao je na 3-5-2 formaciju.

"Većinom je lopta kod nas u posjedu pa su linije kretanja malo drukčije nego kad igramo druge sustave. Ovako imamo više fluidnosti, više kombiniramo, a imamo i dva napadača, koji pritišću zadnju liniju. Problem je što ostaje dosta prostora otraga kad se izgubi lopta i radit ćemo na tome", komentirao je Jakirović svoju odluku.

Zbog toga su najviše patili klasični krilni igrači. To se odnosi i na Kaneka, ali još više na Hoxhu koji je u potpunosti izgubio rolu koju je dosad imao. Nema nijedan start u zadnje četiri prvenstvene utakmice.

Štoviše, protiv Istre nije ni ušao u igru. Protiv Gorice je dobio 26, a protiv Lokomotive tek zadnjih deset minuta susreta. Njegov pad je u tom smislu započeo na Poljudu. Tada je Jakirović prvi put odlučio u bitnoj utakmici zaigrati s dva napadača. Sandro Kulenović je upao unutra i zabio gol, dok je Hoxha ostao na klupi sve do 78. minute.

Ostaje za vidjeti kakva će biti sudbina njega, ali i drugih krila u sastavu. Dario Špikić ima vrlo dobru minutažu u zadnje vrijeme i često igra beka, dok je Kaneko u dosadašnjem dijelu karijere također igrao tu poziciju. Zasad se čini da je sportski direktor Jakirović svim silama htio Hoxhu, a sad ga trener Jakirović ne vidi u novom sustavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.