Srbi za pobjedu nad Hrvatima u olimpijskom finalu dobili doživotno bogatstvo od vlade

Foto: Profimedia

VATERPOLISTI Srbije pobjedom nad Hrvatskom 13:11 osvojili su olimpijsko zlato u Parizu. Osim što slave najveći uspjeh za sportaše, time su si osigurali doživotnu egzistenciju. Naime, srpska država svakog osvajača olimpijskog zlata nagrađuje s po 200 tisuća eura.

Osim što će svaki osvajač vaterpolskog zlata dobiti toliko kao jednokratnu premiju, reprezentativci su trijumfom nad Hrvatskom stekli pravo i na doživotnu nacionalnu mirovinu. Ona iznosi trostruku prosječnu plaću u Srbiji iz prosinca 2023. godine. To je oko 250 tisuća dinara ili oko 2100 eura. 

Srbija osvajačima zlata daje pet puta višu premiju i 60 posto višu mirovinu od Hrvatske

Srbija daleko bogatije od Hrvatske nagrađuje osvajače olimpijskih medalja. Prema novom pravilniku, od Ministarstva turizma i sporta RH za olimpijsko zlato dobiva se 41 tisuća eura, za srebro 26 tisuća eura te 18.500 eura za brončanu olimpijsku medalju.

Hrvatska je također jedna od rijetkih država koje daju trajnu stimulaciju svojim osvajačima medalja, kako sportašima tako i trenerima. Sportaši dobivaju naknadu u vrijednosti od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće, koja iznosi 1324 eura. Sportaši je primaju od 45. godine, a treneri od 55. godine.

Koliki će biti iznos naknade, određuje se prema broju osvojenih medalja te natjecanjima na kojima su osvojene. U svakom slučaju, maksimalni iznos te mirovine je spomenuta 1324 eura, pa je srpska mirovina za elitne sportaše viša za čak 800 eura od hrvatske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.