oi tokio

Srbija i Kosovo nedostižni Hrvatskoj kod nagrada za osvajače olimpijskih medalja

SAMO jedna država u regiji daje manje nagrade od Hrvatske osvajačima medalja na Olimpijskim igrama. 

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje s 200 tisuća kuna ili 27.600 eura. Toliko će dobiti taekwondoašica Matea Jelić. Srebro, koje za sada nitko od Hrvata nije osvojio, vlada premira sa 17.300 eura. Bronca, koju je osvojio također taekwondoaš Toni Kanaet, u Hrvatskoj vrijedi 12.200 eura.

Oni su osvajanjem olimpijske medalje od države osigurali i sportsku mirovinu, ali ona će im se početi isplaćivati kada napune 45 godina. Tako da se Jelić do nje treba strpjeti još 22, a Kanaet 20 godina.

Hrvatska će još za osvajanje medalja nagraditi i trenere uspješnih sportaša. Trener osvajača olimpijskog zlata dobiva 22.600, srebra 12.200, a bronce 9500 eura. 

 

Više od Hrvatske osvajačima olimpijskih medalja daju gotovo sve zemlje u okruženju. Crna Gora zlato nagrađuje s 35, srebro s 30, a broncu s 25 tisuća eura.

Srbija za zlato daje 70 tisuća eura ili 150 posto više od onog koliko Hrvatska daje zlatnim olimpijkama i olimpijcima. Srebro u Srbiji donosi 60 tisuća eura.

Olimpijska bronca za Srbiju donosi 50 tisuća eura, što je četiri puta više nego što će od Hrvatske za medalju ovog sjaja dobiti Kanaet i gotovo duplo više od onog što će od naše vlade dobiti zlatna Jelićka.

Kosovo je nedostižno svima u regiji. Zlatne judašice Gjakova i Krasniqi nagradit će s po 100 tisuća eura. 

Ranije smo u ovom članku napisali kako Bosna i Hercegovina svojim osvajačima medalja daje tek 2300 eura i to svima, bez obzira na sjaj odličja. Međutim, to nije točno. Dio Uredbe Federacije Bosne i Hercegovine predviđa novčane nagrade za osvajače medalja.

Zlatni u pojedinačnim sportovima dobivaju 50 tisuća maraka (oko 25 tisuća eura), srebra 30 tisuća maraka (15 tisuća eura), a osvajači bronce 20 tisuća maraka (10 tisuća eura).  U kolektivnim sportovima nagrade su po 20 tisuća maraja za zlato, 10 tisuća maraka za srebro i pet tisuća maraka za broncu.

Zasebnu uredbu imaju i entiteti BiH poput Republike Srpske, a pored nagrada različitih razina vlasti, nagradu bi sportaši dobili i od Olimpijskog odbora BiH.

S obzirom na to da još nijedan sportaš iz BiH nije osvojio olimpijsku medalju, u slučaju da je netko osvoji, došlo bi do svečane sjednice Izvršnog odbora  koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi. Ta sjednica bila bi sazvana po hitnom postupku kako bi nagrada bila uručena pravovremeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.