Srpska vaterpolska legenda: Ovo zlato je velika stvar, a Hrvatska ne treba žaliti

Foto: Profimedia/Igor Kralj/Pixsell

HRVATSKA muška vaterpolska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalnom susretu igranom u La Defense Areni izgubila je od branitelja naslova Srbije 11:13. Hrvatska je došla do četvrte olimpijske medalje u vaterpolu u postjugoslavenskom razdoblju. Osvojila je treće srebro, a jedino zlato ostaje ono iz Londona 2012. Ovo je treće uzastopno zlato za srpske vaterpoliste na OI-ju, nakon Rio de Janeira 2016. i Tokija 2021.

Srbija je tako i nakon smjene generacija odrađene u Tokiju otišla do samog kraja, u povijesti ovog sporta tri uzastopna olimpijska zlata osvajali su jedino još Mađari od 2000. do 2008. i Britanci početkom 20. stoljeća. Srbija sama ima istu količinu zlata kao i SFRJ, koja se penjala na olimpijski tron 1968., 1984. i 1988. godine.

U osvajanju dva posljednja jugoslavenska zlata pod izbornikom Ratkom Rudićem ključna igračka karika bio je Igor Milanović, legendarni sidrun i po mnogima najbolji igrač u povijesti vaterpola. Zapamćen je kao glavni junak najnapetije vaterpolske utakmice ikada. Bilo je to 1986. u finalu Svjetskog prvenstva između Jugoslavije i Italije u kojem se igralo osam produžetaka, što više nikada nije zabilježeno u finalnim utakmicama.

U posljednjim sekundama Dubravko Šimenc je prebacio loptu Milanoviću, vrijeme je istjecalo, a on je mahao loptom. Legendarni komentator Milorad Đurković je u transu ponavljao ''Milanović, Milanović, Milanović'' svaki put kad bi sidrun Jugoslavije zamahnuo, a onda je Milanović, s istekom vremena, loptu zakucao u suprotne rašlje talijanskog golmana za prvo jugoslavensko svjetsko zlato. U razgovoru za Index Igor Milanović komentirao je današnje olimpijsko finale i trijumf Srbije.

Kako ste vidjeli finale Srbije i Hrvatske?

Bili smo bolji u svim dijelovima igre, posebno u obrani s igračem manje. Centri su bili odlični, šuteri raspoloženi, sigurno najbolje izdanje naših vaterpolista na turniru. Moram priznati da je nakon Tokija bilo teško i zamisliti još jednu zlatnu medalju, momci i stručni stožer su uspjeli ostvariti ogroman uspjeh.

Ovim putem im čestitam, najviše igračima. Iz utakmice u utakmicu su pokazivali napredak. Treće zlato u nizu je fantastično, a dolazi u trenutku koji je dosta bitan za vaterpolo u Srbiji. Cijeli dan mi zvoni telefon, svi smo veoma sretni.

Ova medalja bi nam trebala dati poticaj i krila da radimo još ozbiljnije i bolje da bi se uspjesi i dalje nizali. Ovo je prva medalja nakon tri godine tijekom kojih nismo osvojili ništa i velika je stvar prekinuti takav post. Da smo u Parizu ostali bez medalje, to bi bio alarm za uzbunu.

Srbija je od 2012. igrala 17 finala na velikim natjecanjima i u svakom osvojila zlato. Koja je tajna tog nevjerojatnog niza?

Ne obraćam previše pažnje na statistiku, ali generacija koju smo posljednjih godina imali prilike gledati proglašava se najuspješnijom ikada. Nisam dobar s brojevima pa ne znam napamet koliko su svjetskih i europskih naslova uzeli, ali radi se o nevjerojatnim uspjesima.

Kakav Vam je dojam o ekipi Hrvatske pod Ivicom Tuckom? Godinu će završiti kao svjetski prvaci te europski i olimpijski viceprvaci.

Mislim da Hrvatska nema za čime žaliti, danas će možda ovaj poraz boljeti, ali ovo je veliki uspjeh za hrvatski vaterpolo, nanizane su medalje u Zagrebu, Dohi i sada u Parizu. Mislim da Tucak izvlači maksimum iz ove ekipe i mogu mu samo čestitati na tome.

Na ovom turniru je srčano i mudro vodio ekipu do finala, nije mu bilo lako protiv Španjolaca i Mađara. Sigurno je to bilo veće psiho-fizičko pražnjenje nego Srbiji protiv Grka i Amerikanaca. Ne želim podcjenjivati nijednu ekipu, ali Amerikance smo dobili s lakoćom, a Grci su jedan od najlošijih dana u posljednje vrijeme imali protiv nas.

Mi smo bivali sve sigurniji i sigurniji iz utakmice u utakmicu, a Hrvatska je krvarila protiv Španjolaca i Mađara. To se i osjetilo, nije bilo prepoznatljive dubine, naboja i elektriciteta koji inače krasi hrvatsku ekipu. Uz to, šutevi su bili jako loši, naša obrana je imala puno blokova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.