Štimac: Rapaić, Mornar, Erceg, Gabrić... Mi nismo hodali Splitom, mi smo lebdjeli

Foto: Damir Hajdarbasic/PIXSELL

IGOR ŠTIMAC (57) sredinom lipnja napustio je mjesto izbornika Indije. Dobio je otkaz nakon sastanka s čelništvom indijskog nogometnog saveza, a kao razlog njegovog otkaza naveli su razočaravajući učinak u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Štimac je od 2019. vodio indijsku reprezentaciju u 53 utakmice, u kojima je ostvario 19 pobjeda, 14 neriješenih rezultata i 20 poraza. Prvenstvo južne Azije osvojio je 2021. i 2023. godine, a Indija je bila destinacija na kojoj se najdulje zadržao u svojoj trenerskoj karijeri. Također, vodio je hrvatsku reprezentaciju u 15 utakmica, od srpnja 2012. do listopada 2013. godine. Kratko je trenirao i hrvatske klubove NK Zagreb i NK Zadar te iranski Sepahan i katarsku Al Shahaniju.

Dok čeka novi posao, gostovao je u emisiji (Ne)uspjeh prvaka s Mirzom Džombom, koja je s drugom sezonom krenula na kanalima Arena Sporta. S bivšim hrvatskim rukometašem, među ostalim, razgovarao je o Hajduku. Uz splitski klub, Štimac je kao branič nastupao za Cibaliju, Cadiz, Derby i West Ham.

Sa 16 godina došao u Hajduk

Štimac je u razgovoru s voditeljem Džombom rekao da je prvu ponudu Hajduka dobio s 14 godina. Roditelji su je odbili jer su smatrali da je premlad da napusti Metković, pa je otišao dvije godine kasnije.

"U Hajduk su me doveli kao ofenzivnog veznog igrača, kao napadača i netom nakon toga je pokojni Stanko Poklepović sjeo sa mnom razgovarati i objasnio mi jednu stvar. Ustvari mi je rekao svoje viđenje moje buduće karijere.

I rekao mi je ovako: 'Ako ćeš me slušati, raditi što ti kažem i naučiti, a znaš puno toga kako razmišljaju obrambeni igrači, odnosno znaš sve o tome kako razmišljaju napadači, i počneš igrati obrambenog, gdje te ja vidim, možeš postati jedan od najboljih centarhalfova koje je zemlja imala.'"

Debitirao pod Poklepovićem

Štimac je za prvu momčad Hajduka debitirao upravo pod trenerom Poklepovićem. Zahvalan mu je što mu je pomogao i usmjerio ga. 

"To što je bio Poklepović u to vrijeme, prije njega Biće Mladinić, s njim Ivić, poslije Sergej Krešić, pokojni Slišo… To je jedna generacija koja je otišla, koja se ne može nadomjestiti i sve ono što su oni nosili, pečate koje su dali Hajdukovoj školi, to je otišlo s njima. Nažalost, ništa od toga nije ostalo dolje. A i to je jedan od velikih razloga zašto Hajduk nije ono što bi trebao biti", rekao je Štimac.

"Hajduk je postao klub koji te uhljebi"

Godine 1992. otišao je u španjolski Cadiz pa se 1994. vratio u Hajduk. Te godine, nakon povratka još nekoliko igrača, splitski klub osvojio je dvostruku krunu i igrao četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa.

"Rapaić, Mornar, Hibić, Praženica, Erceg, Gabrić… Mi nismo hodali Splitom, mi smo lebdjeli. Treba napomenuti da smo mi tada igrali za tisuću maraka mjesečno. Ja sam imao bonus od 40.000 maraka za godinu dana. Ali mi smo imali glad, morali smo biti uspješni da bismo ponovno negdje otišli zaraditi novac.

Nažalost, danas je to drugačije jer je Hajduk postao klub koji te uhljebi, koji napravi da zaradiš dovoljno novaca tu, radio ili ne radio", izjavio je Štimac.

"Jakobušić se uludo zadužio"

Štimac je nastavio o modelu upravljanja Hajdukom. "Model upravljanja i način upravljanja su krucijalni. Moraš odabrati prave karaktere, koji moraju biti gladni jer je glad ono što te vuče k uspjehu. U upravu su u to vrijeme upirali prstom, u Rožića, Vidoševića, jer vuku riskantne poteze i zadužuju se.

Zadužio se i Jakobušić prošle godine, ali uludo. Ovi ljudi tada su se zadužili s kvalitetnim pretpostavkama što mogu ostvariti i malo se zadužili da bi vratili hrvatske internacionalce kući i u ono vrijeme ušli u Ligu prvaka koja je garantirala nekakve milijunske iznose", smatra Štimac.

Šest godina proveo je u Engleskoj, u Derby Countyju i West Hamu, a onda se treći put vratio u Hajduk. U emisiji (Ne)uspjeh prvaka izjavio je kako se odrekao velikih i stabilnih primanja da bi dio vlastite zarade dao Hajduku te je po okončanju igračke karijere četiri godine proveo na raznim funkcijama.

"Ljut sam kad vidim nekakve komentare i natpise koji nemaju veze s pravom istinom jer sam se ja za svoju trenersku karijeru spremao još kao igrač."

Prokomentirao je i svoju ulogu na klupi Hajduka, koju je dobio nakon što je klupska uprava smijenila Blaža Sliškovića. "Ljut sam kad vidim nekakve komentare i natpise koji nemaju veze s pravom istinom jer sam se ja za svoju trenersku karijeru spremao još kao igrač.

U biti sam tih nekoliko godina radio sve i samo ono što drugi nisu htjeli. Puštao sam druge ispred sebe i potrošio sam četiri godine u nekakvim funkcionerskim rolama, trošeći zdravlje, živce, novac, vodio borbe s vjetrenjačama, štitio klub rukama i nogama, u konačnici ni za što.

I onda kad sam već bio na rubu svega uprava je donijela odluku da se smjenjuje Blaž Slišković. Ali ja sam taj osobno koji plaća trenere i igrače svojim novcem. I u biti sam ja samo popunio to razdoblje, tih deset utakmica, silom prilika.

Grubo mi je bilo vidjeti neki dan, netko je intervjuirao Blaža, pa je rekao: 'Štimac htio sebi, nešto okititi sebe nečime. Ma ja da sam sebe htio kititi, ne bi nitko bio trener u Hajduku, nego ja tih četiri-pet godina, ruku na srce", izjavio je Štimac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.