Štimac Radi Bogdanoviću: Teško ti je gledati strance u Zvezdi? Pogledaj Hajdukove

Foto: Damir Hajdarbašić/PIXSELL

JOŠKO JELIČIĆ, Igor Štimac i Rade Bogdanović su na sportskom simpoziju Simposar u Sarajevu govorili o problemima nogometa u regiji te razvoju mladih igrača.

Štimac je ovako odgovorio na pitanje treba li igrača od 19 godina prodati ili zadržati: "Teško je generalizirati, sve ovisi o zrelosti igrača, ali i o tome koliko je klub uređen. Baturina je klasičan primjer igrača koji najavljuje veliku budućnost. Sad je bila prilika da ga Dinamo proda za velik novac, ali jako dobra odluka bila je da ostane."

Štimac: Odem pogledati što rade klubovi koji su hranili Hajduk igračima i ne mogu vjerovati

Istaknuo je probleme hrvatskih klubova: "Mi smo klubove nakrcali mlađim trenerima koji nemaju iskustva, a imaju imperativ rezultata. Gledaju da se što prije vinu prema seniorskom nogometu ne vodeći računa da je cilj škole nogometa  prije svega odgojiti čovjeka i eventualno stvoriti igrača za prvu momčad. Onda se pitamo zašto nam nogomet pada, zašto nas prelaze neke zemlje europskog srednjeg istoka koje su se resetirale i ulažu, a hrvatski klubovi jako malo rade na razvoju funkcionalnih sposobnosti."

Bivši izbornik Hrvatske i donedavno Indije, podijelio je primjer koji to najbolje opisuje: "Odem pogledati što rade klubovi koji su hranili Hajduk igračima i ne mogu vjerovati. Djeca od 7 do 14 godina kao da ne uživaju u igri. Roditelji im vise na ogradama, daju savjete, viču i to više ne sliči ni na što. Nogomet u regiji na svim razinama je u opasnosti."

Upozorio je i na greške reprezentacije Hrvatske: "Nije se na vrijeme povuklo poteze koje je trebalo povući, nego tek sada, što se i vidi. Igra je okomitija, momčad više ne pati." Dodao je da se promijenio odnos snaga, a samim tim i očekivanja od reprezentacije:

"Prije nam je plasman na veliko natjecanje bio uspjeh, a sve ostalo bonus, ali danas to više ne možemo reći. Danas se puno lakše plasirati na Europsko i Svjetsko prvenstvo, igra veći broj zemalja i sve zemlje regije moraju imati imperativ plasmana na velika natjecanja. Talent igrača s ovog područja je iznad ostalih, ali nismo prihvatili da talent ima najmanju ulogu u uspjehu."

Rade Bogdanović: Išao sam pogledati Zvezdin trening da vidim tog Coulibalyja i nisam mogao doći k sebi

Rade Bogdanović razočaran je brojem i kvalitetom stranaca u Crvenoj Zvezdi: "Jednom sa otišao na trening da vidim tog centarfora Coulibalyja i nisam mogao doći k sebi kad sam vidio što sve ne može igrač koji zarađuje 80 tisuća eura mjesečno." Na to mu je odgovorio Štimac: "Dođi na Hajdukov trening da vidiš ondje strance i bit će ti lakše gledati Coulibalyja."

Jeličić: U Hajduku me čekala oprema, a danas roditelji moraju plaćati članarine, kupovati kopačke, plaćati putovanja

Joško Jeličić govorio je o lošoj infrastrukturi u Hrvatskoj: "Reprezentacija je drugim i trećim mjestom na Svjetskom prvenstvu omogućila državi marketing kakav nikad nije imala niti će imati. I zato mora osigurati ono nužno za razvoj, najprije infrastrukturu. Pa mi u Hrvatskoj imamo četiri travnjaka na kojima bi se i koza morala bandžirati kad bi išla pasti travu.

Istaknuo je da u vrijeme kada je on počinjao igrati nogomet nije bilo toliko troškova za roditelje kao danas: "U Hajduku me čekala oprema, a danas roditelji moraju plaćati članarine, kupovati kopačke, plaćati putovanja. Ako u Hrvatskoj trenira 12 tisuća djece, a članarina je 50 eura, to je 600 tisuća eura mjesečno, 7 milijuna eura godišnje, s putovanjima i opremom to se popne na 20 milijuna eura roditeljskih izdvajanja godišnje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.