Što je Arne Slot donio u Liverpool i u čemu je najveći problem?

Foto: Profimedia

ZAPOČELA je nova sezona Premier lige. Tijekom prijelaznog roka gotovo su svi njeni klubovi bili aktivni, što se od najbogatije lige svijeta i očekuje. Svi osim Liverpoola, koji u trenutku pisanja ovog teksta nije doveo nijednog igrača. Liverpool nije samo anomalija unutar Premier lige već i Europe općenito. Od 132 kluba koji nastupaju u najjačih sedam liga Europe Liverpool je jedini klub koji nije potpisao nijednog novog igrača. Unatoč tome, Liverpool će izgledati drugačije nego prethodnih sezona.

Slotov nogomet bazira se na kontroli, ne na frenetičnosti

Razlog tome je promjena stožera kluba, točnije dolazak bivšeg trenera Feyenoorda Arnea Slota. Tijekom pripremnih utakmica Liverpool nije doživio nijedan poraz. Protivnici su mu bili Betis, Arsenal, Manchester United, Sevilla i Las Palmas, a samo je u potonjoj utakmici remizirao, dok je u svim ostalima ostvario pobjede.

Liverpool je u tom periodu zabio deset golova i primio tek dva, a upravo taj niski broj primljenih pogodaka i prikazano na terenu pokazuju da će se igra ponešto razlikovati od one Jürgena Kloppa. Za razliku od famoznog presinga i epiteta rock'n'roll nogometa, Slotov stil se više bazira na kontroli iako su iz kluba prilikom njegovog dolaska izjavili da je izabran jer je najsličniji Kloppu.

Održavanje posjeda je primarni način na koji Slot želi smanjiti kaotičnost koja je kod Liverpoola uzrokovala visok broj dopuštenih prilika. Liverpool je prošle sezone dopustio protivnicima 80 velikih šansi. Usporedbe radi, Arsenal ih je dopustio 43, Manchester City 60, a Everton 80.

Izostanak defenzivnog veznog tjera na promjene

S obzirom na to da Liverpool nema elitnog igrača na poziciji defenzivnog veznog, Slotova ideja je u formaciji 4-2-3-1 postaviti dva pivota koji će biti okrenuti leđima prema golu i kontrolirati posjed i  tempo igre.

Wataru Endo nema njegovo povjerenje, pa su tako u paru Alexis Mac Allister i Ryan Gravenberch. I dok je Mac Allister jako kvalitetan igrač u igri prema naprijed, izgledno je da će imati više defenzivnih odgovornosti jer je Gravenberch još slabiji u tom smislu.

To nije najsretnija opcija za Liverpool, no nakon što je Martin Zubimendi odbio prijeći iz Real Sociedada, izgleda da druge opcije ni nema. Klub ni na koji način ne sugerira da će krenuti po nekog drugog igrača na tržištu i nitko ne bi bio iznenađen da Liverpool ostane jedini klub iz velikih europskih liga bez ulaznog transfera.

Slotova ideja da kombinira što više u vlastitoj trećini stoga nije pogrešna, jer dostupni centralni igrači svojim su kvalitetama više usmjereni na takav nogomet, no to neće proći bez problema. Već u prvom poluvremenu utakmice prvog kola protiv Ipswicha vidjeli smo da momčad još nije potpuno uigrana.

Liverpool će morati istrpjeti početne greške, no filozofija mu ima smisla

Najveći problemi za obranu Liverpoola stigli su upravo nakon pogrešnih dodavanja Virgila van Dijka ili neuspješne taktike navlačenja protivnika u pritisak. Liverpoolu je tu cilj izaći kroz taj pritisak i iskoristiti prostor koji se stvara u centralnom dijelu terena, no umjesto toga Ipswich mu je stvarao problem i u konačnici uputio dva udarca u okvir, dok je Liverpool ostao na nuli.

Tek nakon 56 minuta tog susreta Liverpool je odigrao prvu akciju iz koje je bilo vidljivo što točno Slot želi. Okupirali su lijevu stranu terena s viškom igrača i onda prebacili loptu na Trenta Alexandera-Arnolda, koji je ušao centralno i kombinatorikom sa Szoboszlaijom stvorio šansu za Luisa Diaza.

Grafika: Sofascore

Slot je slično radio i s Lustharelom Geetruidom u Feyenoordu, što je definitivno pozitivno za Alexandera-Arnolda jer je on najbolje partije pružao kad bi mu se dali ključevi igre u ruke. Nekoliko minuta nakon spomenutog napada upravo je on gurnuo Mohameda Salaha iza leđa obrane Ipswicha, a ovaj uposlio Dioga Jotu, koji na početku sezone uživa veće povjerenje od Darwina Nuneza.

Iako direktnost nije Slotova primarna ideja, pomaže što je Van Dijk jedan od najboljih stopera na svijetu u slanju dugih lopti. U slučaju kad se kombinatorikom ne može izaći iz pritiska i kad protivnička ekipa igra agresivno čovjek na čovjeka, njegove lopte mogu ići preko tih linija presinga.

Primjer za to bio je gol za 2:0 protiv Ipswicha kad je Salah primio jednu takvu loptu, odigrao je za Szoboszlaija, koji mu je gurnuo loptu u prostor, a ovaj zabio svoj deveti gol na utakmici otvaranja lige, što je ujedno rekord. Salah je na pripremama izgledao sjajno te djeluje kao da i njemu odgovara nešto sporiji ritam od onog na koji je naviknuo.

Grafika: Sofascore

Ipswich nije mjerilo, no prikazane akcije u toj utakmici, pa i one koje smo vidjeli tijekom priprema, sugeriraju da će Liverpool i ove sezone biti zanimljiv klub za gledanje. Možda to neće biti onako frenetično i jurišavo kao u sezonama iza nas, no Slotove su ideje itekako atraktivne.

Za borbu za naslov potrebna je reakcija na tržištu

To, na žalost za Liverpool, ne garantira i dobar rezultat. U utakmicama u kojima i druge momčadi budu tražile posjed defenzivna će struktura biti jako ugrožena, a gledat ćemo i momčadi koje će vršiti uspješniji presing od Ipswicha i bolje iskoristiti prilike poput onih u prvom poluvremenu.

Inertnost kluba na tržištu igrača osjetit će se i čim se uđe u europski tempo utakmica, a ne treba ni govoriti koliko bi teško klub pogodila ozljeda Salaha, Alexandera-Arnolda ili Van Dijka. Uz to, klub će u jednom trenutku morati adresirati i ugovore ključnih igrača jer sva trojica navedenih ulaze u svoju posljednju godinu, pa pregovori s njima neće biti laki.

Ulazak u sezonu s tri boda, a možda još i bitnije, s činjenicom da se Slotov rukopis vidi i da je filozofija igračima jasna, sasvim je sigurno ohrabrujući, no sezona će donijeti iskušenja kada ovo viđeno više ne bude dovoljno.

Stoga bi navijači Liverpoola moguću borbu za naslov, neki od kupova ili europskih uspjeha trebali doživljavati kao nadmašena očekivanja. Naime, koliko god Slot to dobro posloži i koliko god brzo igrači svladaju njegove zahtjeve, uprava kluba morat će nešto napraviti po pitanju punjenja kadra. Za konkurentnost koju su znali imati pod Kloppom ipak im treba šira ekipa od ove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.