Što je Bokšić tražio od Marića: "Daj nam bilo što protiv Mamića i Markovića i slobodan si"

UTAKMICA Cibalije i Dinama u pretprošlom kolu HNL-a izazvala je lančanu reakciju koja bi mogla potresti sam vrh Uefe.  Sudac Bruno Marić odlučio je dokazati da nema veze s namještanjem utakmica te jednom zauvijek utišati one koji ga na temelju tih optužbi vrijeđaju, diskreditiraju, pa čak i prijete.

> Bruno Marić tuži Uefu: "Istragu o namještanju utakmica nisu smjeli prepustiti HNS-u"

> Bruno Marić: Nisam otkucao Mamića!

> Video: Tri velike Marićeve greške na Hajdukovu štetu

Marić je uz pratnju odvjetnika pred novinarima iznijeo svoje frustracije zbog stanja na hrvatskim stadionima gdje, kako je rekao, "vlada divljaštvo i primitivizam te ne postoje normalni uvjeti za suđenje nogometnih utakmica". Najzanimljiviji dio priče je priznanje o čemu je točno razgovarao sa bivšim Uefinim istražiteljem Robinom Bokšićem u Rusanovoj tijekom ispitivanja u istrazi oko namještanja finala hrvatskog Kupa 2009. godine.

"Na Marića je bio fingiran pritisak kako bi otkrio bilo kakvu informaciju protiv Zdravka Mamića", otkrio je Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj, a daruvarski se sudac nadovezao:

"Tražili su da im dam nešto protiv Mamića. Rekli su mi da znaju da nisam kriv, ali da Uefa ne smije ispasti smiješna".

Ovo je svjedočanstvo zanimljivo zbog toga što se nakon ispitavanja u javnosti pojavila informacija kako je Marić Uefinom istražitelju "otkucao" Zorana Mamića koji je navodno nakon toga dobio status osumnjičenika. Marić je "s gnušanjem odbacio" te tvrdnje.

"Peter Limacher, šef Uefinog Disciplinskog ureda, rekao je da vjeruje Bokšiću, a Platini je poslije rekao da su prevarili Uefu. Priznao je to i glavni tajnik Infantino. Ako su pogriješili s Robinom Bokšićem, želimo ispriku, jer je Uefa odgovorna za optužbe protiv Marića", poručio je Gredelj.

Važno je spomenuti kako su informacije o povezanosti Marića i Mamića sa namještanjem utakmica stigle od njemačkih istražitelja koji posljednjih godina rade na rasvjetljavanju najvećeg kladioničarskog skandala u povijesti u koji je bio umiješan i poznati berlinski Hrvat Ante Šapina.

"Bokšić se čudio što nisam na međunarodnoj listi sudaca"

Više od tri sata trajalo je Bokšićevo ispitivanje Marića u Rusanovoj sredinom kolovoza prošle godine, a u priopćenju koje je Marić poslao medijima nakon ispitivanja stajalo je:

"Obavještavam vas da sam u slučaju koji se spominje (namještanje finalne Kup utakmice Dinamo-Hajduk) 18. kolovoza u prostorijama HNS-a obavio razgovor sa UEFA-im istražiteljem. Sa slučajem koji se spominje nemam apsolutno nikakve veze, niti sam ikad sudjelovao u nečasnim radnjama, kako u sportu tako i u civilnom životu".

"Bio je to ugodan razgovor. Nismo, kao što su mediji prenijeli, razgovarali tri sata, to je vaš problem što ga niste uhvatili na odlasku. Razgovarali smo vrlo kratko, nekih 45 minuta, a od toga svega desetak minuta o spornom slučaju. Gospodin mi je rekao da je upoznat s mojim kvalitetnim suđenjem proteklih godina te da niti njima nije jasno kako već nisam na listi međunarodnih sudaca", otkrio je Marić novinarima tjedan dana kasnije.

"Nikada nisam vodio telefonski razgovor sa sucem Brunom Marićem. Poznajem ga samo kao arbitra, ali ne znam ni čime se bavi niti je li oženjen. On je jedan od najboljih sudaca u Hrvatskoj, a takvi obično sude derbije Dinama i Hajduka", dio je svjedočenja Zorana Mamića pred istim istražiteljem.

Nakon što je Uefa prepustila cijeli slučaj i istragu HNS-u, očekivale su se suspenzije Zorana Mamića i Brune Marića, ali na kraju je slučaj odbačen i zaboravljen od strane čelnog čovjeka Saveza koji "bi pojeo govno, ako je Mamić kriv".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.