Što se događa s Karlom Sentićem?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HAJDUK je loše krenuo u 2023. godinu. Ekipa pod vodstvom novog trenera Ivana Leke upisala je četiri pobjede i četiri poraza u osam utakmica, a samo je u pobjedama protiv Šibenika u prvenstvu i Osijeka u četvrtfinalu Kupa uspjela ostaviti dobar dojam.

Gotovo svi igrači izgledaju lošije nego u prvom dijelu sezone, što upućuje na to da su problemi sistemski, ali najveći ceh za sada plaća 21-godišnji golman Karlo Sentić. Mladi Dubrovčanin je nakon derbija s Dinamom. u kojem je potpuno nemoćan četiri puta vadio loptu iz mreže, vraćen na klupu. 

U prvu postavu je protiv Osijeka u Kupu i Lokomotive u prvenstvu upao šest godina stariji Ivan Lučić koji je ove zime doveden kao slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor s Istrom i činilo se da je zamišljen kao rješenje za poziciju rezervnog golmana kojeg Hajduk, s obzirom na ozljedu Lovre Kalinića i 38 godina Danijela Subašića, nije imao.

Nenadano je postao heroj, a onda se opet vratio na klupu

Početkom listopada kapetan Kalinić ozlijedio se krajem domaće utakmice protiv Varaždina, a u igru je ušao Sentić i u ulozi prvog golmana proveo je idućih 13 kola, izuzev utakmice protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj u kojoj se Kalinić vratio, samo da bi se još teže ozlijedio i ponovno prepustio mjesto mlađem kolegi. 

Sentić je i na početku sezone zbog Kalinićeve ozljede neočekivano debitirao za prvu ekipu u Varaždinu i tada je brojnim obranama sačuvao tri boda Hajduku. Bio je neočekivani heroj dana i mnogi navijači su ga htjeli vidjeti u ulozi jedinice čak i kada se kapetan oporavi. Sentić je demonstrirao kvalitete u rudimentarnim golmanskim vještinama i u igri nogom, ali s vremenom je počeo i kiksati. Skrivio je nekoliko golova i počeo griješiti u dodavanjima, što i dalje ne znači da bi ga se trebalo izdvojiti kao krivca.

Ispred njega stoji druga najgora obrana lige, od koje je propusnija samo Goričina, a brojne promjene trenera rezultirale su potrebom za adaptacijom za koju bi određeno vrijeme bilo potrebno i iskusnijim igračima. Primjerice, dolaskom Leke promijenio se raspored igrača u prvoj trećini terena pa su golmanske greške u organizaciji napada očekivane. 

Značajan dio Hajdukove publike nije imao strpljenja. To je kulminiralo prilikom 2:1 pobjede protiv Gorice na Poljudu, gdje je Hajduk igrao užasnu utakmicu protiv najgore ekipe lige. Sentić je nekoliko puta duge lopte poslao direktno u aut, zbog čega se dio publike sarkastičnim ovacijama počeo iživljavati na mladome golmanu.

Da je spomenuti odnos publike prepoznat kao problem, dokazuje i činjenica da je Hajduk na službenoj stranici odmah nakon utakmice kroz nekoliko emotikona i fotografiju objavio poruku podrške Sentiću, ali, kako se ispostavilo, ta podrška je bila kratkog daha.

Ivan Leko ga je već nakon iduće utakmice poslao na klupu, zbog čega se nameće pitanje zašto kaznu za loše igre ekipe u kojoj, uz golmana, propušta i cijela obrana plaća 21-godišnji igrač koji bi po svim kriterijima trebao biti jedan od projekta kluba.

Hoće li Hajduk stati iza ostalih mladih igrača?

Budući da je klub već imao nesreću s Kalinićevom ozljedom koja neće zacijeliti do kraja sezone, to vrijeme bi trebao iskoristiti da maksimalno etablira mladog golmana koji se svojim igrama nametnuo i izborniku mlade reprezentacije. 

Klub koji je po tobožnjoj Strategiji Lukše Jakobušića razvojni trebao bi riskirati s golmanom Sentićevog potencijala jer mu se nudi mogućnost da profitira u sportskom i tržišnom smislu. Golmani koji znaju igrati nogom su tražena roba, a 21 godina u kontekstu te pozicije je i dalje vrlo malo. 

Hajduk je protiv Gorice startao s čak pet U-21 igrača (Sentić, Prpić, Capan, Anello, Pukštas), što je svakako smjer kojim se treba ići, ali tek će budućnost pokazati postoji li za njih konkretan plan struke ili su stjecajem okolnosti i stihijski bačeni u vatru u kojoj će izgorjeti. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.