Sudačka komisija: Biukov gol regularan, Bel nije oštetio ni Istru ni Dinamo

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

SUDAČKA komisija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Bertrandom Layecom objavila je analizu situacija iz 10. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige. Izdvojeno je pet situacija, a javnost su najviše okupirale one s utakmica Istra 1961 - Dinamo (2:2) te Slaven Belupo - Hajduk (0:2). U analizi su se našle i situacije s utakmica Lokomotiva - Rijeka (1:1) te Šibenik - Osijek (1:3).

Kontroverzne sudačke odluke glavnog suca Darija Bela i njegovog video pomoćnika Luke Pajića obilježile su utakmicu u Puli. Igrači, trener i navijači Istre bjesnili su na Bela nakon utakmice koju su osim drame i sudačkih odluka karakterizirale grubosti i velike tenzije.

Istra ne zamjera Belu toliko isključenje njihovog igrača i penal za Dinamo, koliko to što je, kako tvrde, navlačio za goste u ostalim prilikama. Prije svega, jer nije kažnjavao njihove grubosti i što nije dosudio penal nakon igranja rukom Arijana Ademija u kaznenom prostoru Dinama.

Komisija: Belove ključne odluke u Puli bile su ispravne

U analizi situacije iz 57. minute (potencijalno igranje Ademija rukom) piše: "Kada je lopta bila u zraku, u gostujućem kaznenom prostoru, domaći igrač istu je uputio glavom prema vratima. Pritom je gostujući igrač ispružio obje ruke na neprirodan i kažnjiv način. Lopta je pogodila lijevi gornji dio ramena braniča. Sudac ovaj kontakt nije smatrao prekršajem za dosuđivanje kaznenog udarca. Sudačka komisija podržava odluku da se ne dosudi kazneni udarac te dopusti nastavak igre."

Situaciju možete vidjeti ovdje.

Dinamo je u 78. minuti tražio jedanaesterac nakon kontakta vratara Lovre Majkića i Brune Petkovića u kaznenom prostoru domaćina: "Kada je gostujući napadač br. 9 primio loptu od suigrača, domaći vratar je svojom intervencijom pokušavao odigrati loptu. Na njegovu nesreću, prije nego što je dotaknuo loptu, srušio je suparnika na neoprezan način, udarivši obje napadačeve noge. Sudac je odmah dosudio kazneni udarac. Prema našim tehničkim kriterijima (jasan kontakt prije dodirivanja lopte) sudac je ispravno dosudio kazneni udarac."

Situaciju možete vidjeti ovdje.

Čulina nije pogriješio kod drugog gola Hajduka

Hajduk je u 44. minuti zabio za 2:0 kod Slaven Belupa nakon akcije Ismaela Dialloa, koji je ukrao loptu na sredini terena te ju proslijedio Stipi Biuku, koji je plasirao u mrežu. Domaćin se bunio smatrajući da je Diallo napravio prekršaj u začetku akcije. Sudac Ante Čulina pustio je akciju.

"U kontranapadu momčadi Hajduka igrač br. 5 prvi je jasno odigrao loptom i proslijedio ju svom suigraču br. 27 koji je postigao pogodak. Nažalost, domaći branič br. 13 je pokušao odigrati loptu glavom koju je spustio, ali je zakasnio i pogodio suparničku nogu. Sudac je bio u vrlo dobroj poziciji, analizirao situaciju kao normalan kontakt s riskantnim pokretom domaćeg igrača i normalnom igrom gostujućeg igrača. Sudačka komisija podržava ovakvo tumačenje ne dosuđujući slobodan udarac za ovaj izazov. Sudačka komisija podsjeća na VAR protokol koji očekuje OFR kada sudac napravi jasnu i očitu pogrešku u četiri slučaja:

1. Pogodak/nema pogotka 
2. Kazneni udarac/nema kaznenog udarca 
3. Izravni crveni karton (ne drugi žuti karton/drugu opomenu) 
4. Pogrešni identitet (kada sudac opomene ili isključi pogrešnog igrača momčadi koja je skrivila prekršaj)"

Situaciju možete vidjeti ovdje.

Što se dogodilo na utakmici Lokomotive i Rijeke?

Na utakmici Lokomotive i Rijeke (1:1) došlo je do sporne situacije u 66. minuti. Rijekin branič Stjepan Radeljić u padu je zahvatio loptu rukom nakon udarca domaćina, ali sudac Duje Strukan nije se oglasio: "Nakon udarca na vrata od strane igrača Lokomotive gostujući igrač br. 6 je dotaknuo loptu lijevom rukom, unutar kaznenog prostora, lagano promijenivši smjer lopte. Sudac je bio u očekivanoj poziciji, ali nije vidio kontakt što Komisija sudaca može razumjeti. Gostujući igrač povećao je svoje tijelo ispruženom rukom koja nije bila u prirodnom položaju.

Sukladno pravilima igre i smjernicama Sudačka komisija suglasna je s intervencijom VAR-a i podržava konačnu odluku suca."

Situaciju možete vidjeti ovdje.

Komisija podržala odluku Pajača na Šubićevcu

U 14. minuti na utakmici Šibenika i Osijeka (1:3) nakon prodora Domagoja Bukvića lopta je u ruku udarila Šibenikovog Ivana Rocu u kaznenom prostu domaćina. Sudac Igor Pajač nije svirao kazneni udarac: "Napadač Osijeka je pri ulasku u domaći kazneni prostor pokušao dodati loptu svom suigraču. Loptu je desnom rukom zaustavio domaći branič br. 28. Ruka je bila u prirodnom položaju blizu tijela te se nije pomaknula prema lopti. Sudac je bio blizu situacije i ovaj kontakt ruke i lopte nije smatrao prekršajem za dosuđivanje kaznenog udarca. Vrlo je dobro vidio situaciju i odmah objasnio svoju odluku napravivši razumljivu gestu rukama. Sudačka komisija podržava odluku da se ne dosudi kazneni udarac te dopusti nastavak igre."

Situaciju možete vidjeti ovdje.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.