Superstar Bostona potpisuje najveći ugovor u povijesti košarke drugu godinu zaredom

Foto: Profimedia

SUPERSTAR Boston Celticsa Jayson Tatum ovog bi ljeta trebao potpisati novi ugovor, najveći u povijesti NBA lige, i tako s vrha srušiti svog suigrača Jaylena Browna, koji je sličan ugovor potpisao prošlog ljeta.

Brown je tada potpisao petogodišnje produljenje vrijedno potencijalna 304 milijuna dolara, a Tatum bi za isto razdoblje trebao dobiti 315 milijuna, iako točan iznos ovisi o visini salary capa. Supermax ugovori, koje mogu potpisati samo igrači koji su ispunili visoke kriterije, zauzimaju 35% salary capa, iznosa koji klubovi formalno smiju trošiti na plaće. 

Uvjeti za potpisivanje supermaxa odnose se na individualna priznanja poput MVP-a, obrambenog igrača godine ili uvrštenja u neku od najbolje tri petorke lige, a Tatum je posljednje tri godine stalni član prve petorke.

Boston će imati dva najskuplja igrača lige

Tatum ima ugovor za sljedeću sezonu od 35 milijuna dolara, te igračku opciju od 37 milijuna za sezonu 2025./26., ali rado će je se odreći kad mu novi NBA prvaci ponude produljenje, koje će mu donositi u prosjeku čak 63 milijuna godišnje.

Brownov supermax počinje iduće sezone, a Tatumov godinu kasnije, pa će Celticsi u sezoni 2025./26. imati dva najskuplja igrača lige. Ipak, svi bitni rotacijski igrači su im vezani višegodišnjim ugovorima, pa neće imati problema sa zadržavanjem momčadi, ali plaćat će ogroman porez na luksuz i imati ozbiljne restrikcije u dovođenju novih igrača.

Dončić preuzima rekord idućeg ljeta

Na ljeto 2025. Tatuma će prestići Luka Dončić i Shai Gilgeous-Alexander, koji nakon svoje sedme sezone dolaze na red, a tada će salary cap biti još veći, čime i udio koji otpada na supermax.

Slovenac je već ispunio uvjete za potpisivanje supermaxa s Dallasom jer je u protekle dvije sezone uvršten u najbolju petorku lige, baš kao i Kanađanin s Oklahoma City Thunderom. Tog ljeta 2025. očekuje se značajan rast salary capa zahvaljujući novom televizijskom ugovoru, što znači da bi njihova produljenja biti osjetno veća od Tatumovog i premašiti 360 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.