JEDRENJE NA DASCI

Surferska elita okupirala Bol na Braču, regata nikad nije bila važnija

Foto: @clivebevanphoto

JAKI sjeverozapadnjak dodatno je jučer pridonio atraktivnosti natjecanja na jednoj od najljepših svjetskih plaža. Gledatelji i turisti su imali prilike pratiti natjecanje najboljih svjetskih windsurfera slalomaša, koji su kroz regatno polje od Zlatnog rata prema Bolu jurili brzinama i do 40 milja na sat. 

Tijekom ukupno šest dana natjecanja 39 muškaraca i jedanaest žena natjecat će se u ukupno 15 zasebnih regata. Iako ovo nije prva regata u Bolu, prvi je puta da se boduje za prvenstvo najvećim brojem bodova pa stoga i prvi puta da u Hrvatskoj gledamo kremu svjetskoga windsurfinga.

Nakon prvog dana u muškoj konkurenciji najbrži je bio nizozemac Jordy Vonk, drugoplasirani aktualni svjetski prvak iz 2019. Basile Jacquin, treći Enrico Marotti, najbolje plasirani hrvatski natjecatelj, te četvrti Maciek Rutkowski, osebujni poljski reper i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate. U ženskoj konkurenciji nakon prvog dana najbrža je bila Nizozemka Sara Wennekes ispred Nizozemke Fabienne Hoogendam i  Francuskinje Tuesday Lou-Judd, dok je Palma Čargo iz Splita bila četvrta i najbolje plasirana hrvatska natjecateljica.

Svi su natjecatelji iznimno zadovoljni uvjetima u Bolu i jakim, stabilnim vjetrom idealnim za natjecanje. I dok ćemo pobjednike u kategorijama saznati u srijedu, 7. srpnja, podijelili su s nama dojmove prvoga dana.

"Izvrsni uvjeti u Bolu, nadam se da ćemo imati takve i naredne dane", zadovoljan je bio jučerašnji pobjednik Jordy Vonk, Nizozemac, inače vozač za proizvođača windsurf opreme Duotone.

"Oprema je bila brza, radujem se natjecanju kroz naredne dan", rekao je Enrico Marotti, inače iz Voloskog, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno naš najbolji slalomaš svih vremena.

"Prvi dan je gotov, odradili smo dvije muške i tri ženske eliminacije, natjecatelji su vozili na perajama jer je bilo previše vjetra za foil. Izuzetno mi je zadovoljstvo što su nam došli najbolji svjetski surferi i lijepo ih je vidjeti kako se u Bolu bore za titulu “, rekao je Toni Bulić, organizator regate, dugogodišnji zaljubljenik u windsurf i vlasnik Zoo station Bol - kultne stanice za jedrenje na dasci u Hrvatskoj. 

Prošlogodišnja bolska PWA regata zbog pandemije je jedina održana u 2020. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji  Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju, te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Ova je odluka i razlog zbog kojega trenutno u Bolu gledamo elitu jedrenja na dasci koju do sad još nismo imali prilike ugostiti u našim krajevima, a među kojima se ističu i naše natjecateljice i natjecatelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.