Šveđani bijesni na IHF: Ovo je žalosno. Vrijeme korone je prošlo, nitko je se ne boji

Foto: Epa

U ŠVEDSKOJ reprezentaciji vlada nezadovoljstvo zbog epidemioloških mjera koje je Međunarodni rukometni savez (IHF) uveo uoči skorašnjeg Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj. Iz švedskog tabora prigovaraju zato što se moraju učestalo testirati i držati drugih epidemioloških mjera iako se natjecanje održava od 11. do 29. siječnja u njihovoj zemlji, poznatoj po vrlo blagim restrikcijama kroz cijelu pandemiju covida-19.

Šveđani bijesni na IHF

"Igramo Svjetsko prvenstvo kod kuće, a ne možemo se ponašati kao da smo u Švedskoj. Znam da to nema veze sa švedskom organizacijom, nego s IHF-om, ali nije mi jasno zašto smo pristali na to. Vrijeme korone je prošlo i više se nitko ne boji bolesti, nego pozitivnog testa zbog kojeg bi morao propustiti Svjetsko prvenstvo", rekao je pomoćni trener švedske reprezentacije Michael Apelgren za dnevni list Aftonbladet.

IHF je odredio da svi sudionici turnira, zajedno sa sucima, službenim osobama i novinarima, moraju biti cijepljeni s dvije doze (odnosno tri ako je od cijepljenja drugom dozom prošlo više od 270 dana) ili dokazati da su preboljeli covid-19 nakon 2. kolovoza 2022.

Nadalje, sve reprezentacije, uključujući i prateće osoblje, moraju se testirati najmanje triput. Prvi put najviše 72 sata prije dolaska u Švedsku ili Poljsku, drugi put na kraju natjecanja u skupinama prvog kruga i još jednom uoči četvrtfinala. Pozitivan test nosi izolaciju i najmanje petodnevno isključenje iz natjecanja, a povratak na turnir moguć je tek nakon pet dana.

IHF donio posebna pravila 

Među ostalim, IHF je odredio i da svi predstavnici medija u kontaktu s igračima moraju nositi maske. Za publiku u dvoranama zasad neće biti nikakvih restrikcija, no u dogovoru s lokalnim organizatorima IHF može po potrebi ograničiti broj gledatelja. 

"Što se više testiramo, to je veći rizik da će netko biti pozitivan. Nažalost, IHF je donio takva pravila i moramo ih se pridržavati", rekla je menadžerica švedske reprezentacije Hanna Fogelström, dodavši kako će zbog toga švedskim rukometašima biti ograničen kontakt s navijačima u pripremnim utakmicama sa Srbijom 6. i 9. siječnja u Lundu i Halmstadu.

Apelgren je dodao kako je žalosno da švedski rukometaši na Svjetskom prvenstvu u svojoj zemlji ne mogu dijeliti autograme i slikati se s djecom i navijačima.

Švedska tijekom pandemije uopće nije uvodila lockdown, maske se nisu nosile izvan zdravstvenih ustanova, a osnovne škole, vrtići, trgovine, kafići, restorani, hoteli i javni prijevoz radili su normalno. Još 1. travnja 2022. ukinute su sve epidemiološke mjere.

Švedska od 1. travnja prošle godine covid ne smatra opasnom bolešću

Od istog dana u Švedskoj se covid-19 ne smatra bolešću opasnom po zajednicu. Preporuke švedskog Zavoda za javno zdravstvo uopće ne predviđaju testiranje kod pojave simptoma covida-19, nego se od građana jednostavno očekuje da ostanu kod kuće dok ne prizdrave. Testiranje kod pojave simptoma preporučuje se samo zaposlenicima sustava zdravstva i socijalne skrbi.

Ovakve preporuke uvelike se oslanjaju na strategiju sveobuhvatnog i masovnog cijepljenja. Do kraja prošle godine 66.6 posto švedskih građana starijih od 18 godina primilo je tri doze cjepiva, a 81.4 posto starijih od 65 godina cijepilo se protiv covida-19 četiri puta.

U tijeku je i cijepljenje osjetljivih demografskih skupina petom dozom, koju je do 21. prosinca prošle godine primilo oko 70 posto švedskih građana starijih od 65 godina.

Podsjetimo, prošlo Svjetsko prvenstvo u siječnju 2021. godine u Egiptu bilo je prvo globalno natjecanje u jednom momčadskom sportu održano usred pandemije covida-19. IHF je uspio organizirati i dovršiti turnir bez gledatelja na tribinama i uz brojne mjere opreza, poput testiranja kompletnih reprezentacija svaka 72 sata.

"Dvije godine kasnije Svjetsko prvenstvo održat će se na devet lokacija u Poljskoj i Švedskoj, a glavni prioritet Međunarodne rukometne federacije i dalje je zdravlje svih sudionika bez obzira na cijenu", napisao je IHF najavljujući svjetsku smotru 2023. godine.

Hrvatska reprezentacija započinje turnir utakmicama protiv Egipta, SAD-a i Maroka u Jönköpingu, dok švedski rukometaši prvi krug igraju protiv Brazila, Zelenortskih Otoka i Urugvaja u Göteborgu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.