liga nacija

ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1 Autogol održao očajnu Hrvatsku u borbi za opstanak među elitom

Foto: Gulliver / Getty Images

ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1 u petom, pretposljednjem kolu Lige nacija. Strijelci: Kuluševski u 36. i Danielsson u 45. minuti za Švedsku te Danielsson u 82. autogol za Hrvatsku. Zahvaljujući autogolu Švedske na kraju Hrvatska je ostala u igri za opstanak u prvoj jakosnoj skupini natjecanja.

Borba Hrvatske i Švedske za opstanak nastavlja se protiv nezainteresiranih Portugala i Francuske

Švedska se pobjedom nad izravnim rivalom u borbi za opstanak bodovno izjednačila s Hrvatskom, a ima i istu gol-razliku. Dalićeva momčad zbog više postignutih golova ipak i dalje drži treće mjesto. Ono na kraju donosi opstanak u elitnoj skupini Lige nacija. Borba Hrvatske i Švedske za tu poziciju nastavlja se za tri dana, ali njihovim utakmicama protiv Portugala i Francuske.

Nakon što je Francuska večeras pobijedila kod Portugala 1:0, osigurala je prvo mjesto skupine i odlazak na završni turnir Lige nacija, dok je Portugal definitivno na drugom mjestu. Aktualni europski i svjetski prvaci će, dakle, u zadnjem kolu na Poljudu protiv Hrvatske i na Stade de Franceu protiv Švedske igrati rasterećeno ili preko volje. Tako da bi o tome tko će opstati u elitnoj skupini Lige nacija, Hrvatska ili Švedska, moglo odlučiti to kome će se u zadnjem kolu više ili manje dati igrati potpuno nebitnu utakmicu, Portugalu ili Francuskoj?

Livaković spasio Hrvatsku od još jednog debakla i druge europske lige

Švedska je propuštanjem niza velikih prilika protiv jako loše Hrvatske propustila pobijediti s par golova razlike i tako doći na korak od toga da aktualnog vice-prvaka svijeta pošalje u drugu europsku ligu. Za to što nije završilo tako najzaslužniji je Dominik Livaković, koji je s nekoliko sjajnih obrana spasio Hrvatsku od još jednog debakla u zadnjih godinu i pol. 

Izbornik Hrvatske u najavi je odlučno odbio pomisao da bi kod Švedske mogao igrati na bod, koji mu je kolo prije kraja jamčio opstanak. Poručio je da će igrati na pobjedu, ali hrabrost je pokazao samo na jeziku. Na terenu je pružio ziherašku igru. "Kontrolirani rizik", kakav je u prvom poluvremenu predstavio Dalić, doživio je debakl. Švedska je iskoristila što joj je Hrvatska prepustila igru te je od početka bila brža, bolja i motiviranija od suparnika. Osim dva gola prilikom kojih je Hrvatska reagirala amaterski u obrani, propustila je još par prilika. Točnije, obranio ih je Livaković. Hrvatska je imala jednu polupriliku Brekala i jedan odličan šut Perišića. Tada se Vlašić lijepo oslobodio čuvara i dodao Perišiću, koji je odlično pucao pod prečku s 20 metara s desne strane, ali je Olsen sjajnom obranom izbio u korner.

Hrabra Švedska i kukavička Hrvatska

S druge strane, Švedska je prije prvog gola promašila čak četiri sjajne šanse. U 6. minuti dugo je trajao napad domaćina, a nakon greške Uremovića na desnoj strani brzom kombinacijom lopta dolazi do Kuluševskog, koji puca s ruba kaznenog prostora, ali Livaković odlično postavljen odbija loptu koja je išla u njegov gornji desni kut. Deset minuta kasnije Kuluševski je proigrao Forsberga, koji je sam na 12 metara od gola, ali je iz sjajne pozicije i situacije iz okreta pucao u Livakovića. U 28. minuti Forsberg je lukavo i opasno pucao iz slobodnjaka s 25 metara. Iz velike daljine poslao je "žabicu", loptu koja je odskočila pred golom. Livaković je spriječio da uđe u mrežu. Četiri minute kasnije odbijena lopta dolazi do Bengtssona, a on sam i iz punog trka s ruba kaznenog prostora puca visoko preko gola.

Švedska je lako izigravala Hrvatsku brzim odigravanjima i ulascima igrača između linija, a dva puta je Hrvatsku u ključnom trenutku nakon takvih akcija izbijanjem lopte spašavao Pongračić u debitantskom nastupu kao prvotimac Hrvatske. Švedska je u prvom dijelu dominirala, stalno kružila oko hrvatskog kaznenog prostora zamjenom strana ili brzom tranzicijom, dok je nakon gubljenja lopte igrala visoki presing. Igrači Hrvatske su igrom, stavom, držanjem i govorom tijela izgledali kao da jedva čekaju da utakmica završi.

Najgore poluvrijeme Hrvatske u dugo vremena okrunjeno je gubitkom dva igrača

Zasluženu i veliku prednost Švedska je osigurala na kraju prvog poluvremena. U 36. minuti sjajni Kuluševski efektno je zabio za vodstvo domaćina. Lustig mu je s desne strane dodao, a Kuluševski driblingom u trku u prazno poslao Kovačića, pa ljevicom zabio u Livakovićevu malu mrežu. Velemajstorska akcija i gol "novog Zlatana". Neposredno prije odmora Larsson je centrirao iz kornera, hrvatskih braniča nije bilo pred golom, pa suparnički stoper Danielsson na petercu lako glavom zakucava za udvostručenje prednosti domaćina.

U završnici prvog dijela Dalić je ostao bez dva igrača. Ćaleta Car je dobio žuti karton koji ga eliminira iz zadnje utakmice skupine Lige nacija. Zatim je Uremović, koji je počeo na desnom boku, ozlijedio zadnju ložu, pa ga je prisilno zamijenio Juranović. 

Kada je vidjela da Hrvatska ni u drugom poluvremenu ne može ništa, Švedska je krenula po sve

Početkom drugog poluvremena zamijenile su se uloge sa starta utakmice. Sada je Švedska namjerno prepustila loptu suparniku i iza dva obrambena reda čuvala veliku prednost. Međutim, kada je vidjela da Hrvatska gotovo 20 minuta nije napravila ništa, Švedska je krenula po sve i u samo šest minuta promašila tri velike prilike za dotući protivnika.

U 63. minuti Kuluševski je nezadrživo prošao kroz obranu Hrvatske, a posebno impresivno je otresao Pongračića te poslužio Ekdala na savršenom mjestu i situaciji. Međutim, on iako je bio sam na pet metara šalje loptu daleko od gola. Ubrzo nova sjajna akcija Švedske. Forsberg dodaje Kuluševskom, a ovaj šalje loptu za natrčalog Lustiga na desnom boku, odakle povratno odigrava u sredinu za natrčalog Forsberga. On iz trka puca s ruba kaznenog prostora pokraj gola. 

Hrvatske nije bilo nigdje. Njen najistaknutiji dio bila je Perišićeva stražnjica. U 69. minuti Berg je odapeo s desetak metara iskosa. Lopta ide u gol, ali joj se na putu da tamo završi ispriječio Perišić koji se okreće i debelim mesom odbija u korner. 

Sretni gol spasa

Dalić je u 77. minuti potpuno nemoćnu momčad pokušao razdrmati trostrukom zamjenom. Rog, Melnjak i Petković ušli su umjesto Pongračića, Brekala i Kovačića. Pet minuta kasnije Hrvatska je zabila gol nade i eventualnog spasa, ali ne zahvaljujući izborniku, nego velikoj sreći. Perišić je pucao glavom, a lopta se od Danielssonovog ramena odbija u suprotnu stranu i tako na krivoj nozi uhvatila švedskog golmana Olsena. Lopta mu završava u mreži i Hrvatska se spašava debakla te dobiva priliku da još jednim golom izbori opstanak u eliti Lige nacija. 

Ipak, do kraja je Švedska bila bliža novom povećanju prednosti. Danielsson je u 89. minuti odlično skočio na centaršut iz slobodnjaka i glavom pucao pod prečku, odakle loptu čupa Livaković. U nadoknadi nova sjajna prilika za Švedsku. Modrić je izgubio loptu u sredini, a Berg krenuo sam preko desnog krila. Pred Livakovićevim golom bila su tri švedska igrača, ali Berg se odlučuje za najgoru opciju - pokušaj koji nije ni šut ni centaršut. 

Sastavi:

ŠVEDSKA

Olsen; Lustig, Lindelof, Danielsson, Bengtsson - Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg - Berg, Kuluševski.

HRVATSKA

Livaković; Uremović, Ćaleta-Car, Pongračić, Barišić - Kovačić, Modrić - Vlašić, Brekalo, Perišić - Budimir.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.