Švicarci proveli 10.000 simulacija Eura. Evo gdje je Hrvatska u poretku favorita

Foto: EPA

EUROPSKO nogometno prvenstvo počinje u petak utakmicom domaćina Njemačke i Škotske, dok će hrvatska reprezentacija svoj prvi susret odigrati u subotu u 18 sati protiv Španjolske. Momčadi izbornika Zlatka Dalića potom slijede susreti s Albanijom i braniteljem naslova Italijom.

Kako se približava otvaranje Eura, tako brojni stručnjaci i razne stranice prognoziraju koja će reprezentacija što ostvariti. Swiss Football Data, stranica koja se bavi statistikom u švicarskom i međunarodnom nogometu, na temelju FIFA-ine rang-ljestvice, ELO ratinga i prosječno osvojenih bodova u proteklih pet utakmica napravila je svoju prognozu.

Kako bi dobili rezultate, proveli su deset tisuća simulacija, a prema njima Hrvatska ima 7.4 posto za osvajanje Eura, po čemu je peta iza Belgije (12.4 posto), Španjolske (15.8 posto), Francuske (16.1 posto) i Portugala (20 posto).

Iza Dalićevih izabranika ostali su Nizozemska (5.7 posto), Engleska (5.4 posto), Njemačka (4.6 posto), Italija (4.1 posto) i Austrija (2.5 posto). Na dnu su Gruzija i Slovačka s 0 posto.

Utakmica Hrvatska - Italija jedna je od najizjednačenijih na Euru

Swiss Football Data navodi da Hrvatska ima 26 posto šanse da završi kao prva u skupini B, dok Španjolska ima 49 posto, Italija 24 posto, a Albanija dva posto. Iz svake skupine u nokaut-fazu prolaze prve dvije reprezentacije, ali i četiri najbolje trećeplasirane od svih šest skupina.

Objavili su i postotke za pojedinačne utakmice grupne faze, pa tako Hrvatska ima 31 posto za pobjedu protiv Španjolske, 74 posto protiv Albanije i 45 posto protiv Italije. Utakmica s Talijanima prema ovim izračunima jedna je od najizjednačenijih na Euru.

Švicarski statističari objasnili kako funkcionira model

Podsjetimo, ELO ranking predstavlja zbrojenu natjecateljsku vrijednost momčadi u nekom sustavu. Svaka utakmica koju momčad odigra utječe na promjenu ratinga. Ako pobjednik ima viši ELO od protivnika, njegov pozitivan pomak je manji, a u slučaju pobjede slabije momčadi, pozitivan pomak je veći. Suprotno vrijedi za poraženog.

Švicarski statističari objasnili su kako je ovaj model procjene razvijan i testiran kroz 3500 utakmica od 2000. godine te naveli da točan ishod nogometne utakmice (pobjeda, neriješeno ili poraz) može odrediti u 62 posto slučajeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.