Talijani: Hajduk želi ofenzivca Empolija. Prošle sezone je bio na posudbi u Istri

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

HAJDUK je zainteresiran za dovođenje Emmanuela Ekonga (22), pišu talijanski mediji. Radi se o ofenzivcu talijanskog Empolija koji primarno igra na poziciji lijevog krila, a hrvatska publika ga je imala priliku upoznati prošle sezone koju je proveo na posudbi u Istri 1961. Ugovor s Empolijem ga veže do ljeta 2027. godine, a Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 500 tisuća eura.

Ekong je igrač s neuobičajenom životnom pričom. Njegovi roditelji su Nigerijci, a on je rođen u Italiji prije nego je cijela obitelj preselila u Švedsku, gdje se i počeo baviti nogometom. Njegov otac je bio profesionalni nogometaš s devet nastupa za reprezentaciju Nigerije. Prema FIFA propisima, Ekong može igrati za bilo koju od tri reprezentacije, a do sada je skupio četiri nastupa za mlađe uzraste reprezentacije Švedske.

Ozljeda koljena mu je usporila razvoj

Njegov prvi klub bio je Bollstanas Sportklubb čijem se omladinskom pogonu priključio kao dječak, a koji se tada natjecao u sedmom rangu švedskog nogometa. 2015. godine je napravio korak dalje te je otišao u akademiju švedskog prvoligaša IF Brommapojkarna. Nakon tri godine kupio ga je Empoli te se tako već sa 16 godina vratio u zemlju gdje je i rođen.

Za mlađe uzraste Empolija je upisao ukupno 86 nastupa u kojima je zabio 24 gola i tome dodao pet asistencija. Ističe se da je s mladom ekipom Empolija osvojio talijansku Primaveru u sezoni 2020./21., zbog čega je iduće sezone igrao Ligu prvaka mladih gdje je u dva nastupa zabio jedan pogodak.

Njegov razvoj i proboj u seniorski nogomet je usporila ozljeda koljena zbog koje se u studenom 2021. morao podvrgnuti operaciji te je zbog toga bio izvan terena šest mjeseci u najgorem mogućem trenutku karijere. Za prvu momčad Empolija je debitirao u rujnu 2022. godine, a za Empoli je do sada nastupio ukupno četiri puta ulazeći s klupe.

Imao je sjajan kraj sezone u Istri

U siječnju 2023. godine poslan je na posudbu u Perugiu koja se natjecala u drugom rangu talijanskog nogometa te je tamo u jednoj polusezoni skupio devet nastupa uz učinak od jedne asistencije. Prošlog ljeta je došao na posudbu u Istru gdje je napokon dobio priliku igrati u kontinuitetu na seniorskoj razini. Skupio je 22 nastupa u kojima je zabio tri gola i upisao tri asistencije.

Ekong je imao odličan kraj sezone jer je u posljednjih šest kola dobio šansu kao starter i ostvario većinu svog prošlosezonskog učinka. U tim susretima je zabio dva gola i upisao tri asistencije od čega jednu u remiju protiv Hajduka (1:1) u Puli. Istra je navodno imala opciju njegovog otkupa, a sada se špekulira da bi mogao doći u splitski klub.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.