Talijani: Jurić je dobio prvu lekciju o europskom nogometu

Foto: EPA

ROMA je na stadionu Olimpico odigrala 1:1 s Athletic Bilbaom u prvom kolu Europa lige. Strijelac vodećeg pogotka Rome bio je Artem Dovbik u 32. minuti nakon sjajne akcije momčadi trenera Ivana Jurića. Lopta je s polovice terena, uz nekoliko dodavanja, stigla do lijeve strane, gdje ju je primio Angelino. Dovbik je sjajno ispratio akciju i ubačaj te je glavom zabio pokraj gostujućeg golmana Julena Agirrezabale.

Jurićeva momčad vodila je do 85. minute, a onda ju je kasnim golom šokirao Aitor Paredes. Alex Berenguer ubacio je iz slobodnog udarca s lijeve strane. Lopta je s druge stative prebačena u sredinu, gdje se najbolje snašao španjolski stoper te zabio za podjelu bodova. 

Tuttomercato je nakon utakmice objavio tekst pod naslovom "Jurićeva prva lekcija o europskom nogometu". U njemu stoji da je Roma proteklih godina svoje navijače naviknula na poprilično kvalitetne nastupe u europskim natjecanjima. Podsjetimo, rimski klub je 2023. pod vodstvom trenera Josea Mourinha u finalu EL-a nakon penala izgubio od Seville.

"Drugi put zaredom došao je trener s nula utakmica u europskim natjecanjima"

Talijanski medij ističe da se Roma kadrovski promijenila ovog ljeta, a prošli tjedan došlo je i do trenerske promjene, pa je tako Jurić naslijedio klupsku legendu Danielea de Rossija. "Drugi put zaredom došao je trener s nula utakmica u europskim natjecanjima. Sada se poprilično vidio njegov nedostatak iskustva", smatra Tuttomercato.

Po njihovu mišljenju, igrači Rome usporili su u drugom poluvremenu i tako otvorili prostor za Athletic, koji je iz minute u minutu bio sve veća prijetnja za domaćeg golmana Svilara. Na kraju je Jurićev sastav i primio gol za podjelu bodova.

"Ovo je korak unazad u odnosu na ostale europske susrete iz prošlosti"

"Usporavanje je bilo predvidljivo s obzirom na (ispravne) ne pretjerane rotacije u odnosu na prošlu utakmicu u nedjelju i s obzirom na sustav igre koji zahtijeva neodrživu razinu intenziteta tijekom utakmice. Roma je igrala intenzivno, ali nije nužno forsirala agresivnost, već je pokušavala kontrolirati igru s loptom u nogama.

Razočaravajuć je bio izbor rješenja u problematičnim trenucima. Nisu iznova pokretali napad, već su se povukli. Ukratko, ovo je bio korak unazad u odnosu na ostale europske susrete iz prošlosti, a prvi korak ako ovo smatramo novom avanturom, s drugačijom momčadi i novim trenerom.

Gledišta mogu biti različita, ali ostaje činjenica da je s još sedam utakmica sve otvoreno. Moramo cijeniti lekciju koju smo naučili. Tečaj će se nužno morati ubrzati", zaključuje talijanski medij.

Grafika: Sofascore

Novi format Europa lige

Podsjetimo, Jurić je prošli tjedan na klupi naslijedio De Rossija. Mandat u Rimu, što mu je najveći posao u trenerskoj karijeri, počeo je slavljem nad dotad neporaženim Udineseom (3:0), a sada je remijem startao u drugorazrednom europskom natjecanju. Ranije u karijeri vodio je Mantovu, Crotone, Genou, Veronu i Torino.

Europa liga dosad se, kao i Liga prvaka, u osnovnom dijelu više ne igra po skupinama, nego u formatu lige s 36 klubova. Oni tvore jedinstvenu tablicu i igraju do 30. siječnja 2025. godine. Promjena formata radikalno povećava broj utakmica EL-a do nokaut-faze. Umjesto dosadašnjih 96 odsad ih se igra 144.

Svaki klub odradit će po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima, i to s osam različitih suparnika. Klubovi koji budu od 9. do 24. mjesta igrat će doigravanje za nokaut-fazu, a klubovi koji na kraju ligaškog dijele budu od 25. do 36. mjesta ispadaju ne samo iz Europa lige nego i iz Europe općenito.

Dakle, neće biti spuštani u trećerazrednu Konferencijsku ligu, kao što je to prije bio slučaj. Jednako je tako jedna od glavnih novosti redizajnirane Europa lige što se njoj u nokaut-fazi više ne priključuju klubovi iz Lige prvaka. 

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.