Tko je bio Tonči Gabrić?

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

TONČI GABRIĆ, legendarni vratar Hajduka i hrvatske reprezentacije, preminuo je u 63. godini. Gabrić je bio rođeni Splićanin koji je u svojoj karijeri branio za više klubova, ali najbolje je ostao upamćen kao jedinica Hajduka u drugoj polovici devedesetih godina.

S Hajdukom je osvojio duplu krunu i igrao četvrtfinale Lige prvaka

Gabrić je u počecima karijere bio vratar RNK Splita i Solina, a u prvoligaški nogomet probio se 1985. u dresu Čelika iz Zenice. Hajduk ga je prvi put doveo 1987., ali je tada bio rezerva Zoranu Varvodiću pa se nakon jedne sezone uputio u Rijeku, gdje je postao prvi golman. Iz Rijeke je 1991. prešao u PAOK, a nakon dvije godine vratio se u Hrvatsku i branio za Pazinku u 1. HNL.

U Hajduk je drugi put stigao 1994. kao već iskusan 33-godišnji vratar. Posebice se istaknuo u svojoj prvoj sezoni po povratku u Split te je s Hajdukom osvojio duplu krunu, a njegove obrane bile su ključne u dolasku sve do četvrtfinala Lige prvaka.

U sezoni 1996./97. Torcida mu je dodijelila nagradu Hajdučko srce, koju dobiva najborbeniji i najpožrtvovniji igrač kluba. Na Poljudu je ostao do kraja karijere te se umirovio 1999. godine. Ukupno je upisao 144 službena nastupa za Hajduk. Na mjestu prvog vratara naslijedio ga je Stipe Pletikosa.

Nastupio je u prvoj utakmici hrvatske reprezentacije i išao na njeno prvo veliko natjecanje

Gabrić je u hrvatskoj reprezentaciji bio od njenih samih početaka. Jedan je od 14 nogometaša koji su se odazvali na njenu prvu povijesnu utakmicu, igranu na Maksimiru protiv Sjedinjenih Američkih Država 17. listopada 1990. godine. U 79. minuti zamijenio je Dražena Ladića, kojemu je bio rezerva i na Europskom prvenstvu 1996. godine. Za Hrvatsku je ukupno skupio devet nastupa.

Nakon igračke karijere Gabrić je dugi niz godina radio kao trener vratara, a najdulje se zadržao upravo u Hajduku. U stožeru Slavena Bilića radio je u Saudijskoj Arabiji, dok je s Aljošom Asanovićem išao u Zambiju.

Tončijev sin Drago također je igrao za Hajduk te je upisao pet nastupa za Hrvatsku, čime su njih dvojica jedan od rijetkih tandema očeva i sinova koji su igrali za hrvatsku reprezentaciju. Reprezentativka Hrvatske bila je i Tončijeva kći i Dragina sestra blizanka Paškvalina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.