BOKS

Tko je čovjek kojeg Hrgović mora srušiti? Tri puta je ustajao protiv Wildera

Foto: Getty Images / Guliver Image

FILIPA HRGOVIĆA ove subote očekuje jubilarna 10. profesionalna borba. Protiv najtežeg suparnika dosad, na najegzotičnijoj lokaciji u karijeri, hrvatski će as treći put braniti pojas teškaškog interkontinentalnog prvaka prema WBC verziji.

Od prve profesionalne borbe u rujnu 2017. godine Hrgović je nanizao devet pobjeda, od kojih čak sedam prijevremenim prekidom. U te je dvije godine stekao epitet jednog od najuzbudljivijih mladih boksača svijeta i brzo se penje na ljestvici izazivača za svjetsku teškašku krunu.

Pustinja, UNESCO i arena izgrađena za manje od dva mjeseca

Na taj će izazov još morati pričekati, ali fizički mu nikad nije bio bliže. Njegov okršaj protiv Erica Moline bit će jedna od četiriju predborbi uoči glavnog događaja večeri, u kojem će Anthony Joshua pokušati vratiti titulu koju mu je Andy Ruiz Jr. senzacionalno oduzeo šest mjeseci ranije.

Mjesto radnje je Diraja, povijesni gradić pokraj Rijada, glavnoga grada Saudijske Arabije, u okrugu Al-Turaif koji je pod zaštitom UNESCO-a. Diriyah Arena, spektakularno poprište ovog borilačkog eventa, izgrađena je od temelja za manje od dva mjeseca!

"Bubnjar" koji želi raditi s djecom s posebnim potrebama

Protivnik 27-godišnjem Zagrepčaninu bit će Eric Molina, poznat i kao Drummer Boy. Nadimak je objasnio slikovitim primjerom. "Bubnjari daju ritam vojnicima na prvoj liniji fronte, a ja živim na prvoj liniji fronte u ringu i jednog dana želim isto u obrazovanju", objasnio je Molina koji se nakon boksačke karijere namjerava posvetiti edukaciji djece s posebnim potrebama.

Taj 37-godišnji Amerikanac u karijeri je sakupio 27 pobjeda u 32 borbe. Međutim, Hrgović treba biti oprezan, skoro sve poraze Molina je doživio od boksača iz same svjetske elite.

Osim u prvoj borbi, gubio je samo od najboljih

Doduše, profesionalna karijera nije mu krenula prema planovima. U prvome meču izdržao je manje od dvije minute prije nego što je izgubio nokautom od Ashantija Jordana. Taj ga poraz nije obeshrabrio, tri mjeseca kasnije vratio se u ring i pobijedio Tima Harrisa tehničkim nokautom u prvoj rundi te tako započeo niz od čak 18 pobjeda.

Posljednja od tih 18 bila je pobjeda nad Warrenom Browningom koja mu je donijela prvu veliku titulu u karijeri, titulu teškaškog prvaka USNBC-a, američke podružnice WBC-a. Već u idućoj borbi ju je izgubio nokautom u prvoj rundi od Chrisa Arreole koji je ranije bio izazivač za WBC-ov pojas Vitaliju Kličku, a kasnije i Bermaneu Stiverneu te Deontayu Wilderu.

Triput ustajao protiv Wildera, izdržao tri runde protiv Joshue

No, još prije Arreole, u lipnju 2015. i Molina se borio s Wilderom za WBC-ovu titulu te mu pružio sjajan otpor, ustajao nakon tri nokdauna prije nego što ga je šampion ipak nokautirao u devetoj rundi.

Dvije pobjede i godinu i pol kasnije Molina je dobio novu priliku za WBC-ov pojas, ali Anthony Joshua ga je sredio u trećoj rundi.

Nakon toga Molina je pobijedio Jamala Woodsa podijeljenom odlukom sudaca, a zatim izgubio od Dominica Breazealea jer se nije bio u stanju vratiti na početak devete runde nakon što je u osmoj završio na podu. Breazeale je nekoliko mjeseci kasnije također dobio priliku da se bezuspješno okuša protiv Wildera, što je samo još jedan dokaz da je Molina, ne računajući poraz u profesionalnom debiju, dosad gubio isključivo od vrhunskih boksača.

Suspenzija zbog sredstva protiv upale

No, borba s Joshuom bila je ta koja je Molini obilježila karijeru, i to u negativnom kontekstu. Bio je pozitivan na deksametazon, kortikosteroid koji je zabranjen samo u natjecateljskom razdoblju, a nalazi se u preparatima za ublažavanje upala. S pravom se bunio na suspenziju nakon prvog prekršaja i to zbog sastojka koji uopće ne utječe na izvedbu, no sam je kriv jer nije pazio na detalje lijeka koji je uzeo bez recepta. Na njegovu sreću, dvogodišnju mu je suspenziju odredila britanska antidopinška agencija pa se mogao neometano boriti protiv Woodsa i Breazedealea u SAD-u.

Mnogi boksači bi se, barem radi trash-talka, u najavama obrušili na protivnikov dopinški skandal, ali Hrgović je bio dostojanstven.

Hrgović: Očekujem najtežu borbu u karijeri

"Velika mi je čast biti dio ovog velikog eventa. Cijeli svijet će gledati i to mi je prilika da svima pokažem što mogu. Očekujem tešku borbu, Molina se dvaput borio za svjetski naslov. Namučio je Wildera i skoro ga srušio, vrlo je opasan borac s puno iskustva. Ovo je za mene velik korak u smislu konkurencije i očekujem najtežu borbu u karijeri", rekao je Hrgović, ali i podsjetio kako je svojim promotorima uvijek govorio da se želi boriti protiv najboljih.

Pobijedi li Molinu, Hrgoviću bi bilo pametno da ostane u Areni do kraja eventa jer bi uskoro mogao dobiti priliku za okršaj s pobjednikom glavne borbe večeri. Vjerojatno ne već u sljedećoj borbi, ali definitivno vrlo skoro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.