Tko je mladi Brazilac kojeg Srna nudi Hajduku?

Foto: Profimedia

HAJDUK je jučer remizirao s ukrajinskim prvakom Šahtarom iz Donjecka 1:1 u drugoj utakmici priprema u Sloveniji. U utakmici u Kranju Emir Sahiti zabio je za Hajduk u 13. minuti, dok je Lassina Traore pogodio za ukrajinsku momčad i postavio konačan rezultat u 28. minuti. Hajduk je ostavio dobar dojam iako prijateljske utakmice zaista ne treba uzimati kao neki važan pokazatelj, a puno veći interes je izazvala izjava sportskog direktora Šahtara i bivšeg kapetana Hrvatske Darija Srne.

Srna je za Dalmatinski portal otkrio da je bio na večeri s novim Hajdukovim trenerom Gennarom Gattusom te dodao kako želi pomoći Hajduku i oko dovođenja igrača. Talijanski trener traži dva krilna napadača. "Imamo igrača za Hajduk. Pričali smo o jednom Brazilcu, ali moramo sačekati i vidjeti hoće li biti šanse da ode u Hajduk. Trenutačno je ozlijeđen, on je naš treći krilni napadač. Moramo vidjeti tko će doći, a tko otići. Uvijek sam na dispoziciji Hajduku, imam hajdučko srce", rekao je Srna.

Šahtar ima četiri Brazilca na krilima, ali samo jedan jučer nije bio u zapisniku

Aktualni ukrajinski prvak na raspolaganju ima čak četiri Brazilca na krilnim pozicijama. To su Kevin (21), Eguinaldo (19), Pedrinho (26) i Newerton (19). S obzirom na to da je Srna napomenuo da je onaj koji bi mogao doći u Hajduk trenutno ozlijeđen, metodom dedukcije dolazimo do zaključka da se radi o Newertonu budući da jedino on od Brazilaca jučer nije bio u zapisniku utakmice Šahtara i Hajduka.

Radi se o desnonogom igraču sitne građe koji je visok svega 167 cm i igra na poziciji lijevog krila. Prošao je omladinski pogon Sao Paula te igrao za mlađe kategorije do U-20 momčadi, ali nije debitirao za prvu momčad. Šahtar ga je prošlog ljeta kupio za 3.6 milijuna eura te je potpisao ugovor s ukrajinskim prvakom do ljeta 2028. godine, a Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 2.5 milijuna eura. Ako bi došao u Hajduk, to bi bilo vjerojatno na posudbu.

Igrao je u Ligi prvaka protiv Barcelone

Zastupa ga agencija Bertolucci Sports, u kojoj se nalaze brojni poznati brazilski nogometaši, poput Brune Guimaraesa iz Newcastlea, koji vrijedi 85 milijuna eura, a tamo su još Arsenalov Gabriel i PSG-ov Marquinhos. Newerton je prošle sezone upisao 21 nastup za Šahtar u svim natjecanjima, a 12 puta je bio starter. Zabio je jedan pogodak i upisao jednu asistenciju, a ni u jednoj utakmici nije odigrao svih 90 minuta.

Ističe se da je igrao u četiri utakmice Lige prvaka, od čega dvije protiv Barcelone. U iznenađujućoj pobjedi Šahtara 1:0 iz igre je izašao na samom kraju kao taktička zamjena. Što se tiče igračkih karakteristika, krase ga brzina i kvalitetan dribling. Ističe se njegov prvi korak jer jako dobro koristi svoju eksplozivnost i često u primanju lopte odmah izbacuje iz igre svog čuvara. Gennaro Gattuso vapi za takvim igračem te se sigurno nada da će se ovaj posao uspjeti realizirati.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.