Tko je novi Dalićev napadač? Blistao na pripremama, uspoređuju ga s Mandžukićem

Foto: Profimedia

IGOR MATANOVIĆ pravi je pobjednik pripremnog perioda u Eintrachtu iz Frankfurta sa šest postignutih golova i jednom asistencijom na pet prijateljskih utakmica u kojima je nastupio. Njemački mediji su se raspisali o ne baš sjajnim pripremama Eintrachta u kojima momčad igrom nije blistala, ali kao jednu od rijetkih svijetlih točaka i pravi dobitak trenera Dina Toppmöllera izdvajaju upravo mladog hrvatskog napadača (21), kojemu već pomalo tepaju da je novi Mandžukić. 

Prva sličnost s našim legendarnim napadačem je ona u visini jer Matanović je visok 1.94 metra, četiri centimetra viši od Mandže, ali uz to voli i sam istaknuti da mu nalikuje i po borbenošću u igri. Njegovu kvalitetu prepoznao je i Zlatko Dalić uvrstivši ga na popis hrvatske reprezentacije za utakmice Lige nacija u rujnu.

Igor je rođen u Hamburgu 2003. godine i u istom gradu je i započeo svoj nogometni put. Otac Ranko mu je još od 80-ih radio u Njemačkoj, a majka Ankica, Hrvatica iz BiH, tijekom rata je s ostatkom obitelji izbjegla u Hrvatsku, koja joj je pružila utočište i zaslužila vječnu zahvalnost, što objašnjava zašto je Igor odlučio predstavljati Hrvatsku umjesto Njemačke u kojoj je rođen i za koju je nastupao u mlađim kategorijama.

Vrlo brzo je završio u školi kultnog St. Paulija, u kojem je bio u mlađim uzrastima sve od 2018. godine. Eintracht ga je prije točno tri godine potpisao dok je još bio tinejdžer, ali ga je ostavio dvije godine na posudbi vodeći se logikom kako će u drugoligašu sakupiti dovoljan broj minuta i brže se razvijati. 

"Igor je vrlo talentiran igrač, tehnički vješt i fizički snažan. Ima veliki talent i puno potencijala", rekao je tada sportski direktor Markus Krösche nakon što su potpisali ugovor s Matanovićem 2021. godine i ostavili ga da se razvija dalje u Hamburgu. No to i nije išlo baš kako su se nadali jer Matanović nije dobio dovoljan broj minuta koji bi potaknuo kvalitetan podražaj za napredak.

Konačno, prošlog ljeta, 21-godišnjak je došao u Frankfurt i pokazao svoje kvalitete tijekom priprema s Eintrachtom, ali je na kraju ponovno posuđen u 2. ligu, ovaj put u Karlsruher SC. To se pokazalo kao izvrsna odluka jer Matanović je zablistao s 14 golova i sedam asistencija, čime se snažno preporučio treneru Toppmölleru, koji ga uoči početka ove sezone nije mogao izostaviti iz ozbiljnih planova.

Nevjerojatno samopouzdanje za mladog igrača

"Izuzetno sam sretan što sam se vratio. U St. Pauliju nisam dobio toliko minuta koliko sam očekivao, ali u Karlsruheu sam napravio ogroman korak prema seniorskom nogometu i odigrao 32 utakmice. To mi je jako pomoglo. Kada igraš 90 minuta kontinuirano, to je iznimno važno za mlade igrače. Uživao sam i cijenio tu priliku," izjavio je Matanović uoči početka sezone na predstavljanju u Frankfurtu.

Na tom istom predstavljanu novinari su se prisjetili prošlogodišnjih priprema na kojima je također ostavio solidan dojam, ali je svejedno imao malo mjesta u Eintrachtu i čelnicima u klubu se činilo da je najbolje poslati ga na dodatno kaljenje, što se ispostavilo kao pun pogodak. 

Grafika: Sofascore

"Dolazim ovaj put s potpuno drukčijim samopouzdanjem i širim prsima. Sada vjerujem da mogu zaista pomoći i postati dio prve momčadi. To je prošle godine bilo teže", realno je govorio mladi hrvatski napadač, potpuno svjestan stanja u kojemu se tada nalazio. Uistinu, na dosadašnjim treninzima i prijateljskim utakmicama Matanović se ističe ne samo zbog svoje visine od 1.94 metra već i zbog svoje preciznosti i vještine u igri s loptom. 

"Sa svojom građom mogu donijeti dimenziju u napadu kakvu Eintracht dugo nije imao. Klub je uvijek imao koristi od takvih igrača, sjećam se imena kao što su Sebastien Haller, Alex Meier i Bas Dost. To me motivira", rekao je Matanović svjestan kako javnost prije svega forsira njegovu građu i korpulentnost stavlja u prvi plan. No mladi Hrvat je pokazao i izuzetne komunikacijske sposobnosti jer se već uz sljedeće pitanje nadovezao na prethodno pa poentirao dirnuvši navijače Eintrachta baš ondje gdje su nostalgični.

"Želim pokazati svoju fizičku snagu, energiju i malo balkanskog mentaliteta. Eintracht je imao odlična iskustva s igračima poput Luke Jovića, Ante Rebića, Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića. No što točno znači taj mentalitet? Ako pogledate Hrvatsku, ne na ovom Euru, već na prethodnim svjetskim i europskim prvenstvima, nisu bili favoriti, ali su uvijek igrali srcem. To ću učiniti i za Eintracht, kao što sam prošle sezone za KSC." 

Zahvalio se Nijemcima i kuca na vrata Vatrenih

Ovom izjavom u potpunosti je pridobio navijačku bazu koja se s velikom sjetom prisjeća gore navedenih imena jer su ostavila itekako pozitivan dojam u gradu na Majni. Nije iznenađenje da mu je uzor, uz svestranog Zlatana Ibrahimovića, i već spomenuti Mario Mandžukić. "On je uvijek igrao srcem, davao je 120 posto za svoju momčad i svoju zemlju," prisjetio se Matanović. 

Igor je trenutačno hrvatski mladi reprezentativac koji kuca na vrata A selekcije. Nije tajna da Hrvatska žudi za svježinom i novitetima u napadu i samo je pitanje vremena kad će izbornik Dalić odlučiti iskušati Matanovića, a on ga je po prvi put uvrstio na popis za nadolazeće utakmice Lige nacija protiv Portugala i Poljske početkom rujna.

Matija Habljak/PIXSELL

Osjetili su to i njemački mediji pa su ga nedavno pitali što je trenutačno s njemačkom mladom reprezentacijom za koju je nekada nastupao (sve do U19) i ima li šanse da ponovno bude dio Elfa.

"Njemačkoj sam jako zahvalan, ovdje sam rođen, odrastao i išao u školu. Moji roditelji su ovdje bili primljeni kao izbjeglice, Njemačka je puno učinila za nas. Ali na kraju je to bila odluka srca. Kada su se igrale velike utakmice, uvijek sam navijao za Hrvatsku", bio je izričito jasan i prekinuo spekulacije za sva vremena. Valja nadodati da mu je tu mogućnost još uvijek ostavljalo na izbor dvojno državljanstvo.

U intervjuima i predstavljanjima nije baš česta pojava da nogometaši pričaju o taktici i da pojašnjavaju svoju poziciju na terenu, pogotovo ne mlađi, ali Matanović se i tu pokazao kao jako zanimljiva osoba i netko tko zaista diše nogomet. "Kao centralni napadač često vezujem stopere i ostajem naprijed. Dobro mi je imati uz sebe igrače kao što su Hugo Ekitike ili Omar Marmoush, koji preuzimaju lopte i idu u dribling", zanesenjački objašnjava Matanović.

Njegova želja za golom je, kaže, urođena. "To je nešto s čime sam rođen, nikada nisam igrao na drugoj poziciji osim centarfora. Igrači oko mene trebaju ići u dribling i probijati protivnike. Ja sam tu da primim lopte, postignem gol ili asistiram. To je moj posao. Posebno sam se prošle godine puno razvijao u tome."

Skupocjeni napadač je ostao u sjeni Matanovića

Nije tajna da u Eintrachtu nakon odrađenih priprema i čak sedam odigranih prijateljskih utakmica i nisu baš zadovoljni svojom, na papiru, prvom špicom - Hugo Ekitikeom. Najskuplje pojačanje Eintrachta u povijesti, pristiglo iz PSG-a zimus za 20 milijuna eura, nalazi se pod oštrim kritikama jer je u jako lošoj formi na pripremama. 

Zasad se čini da niti on nije onaj pravi golgeter koji će postići preko 20 golova u sezoni i toga se navijači s pravom plaše. Njegov kolega Omar Marmoush je prošle sezone pokazao da može u napadu igrati na više pozicija i u nekoliko rola, ali ni za njega se ne može reći da je klasična špica koja garantira golove iz kola u kolo. 

Jedina nada navijačima Eintrachta u tom smislu je trenutačno Igor Matanović, koji je pokazao da može igrati u paru s još jednim, ali drugačijim napadačem. No tu je mali problem iskustvo prve lige, koje Matanoviću još uvijek nedostaje pa se s pravom očekuje dolazak možda još jednog napadača ili sustav koji bi u prvih 11 počinjao s Ekitikeom i Marmoushom u napadu, a Matanović bi s klupe ulazio i donosio raznolikost u drugom poluvremenu. Ta opcija je možda i najbolja za našeg mladog napadača jer bi se lagano uvodio igrajući dovoljan broj minuta, a s puno manje odgovornosti.

Dino Toppmöller je na pripremama pokušavao s različitim opcijama, s jednim napadačem, s dvojicom, kao i s polušpicama. Odlazak najboljeg stopera Williana Pacha u PSG znatno je oslabio obranu Eintrachta, što je natjeralo mladog trenera da pokuša sakriti obrambene nedostatke različitim formacijama. Pokušavao je i s trojicom i s četvoricom u obrani pa je to utjecalo i na napadačke postavke, odnosno hoće li će igrati s dvojicom u napadu ili s jednim napadačem.

U tom traženju Toppmöller je od Matanovića zahtijevao da bude takozvani verbindungsspieler, onaj igrač koji povezuje pojedine redove u momčadi i koji se spušta niže kako bi ponudio opciju suigračima koristeći im kao mantinela. Čak je i te specifične zadatke mladi napadač uspješno izvršavao i dobro odgovorio treneru. Generalno su s njime u Eintrachtu jako zadovoljni jer je zabijao glavom nakon kornera i prijetio odličnom skok igrom, pospremao odbijance, nudio se suigračima i razigravao ih, asistirao, činio zapravo sve ono što jedan kompletan i moderan napadač današnjice treba činiti.

Umjesto nove posudbe, smiješe mu se ozbiljne minute u Eintrachtu

Matanović je pravo osvježenje i iznenađenje u Frankfurtu, netko na koga još uvijek nisu ozbiljno računali da bi mogao donijeti znatan doprinos kroz sezonu, a još jedna posudba je svakako bila opcija za daljnji razvoj, ali ovoga puta u Bundesligi, kako bi se razvijao upravo na najvišem nivou. Nakon ovih priprema i slabije forme ostalih napadača Igor se zaista nametnuo i jedino pitanje je kako će reagirati protiv elitnih momčadi.

Eintracht u ponedjeljak započinje svoju sezonu utakmicom u Njemačkom kupu, gdje će se susresti s jako neugodnim drugoligašem i imenjakom iz Braunschweiga. Već tu se može očekivati Matanovićev doprinos možda čak i od prve minute. Nakon toga u prvom kolu Bundeslige gostuju u Dortmundu, gdje će im Borussija Nurija Sahina predstavljati pravi ispit, a ne bi čudilo da Igor Matanović već u toj utakmici zablista negdje u drugom poluvremenu kada uđe s klupe i donese osvježenje svojoj momčadi. 

U proteklim tjednima učinio je sve što se od njega tražilo i pravi je pobjednik pripremnog perioda, sada mu preostaje strpljivo čekati priliku koja mora doći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.