hrvatska reprezentacija

Tko je novi heroj Hrvatske? Mladost je proveo u Interu. Odbio je Hajduk i Dynamo

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

IVICA IVUŠIĆ (26) je u neočekivanom debiju na golu Hrvatske s nekoliko vrhunskih obrana junak teško izborene i iznimno bitne, možda i ključne pobjede kod Slovačke (1:0) u kvalifikacijama za SP. 

Tri fenomenalne obrane

Golman Osijeka sjajno je obranio tri čista gola Slovacima. U 26. minuti je nevjerojatno skinuo zicer Maku, koji je s par metara iskosa svom snagom opalio po golu. Ne bi bilo čudno da je tako probio i golmana, kojima u ovakvim situacijama lopta prođe "kroz uši", ali 1.95 visoki Ivušić se sjajno raširio i tako skratio kut te tijelom ušao u šut i odbio loptu u korner.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Hrvatska je u 86. minuti povela Brozovićevim fenomenalnim volejom, ali pobjedu je spasio Ivušić s dvije nove sjajne obrane. Slovaci su u završnici navalili po izjednačenje koje bi i uzeli da nije bilo Ivušića. On je u 88. minuti opet obranio ono što se činilo kao siguran gol zbog snažnog i preciznog šuta pod prečku iz blizine, ali Boženik nije mogao protiv Ivušića koji je sada obranio s obje ruke.

Minutu kasije Kucka je sjajno pucao iz poluvoleja s oko 25 metara. Poluvisoka lopta, kakvu je golmanima najteže braniti, išla je u lijevi kut vrata, ali od tamo je bravuroznom paradom, opet s dvije ruke, čupa Ivušić. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ IVUŠIĆEVE SJAJNE OBRANE PROTIV SLOVAČKE.

Ivušić je postao heroj važne pobjede premda je saznao da će braniti samo par sati prije utakmice. Priliku je dobio jer se ozlijedio prvi golman Dominik Livaković.

Slučajno je postao prvi golman Hrvatske, ali velike obrane mu nisu slučajnost

Slučajno je postao prvi golman Hrvatske na važnoj utakmici, ali nikako nije slučajno na njoj odlično branio. Osim sjajnim intervencijama zadivio je i time što je za debitanta i to na ovako važnoj utakmici, koja se izrodila u divlju i kaotičnu, bio hladnokrvan i nimalo impresioniran. 

Ivušić je naime već dugo možda najbolji golman HNL-a, ali bez značajnijeg seniorskog međunarodnog iskustva. Što se pak tiče onog pionirskog i juniorskog, po njemu mu ni razvikani hrvatski internacionalci ne mogu parirati.

Šest godina u Interu

Rođeni Riječanin je iz matičnog kluba otišao u Inter sa samo 14 godina te tamo dugo ostao. "Proveo sam u Italiji šest lijepih godina. To mi je puno pomoglo da se izgradim kao čovjek i prije sazrem. Prvi trening s prvom momčadi Intera sam imao s 15 godina. Tada je trener bio Rafa Benitez, a tamo je bio i trener vratara Alessandro Nista koji je dugi niz godina bio Buffonov trener. Bila mi je čast. Bio sam klinac, nisam tad shvaćao što znači trenirati s Javierom Zanettijem, Ivanom Cordobom i takvim igračima. Mogu reći da me se najviše dojmio Samir Handanović. Njegov pristup treninzima je bio najupečatljiviji. Stvarno je čovjek fanatik i vjerujem da se samo tako može napraviti takva karijera. Svaki trening je bio na 150 posto. Ako je utakmica danas, on sutra već trenira", pričao je u intervjuu za Index.

Odbio Dynamo zbog Olympiacosa

Iz glamura Intera se s 20 godina spustio se u surovu realnost HNL-a. U Istri pola godine nije dobio plaću, pa je iz Pule otišao u siječnju 2018. te dobio ponudu Houston Dynama, ali umjesto u Ameriku, otišao je u novog inozemnog velikana. Pola godine je proveo u Olympiacosu, ali nije dobio priliku.

Umjesto Hajduka odabrao Osijek

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ona mu je došla u ljeto 2018. u Osijeku. Odabrao je taj klub iako ga je htio Hajduk. Iduće sezone, 2019/20. imao je čak 18 utakmica bez primljenog gola, a prošle je bio još bolji. Sezonu 2020/21. završio je s čak 20 utakmica čiste mreže. Po tome je Osijekov vratar bio treći najbolji u Europi, iza Lilleovog Mikea Maignana te Stivija Frashërija iz albanske Teute koji su netaknute mreže završili po 21 utakmicu. Ivušić je branio svaku HNL sekundu za Osijek prošle sezone i primio je najmanje golova (25) od svih prvoligaša.

Branio penale u zadnjim minutama na Poljudu i Rujevici

Grafika: Sofascore za IndexSport

Isticao se ključnim i efektnim obranama tijekom cijele sezone, poput onih kada je Hajduku na Poljudu i Rijeci na Rujevici u posljednjim minutama branio jedanaesterce. Tijekom cijele sezone bio je u formi, čime je postao ključni igrač momčadi Nenada Bjelice te dospio na širi popis Zlatka Dalića.

Bio je tek četvrti izbor za Euro

Dobio je pretpoziv na Euro, ali tamo su uz nedodirljivog Livakovića otišli Lovre Kalinić i Simon Sluga. Samo tri mjeseca kasnije, Ivušić je zbog Livakovićeve ozljede, Kalinićevog pada forme te toga što je izbornik njega pretpostavio hijerarhijski nadređenom Slugi, od četvrtog postao prvi golman Hrvatske. 

Spasitelj Bjelice i Dalića

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ivušić ove sezone u Osijeku nema tako impresivne brojke kao prethodnih, ali to je tek dokaz da gledanje samo brojki bez šireg konteksta vara. Primio je 11 golova u isto toliko utakmica, ali je na njima puno puta spašavao Osijek.

Kao sada Dalića i Hrvatsku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.