Trener NBA kluba za Index prokomentirao olimpijski spektakl između SAD-a i Srbije

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠI Srbije odigrali su fantastičnu utakmicu u polufinalu Olimpijskih igara, ali ipak su ostali kratki protiv SAD-a i izgubili 95:91. Nitko u povijesti nije bio tako blizu pobjedi protiv Amerikanaca kad bi bili u najjačem sastavu, kao što su bili 1992., 1996., 2008. i 2012., a onda ponovno i u Parizu, nakon što su na posljednja dva svjetska prvenstva ostali bez medalje, a na Olimpijskim igrama u Tokiju izgubili jednu utakmicu u skupini.

Srbija je u prvom poluvremenu imala i 17 poena viška, a tek je u posljednjoj četvrtini popustila i dopustila Amerikancima da se u zadnjim minutama vrate, preokrenu i izbjegnu najteži poraz u svojoj povijesti. Za to su im bili potrebni veličanstvena šuterska predstava Stephena Curryja, koji je u 36 poena ugradio devet trica, i triple-double LeBrona Jamesa.

Malo je ljudi na svijetu prikladnijih za komentar takve utakmice od Darka Rajakovića, srpskog stručnjaka koji već više od desetljeća radi u NBA ligi, a od prošle sezone i kao glavni trener Toronto Raptorsa, ujedno i prvi europski stručnjak koji je ostao na klupi NBA momčadi više od jedne sezone.

Rajaković je na SP-u 2019. bio u stručnom stožeru Srbije kao pomoćnik ondašnjeg izbornika Saše Đorđevića, a tijekom NBA karijere do detalja je upoznao zvijezde kojima Amerikanci ovih dana teroriziraju protivnike na olimpijskom turniru.

Immanuel Quickley i Darko Rajaković (Profimedia)

U Pariz je došao dan prije utakmice s Immanuelom Quickleyem, svojim igračem iz Toronta, s kojim se upravo vratio iz Južne Afrike, gdje su bili na kampu Košarka bez granica, a zatim uživo pogledali sinoćnji spektakl.

U razgovoru za Index Rajaković je analizirao utakmicu Srbije i SAD-a, iznio mišljenje o tome je li Srbija pokradena, kao što ističu tamošnji mediji, objasnio što Srbija mora napraviti da bi došla do bronce protiv Njemačke, koja ju je lani pobijedila u finalu SP-a, osvrnuo se na američki individualni stil igre i istaknuo da je njihov izbornik Steve Kerr napravio odličan posao, iako se to ne vidi nužno na terenu.

Kako ste doživjeli utakmicu Srbije i SAD-a?

Utakmica je bila izuzetno zanimljiva, prava poslastica za sve ljubitelje košarke. Srbija ju je otvorila na fantastičan način, igrali smo dobro, uspjeli usporiti Ameriku, ne dozvoliti da igraju tranziciju, dobro kontrolirali skok, igrali kontrolirane napade. Uzimali smo odlične šuteve i na početku sve pogađali, što je pomoglo u tome da ih usporimo, ne dopustimo da trče u tranziciji, u čemu su najbolji.

U prvom poluvremenu, osim Stepha Curryja, nitko od Amerikanaca nije pronašao ritam, da on nije ubacio sve te trice, razlika na poluvremenu bila bi još veća. U drugom poluvremenu razigrao se Durant, pogađao bitne šuteve, naročito u četvrtoj četvrtini. Mi smo imali šanse, ali, nažalost, nismo uspjeli pogoditi neke dobro izrađene šuteve i naravno da se ovakav protivnik onda vrati i preuzme momentum. 

Srbija je u porazima od SAD-a u pripremama i u skupini djelovala kao da ima još dosta rezerve, da ne otkriva sve. Jeste li sinoć vidjeli neko tajno oružje?

Ne, kad se uđe u bilo koju utakmicu, nema prostora za kalkulacije. Ne možeš reći nekom da promaši šuteve da bismo u polufinalu igrali bolje. U utakmici u skupini Durant je igrao nevjerojatno i to je bila razlika. Srpski tim rastao je tijekom cijelog turnira, utakmica s Južnim Sudanom bila je jako važna za plasman u četvrtfinale, igrali smo pod pritiskom, kao i protiv Australije za plasman u polufinale. To su bile jako teške utakmice.

U polufinalu su svi bili svjesni da je već napravljen ogroman rezultat, igrači su bili malo opušteniji jer su znali da nemaju puno za izgubiti, a mogu jako puno dobiti. Svi igrači doprinijeli su igrajući na visokom nivou, šteta je samo što Nikola Jović nije bio zdrav jer bi mogao dati dosta i što je Milutinov igrao pod temperaturom. Mislim da su svi dali i više od maksimuma.

EPA-EFE

Srbija za broncu igra s Njemačkom, koja ju je pobijedila lani u finalu SP-a, ali tada nije bilo Jokića. Kolika je on prevaga ovoj momčadi?

Najbitnije je da momčad ima mir u pripremi za utakmicu jer je došla osvojiti medalju. Protiv odlične Njemačke bit će nezgodno jer je termin u 11 ujutro, ali isti je za obje ekipe. Jako je malo vremena za analizu i pripremu, samo jedan trening i jedno gledanje snimki, ali mislim da će tim ući spreman i fizički i psihički, dajem velike šanse da ćemo osvojiti broncu.

Jokić je prevaga u svakoj ekipi, on je najbolji igrač na planetu i sve oko sebe čini boljima. Svi su prihvatili način na koji igramo i hijerarhiju, on vodi ekipu na fantastičan način i to je ogroman plus za nas u odnosu na Svjetsko prvenstvo.

Mogu li Francuzi iznenaditi Amerikance u finalu?

Bit će dobra utakmica. Francuska je pokazala zavidan nivo u četvrtfinalu protiv Kanade i u polufinalu protiv Njemačke, ima nevjerojatnog talenta u Victoru Wembanyami i jako dobro raspoređene uloge u timu, a čak i bez Goberta, koji nije puno igrao u zadnje dvije utakmice, odlično su pokriveni na svim pozicijama.

Amerikanci su favoriti, ali Francuska igra pred domaćim navijačima, motivirani su, nemaju što izgubiti, sigurno imaju srebro i želju da se 40 minuta nadmeću protiv odlične reprezentacije.

Amerikanci igraju isključivo na talent i instinkt, bez ikakvih uigranih akcija ili zajedništva. Može li ih to koštati?

Kad izuzmete Jokića, Giannisa Antetokounmpa, Luku Dončića i možda Wembanyamu koji je još mlad, njihova selekcija je sastavljena od sljedećih 12 najboljih igrača na planetu. To su sve velike zvijezde, naviknute da imaju loptu u rukama, i žrtvuju se kad dođu u reprezentaciju i preuzmu drukčiju ulogu.

Igraju manje, pogotovo jer utakmica traje 40, a ne 48 minuta, to je jako novo za njih. Nije lako ukomponirati ih da igraju timsku košarku, s ekstra dodavanjima, sustavom kakve imaju europske reprezentacije. Imaju neviđen individualni talent i samo ih uklopiti da igraju kao tim, jedan za drugog, već je ogroman posao.

To se pokazalo i sinoć jer su ostali zajedno i kad je Srbija imala veliko vodstvo, različiti igrači odigrali su na visokom nivou u različitim dijelovima utakmice. Curryju su se priključili Embiid, Durant, Holiday je u drugom poluvremenu odigrao fantastičnu obranu na Bogdanoviću, LeBron je imao triple-double... Učinili su dovoljno da pobijede jako raspoloženu Srbiju, a protiv Francuske trebat će još više.

Jesu li suci oštetili Srbiju? Treći i četvrti Jokićev faul bili su prilično dvojbeni.

Ne bih previše komentirao suđenje. Izbornik Pešić je najbolje rekao, bilo je situacija gdje nisu zaštićeni ni Bogdanović ni Jokić kao najbolji igrači, ali to je tako. Ja kao trener uvijek gledam iz perspektive što je tim mogao uraditi bolje. Nekad takve situacije daju momentum drugoj ekipi; nažalost, to se dogodilo i Amerika je to iskoristila.

S Dennisom Schröderom radili ste u NBA ligi kao pomoćni i glavni trener. Što ga čini toliko boljim u dresu Njemačke nego u NBA-u?

Schröder prije svega za reprezentaciju igra s jako puno ponosa. Razgovarao sam s njim na dan otvorenja, kad je nosio njemačku zastavu kao njihov najbolji sportaš, i rekao mi je da mu je to najveći uspjeh u karijeri, bitniji od svega što je napravio u životu.

Puno radosti i ponosa investira u reprezentaciju, mentalitet mu je drukčiji, igra sa svojom generacijom suigrača koji su ga prihvatili kao udarnu iglu. Tako će biti i protiv Srbije, glavni zadatak bit će zaustaviti njega, kontrolirati skok i ne dozvoliti nikom od ofenzivnih igrača da iskoči. Bit će potreban momčadski napor da se to iskontrolira.

Kanada je razočaravajuće ispala u četvrtfinalu, ali koliko ste zadovoljni svojim igračima iz Raptorsa, Barrettom i Olynykom?

Kanada već godinama ima sastav s puno jako talentiranih igrača. Napravili su fantastičan rezultat broncom na Svjetskom prvenstvu, igrali su dobru košarku na Olimpijskim igrama, nisu napravili sljedeći korak, ali imaju fantastičan talent i potencijal kojem će doprinijeti nekoliko mladih igrača koji dolaze, prvenstveno centar Zach Edey, koji je izabran u prvih 10 na draftu.

Barrett je odigrao jako dobar turnir, igra s puno ponosa i želje da predstavlja svoju zemlju, evidentan je njegov napredak tijekom cijelog turnira. Olynyk je igrao manje, ali apsolutno je podređen interesu ekipe. Napravili su dobar rezultat, ali ostaje žal što nisu prošli dalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.