Tucak predstavio iznenađenje na popisu Hrvatske: Garantiraju da je on budućnost

Foto: Hana Kajari/Index

IZBORNIK hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak objavio je širi popis igrača uoči priprema za Olimpijske igre, koje će se od 26. srpnja do 11. kolovoza održati u Parizu. Konferenciji za medije prisustvovali su i kapetan reprezentacije Ivan Krapić, igrači Ante Vukičević i Luka Bukić te potpredsjednik HVS-a Perica Bukić. 

Hrvatska, aktualni svjetski prvak i europski doprvak, natjecanje počinje u skupini A, u kojoj će igrati protiv reprezentacija Italije, Grčke, SAD-a, Rumunjske i Crne Gore. U skupini B su reprezentacije Australije, Srbije, Francuske, Mađarske, Japana i Španjolske. Skupinu će proći četiri najbolje momčadi, nakon čega će uslijediti četvrtfinale.

UŽIVO Konferencija za medije uoči okupljanja Barakuda i početka priprema za odlazak na Olimpijske igre.

Objavljuje Index Sport u Utorak, 4. lipnja 2024.

Perica Bukić: Produljili smo ugovor s izbornikom na još četiri godine

"Čekaju nas Olimpijske igre u Parizu. Ulazimo u to nakon dva sjajna uspjeha, srebra u Zagrebu i zlata u Dohi. U Pariz idemo kao svjetski prvaci, to je sjajan osjećaj, ali i obaveza. Neće biti jednostavno.

Produljili smo ugovor s izbornikom na još četiri godine, mirno ide u Pariz. Zaslužio je to svojim radom i rezultatima. Ivica i Ratko su primjer, sjajno su vodili reprezentaciju. Rudić u svom periodu, Ivica u svom.

Što se tiče plana, fokus je na Igrama u Parizu, a imamo i nastupe šest naših reprezentacija na europskim i svjetskim prvenstvima. Čeka nas bogato ljeto. Neke reprezentacije su počele pripreme, neke još nisu", rekao je Perica Bukić.

Perica Bukić / Foto: Hana Kajari/Index

Tucak: Plan je okupiti se 9. lipnja u Zagrebu

"Čeka nas ljeto s pripremama i najvažnijim sportskim natjecanjem. Vijest o ugovoru mi godi i predstavlja čast. Iskreno, imao sam ozbiljnu financijsku ponudu, ali nisam ni razmislio o tome u kojem smjeru moja karijera mora ići dalje. Bit će ovo još veći motiv, nastaviti tamo gdje sam stao, ali i obaveza. Nadam se da će ovo biti još jedno uspješno razdoblje za hrvatsku reprezentaciju", rekao je Tucak pa predstavio reprezentativni plan:

"Plan je okupiti se 9. lipnja u Zagrebu. Onda sjedamo u bus i idemo za Kranj, gdje imamo fantastične uvjete za rad. Potom slijedi najteži dio priprema tijekom dva tjedna. Nakon kratke pauze 27. lipnja bit ćemo u Zagrebu. S Mađarskom ćemo odraditi četiri-pet zajedničkih treninga, a 3. lipnja idemo na turnir u Italiju sa Španjolskom, Grčkom i Italijom.

Završne pripreme bit će u Šibeniku do 19. srpnja, a onda će nam doći reprezentacija SAD-a na pripreme. Put za Pariz planiramo 27. srpnja kako bismo se navikli na olimpijsko selo i sve što nas čeka. Išao sam vidjeti, selo još nije gotovo, a bazeni jesu. Nadam se da će pripreme biti dobre, prva utakmica bit će s Crnom Gorom."

U reprezentaciju se vratio i Maro Joković: "Stavio se na dispoziciju. Naša želja bila je da bude i na Euru i SP-u, ali objektivne okolnosti su imale utjecaj. U njemu smo dobili veliko pojačanje na papiru, ali najbitnije je što će pokazati u bazenu."

Tucak posebno predstavio iznenađujuće ime na popisu reprezentacije

Također, Tucak je posebno predstavio Luku Brnetića. "Imamo jedno potpuno novo ime na pripremama reprezentacije, radi se o beku Luki Brnetiću. On je tu s obzirom na moj razgovor s kolegom Pintarićem, koji ga trenira u SAD-u i koji je bio moj bivši suigrač.

Garantira mi za Brnetića da može biti budućnost hrvatskog vaterpola. Radi se o momku koji ima nevjerojatne fizičke predispozicije. Nadam se da i njemu ovo znači puno i da će se naviknuti na momke s kojima dosad nije igrao", rekao je Tucak pa nastavio:

"Želja mi je bila da s reprezentacijom od ovih priprema bude i Viktor Tončinić, velika nada hrvatskog vaterpola. Međutim, njegove obaveze s mlađim reprezentacijama ne dozvoljavaju da bude s nama. Mislim da je bolje da bude sa svojom reprezentacijom, no on će sigurno uskoro biti u A reprezentaciji."

Širi popis hrvatskih vaterpolista za Olimpijske igre u Parizu:

Marko Bijač, Toni Popadić, Mate Anić, Mauro Ivan Čubranić, Josip Vrlić, Ivan Krapić, Luka Lončar, Antonio Dužević, Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela, Andrija Bašić, Konstantin Kharkov, Filip Kržić, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Ante Vukičević, Luka Bukić, Maro Joković, Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Luka Brnetić

Ante Vukičević / Foto: Foto: Hana Kajari/Index

Vukičević: Krećemo s utakmicom s Crnom Gorom

"Naša skupina je jako teška. Imamo pet ekipa, osim Rumunjske koja je na papiru slabija, koje se bore za ulazak u finale. Krećemo s utakmicom s Crnom Gorom. Moramo se fokusirati na nju, kasnije ćemo razmišljati o drugima. Ne znamo što će biti u skupini, kako će se poredak namjestiti. Idemo utakmicu po utakmicu", rekao je Vukičević.

Bukić: Dobio sam zeleno svjetlo za normalno treniranje

Luka Bukić, osvajač prvenstva Hrvatske s Jadranom, govorio je o zdravstvenom stanju: "Dobio sam zeleno svjetlo za normalno treniranje. Ne bi trebalo biti problema. Osjećam se zdravo, nadam se da ću uspjeti pomoći."

Ivan Krapić / Foto: Foto: Hana Kajari/Index

Krapić: Atmosfera u ekipi je sjajna

"Drago mi je što ćemo se okupiti, neki su se uspjeli odmoriti, drugi malo manje. Ali to je normalno. Atmosfera je sjajna. Drago mi je što će i Joković biti s nama ovo ljeto, bit će veliko pojačanje. Drago mi je da je došlo vrijeme za pripreme, znamo što Igre znače i s kakvim ambicijama idemo u Pariz, a one su najviše. Vjerujem da ćemo se pripremiti kako treba i ostati zdravi", rekao je Krapić.

Izjavio je kako su Francuzi velik dio infrastrukture imali otprije, dok dio još grade. No ne sumnja da će uvjeti biti fantastični. "Na nama je ostati fokusirani na ono po što idemo. Popratne sadržaje smo prošli ranije, neće biti iznenađenje."

Uslijedila su pitanja novinara.

Tucak je na pitanje novinara odgovorio da u Pariz ide 13 reprezentativaca: "Najteži posao izbornika jest odrediti igrače koji će ići na natjecanje. Nije lako, teško je, ali s tim se moram suočiti. Nema prava na sentimente, već je samo bitna odluka koja je u interesu reprezentacije. Uvjeren sam da igrači to znaju."

Među ostalim, Tucak je rekao da "neće obećavati medalje", ali da su prijašnjim rezultatima "pokazali da imaju pravo vjerovati".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.