"U Dinamu je nastao poremećaj u svlačionici. Bjelica mora vratiti hijerarhiju"

Foto: Igor Soban/PIXSELL, R.R./ATA Images

NENAD BJELICA drugi put u karijeri postao je trener Dinama. Klub preuzima u trenucima krize, nakon poraza od Hajduka i Slaven Belupa u prvenstvu te rekordnog poraza od Bayerna u Ligi prvaka. Bjelica je u prvom mandatu vodio Dinamo od 15. svibnja 2018. do 16. travnja 2020. godine te s klubom osvojio dva naslova prvaka Hrvatske, Kup i Superkup.

Pritom je imao i zapažene europske uspjehe. Iz Dinama je otišao nakon sporazumnog raskida ugovora poslije sastanka koji je trajao tri i pol sata. Bjelica je imao ugovor još 15 mjeseci i trebao je u tom periodu zaraditi malo manje od dva milijuna eura.

Je li povratak Bjelice dobar potez za Dinamo pitali smo Nikolu Jurčevića, trenera koji je također u dva navrata vodio Dinamo, a tamo je proveo i dio igračke karijere.

"Mislim da se u prvom razdoblju u Dinamu Bjelica pokazao kao uspješan trener koji je jako dobro vodio Dinamo u Europi. To je razlog zbog kojeg je ponovo tu. Mislim da je njegov povratak dobar potez za Dinamo. On poznaje hrvatsku ligu i mentalitet u klubu", rekao nam je Jurčević u uvodu razgovora.

Grafika: Sofascore

Od kadra koji je Bjelica ostavio u klubu 2020. godine tu su još Bruno Petković, Arijan Ademi, Danijel Zagorac, Dino Perić... Poznaje li on zapravo dovoljno ovu ekipu?

Bjelica pozna nekoliko igrača jako dobro, ali siguran sam da mu ni ostali nisu potpune nepoznanice. Siguran sam da je pratio Dinamo kroz ovo razdoblje. Budite sigurni da svi hrvatski treneri prate što se događa u domaćoj ligi. Zato bi nekom strancu bilo puno teže odmah uskočiti u ulogu trenera Dinama. Trebalo bi mu nešto vremena da pohvata sve.

Pratite, naravno, i Vi SuperSport HNL. Kako gledate na ovu Dinamovu krizu?

Vidimo kako se brzo sve može preokrenuti u nogometu. Vidjeli smo jednu početnu euforiju, plasman u Ligu prvaka pa se nakon dva tjedna sve okrenulo na glavačke. Porazi od Hajduka i Bayerna su ošamutili momčad, a došao je i taj Belupo...

Novi trener nema puno vremena. Kako trgnuti momčad iz krize?

Kratkoročno se momčad može psihološki podignuti, ali svi žele imati neki dugoročni efekt. Bitno je uspostaviti dobru atmosferu, vratiti hijerarhiju u svlačionici. Mislim da je u Dinamu nastao neki poremećaj unutar svlačionice. Mislim da senatori nisu baš u najboljoj formi. Puno je tu došlo novih igrača, neki se vraćaju s dugih pauza...

Što se tiče kadra, mislim da Dinamo ima za SHNL ekipu koja je najbliža naslovu prvaka, no prijetit će tu sigurno Hajduk i Rijeka. U Ligi prvaka postoje momčadi s kojima Dinamo može igrati za bodove. Slovana se može pobijediti, mislim da je i Celtic ravnopravan protivnik. Samo treba izbjeći teške poraze kao što je ovaj od Bayerna, a mislim da si Bjelica i ova momčad takvo nešto više neće dozvoliti.

Treba li napraviti neke zamjene u udarnoj momčadi?

Ne vjerujem da će biti drastičnih rezova što se toga tiče. Činjenica je da kad dolazi novi trener, onda se igrači žele svidjeti i nametnuti. Taj efekt bi mogao puno značiti i mogli bismo ga vidjeti uskoro. Recept je vrlo jednostavan za reći i težak za ostvariti - dobri rezultati nose dobru atmosferu. 

Jesu li u Dinamu zbilja problem novi strani igrači poput Mmaeea, Cordobe i Ogiware, koje se dosta kritizira ovih dana?

Sjećam se da sam prije 3-4 tjedna čitao hvalospjeve o tim novim igračima. Onda sam u zadnjih par dana čitao da su svi promašaji. Istina je da je preuranjeno sad govoriti jesu li oni dobri ili loši za Dinamo. Premalen je uzorak utakmica da bi se ocjenjivalo. Oni nisu jedini glavni krivci za trenutno slabe rezultate.

Bjelica je imao neke ne baš lijepe izjave o Dinamu nakon što je otišao. Dok je vodio Osijek, nazvao je Dinamo "korporacijom". Hoće li mu to biti određen uteg kod navijača sad kad se vratio?

Vidjeli smo puno situacija gdje se treneri vraćaju u klubove s kojima su se rastali u prošlosti. U nekom razdoblju se kažu neke rečenice, ali danas se sve to zaboravlja ako imaš uspjehe. Mislim da se ipak Nenada Bjelice navijači sjećaju po dobrim rezultatima i po uspjesima s Dinamom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.