U Šibenik dolazi bivši napadač hrvatske reprezentacije

Foto: EPA

ŠIBENIK je na dramatičan način, pobjedom u izravnom dvoboju protiv Zrinskog u posljednjem kolu drugog ranga hrvatskog nogometa, izborio povratak u SuperSport HNL nakon jedne sezone izbivanja. Momčad trenera Marija Carevića priprema se za sezonu u elitnom društvu, gdje će prvenstveno pokušati izboriti ostanak, a u tome bi im, kako doznaje Index, trebao pomoći i bivši hrvatski reprezentativac Ivan Santini (35).

Napadač s pet nastupa za hrvatsku reprezentaciju, koji je dosad u karijeri zabio 149 pogodaka, protekle dvije sezone igrao je za švicarski Zurich, gdje mu je istekao ugovor, i u Šibenik bi trebao doći kao slobodan igrač. Santini i klub su načelno dogovorili sve uvjete suradnje i rođeni Zadranin bi za nekoliko dana trebao potpisati ugovor sa Šibenikom.

Jedan od rijetkih Hrvata koji je zabio 15 golova u sezoni liga Petice

Iako mu se karijera bliži kraju, Santini bi trebao biti ozbiljno pojačanje u smislu Šibenikovih ambicija iduće sezone. U posljednjih deset sezona nije puno hrvatskih napadača zabilo 15 ili više golova u jednoj sezoni bilo koje lige Petice. To je uspjelo Anti Budimiru prošle sezone u Osasuni, tri puta Andreju Kramariću u dresu Hoffenheima, jednom Nikoli Kaliniću za Fiorentinu te jednom upravo Santiniju u sezoni 2016./17. kada je igrao za francuski Caen i bio peti najbolji strijelac Ligue 1, dijeleći to mjesto s Mariom Balotellijem i mladim Kylianom Mbappeom.

Santini je karijeru započeo u omladinskom pogonu Zadra, koji je 2006. godine napustio da bi prešao u Salzburg, gdje je igrao za mlađe uzraste, a nakon kratke epizode u njemačkom Ingolstadtu vratio se u Zadar, gdje je u dvije i pol sezone SHNL-a zabio 26 golova te tako izborio odlazak u njemački Freiburg. U Bundesligi je u 24 nastupa zabio jedan gol te je na ljeto 2013. otišao u Belgiju, gdje je igrao za Kortrijk i Standard Liege.

Na ljeto 2016. godine odlazi u Caen za odštetu od 2.5 milijuna eura, a u Francuskoj je proveo dvije sezone te u 66 ligaških utakmica zabio 26 pogodaka. 2018. godine odlazi u Anderlecht, koji ga je godinu dana kasnije prodao za pet milijuna eura u kineski Suning.

U SHNL se vratio u veljači 2021. godine, kada je potpisao za Osijek, gdje je proveo šest mjeseci odigravši 12 utakmica uz tri zabijena gola. Nakon toga je nastupao za saudijski Al-Fateh i spomenuti Zurich, gdje nije bio naročito uspješan jer je u 45 utakmica zabio pet golova, od kojih nijedan nije bio ligaški.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.