HRVATSKA ISPALA S EURA U-21

U-21 HRVATSKA - ENGLESKA 3:3 Hrvatska izbjegla poraz, završila zadnja u grupi

Foto: Getty Images/Guliver Image

MLADA hrvatska reprezentacija odigrala je u zadnjem kolu skupine C 3:3 s Engleskom i oprostila se od Europskog prvenstva s jednim bodom.

Rezultati by SofaScore

Obje momčadi su u utakmicu ušle bez ikakvih izgleda za prolazak u polufinale, što se i vidjelo na terenu. Englezi, utučeni zbog dva nesretna poraza i Hrvatska željna ispravljanja očajnog dojma igrali su otvoreno i napadački, a Hrvatska je samo zahvaljujući individualnim potezima izbjegla i treći poraz.

Opet je tu bilo previše pogrešaka u obrani, previše crnih rupa u igri, a momčad s igračima kakve ima Engleska to će na ovakvim turnirima uvijek kažnjavati. Pa čak i kad se ne igra ni za što. Gračanova momčad je odlično otvorila susret i već u 2. minuti je Kulenović nakon kornera imao odličnu priliku, ali je Henderson majstorski izvadio loptu ispod grede.

Kalaica nasjeo na lažnjak Nelsona

Iz prvog ozbiljnog napada Engleska je povela. S nekoliko kratkih paseva Englezi su u 11. minuti izigrali hrvatsku obranu. Nelson se našao jedan na jedan s Kalaicom, koji nasjeda na njegov lažnjak i ruši ga za kazneni udarac koji je Arsenalov igrač sam realizirao za vodstvo. Gol je dao krila Englezima i malo presjekao Hrvatsku koja se oslanjala na solo akcije sjajnog Josipa Brekala. Wolfsburgov igrač izluđivao je englesku obranu, ali njegove lopte često nisu nikoga nalazile u sredini.

U 36. minuti strašno brzi Gray je protutnjao pokraj Kalaice, ali je Grbić odlično obranio njegov udarac. I kad se činilo da će Englezi na odmor s vodstvom, Brekalo je u 39. minuti ne lijevoj strani izvrtio Kellyja i fantastičnim udarcem pogodio suprotne rašlje za 1:1. Već u sljedećem napadu Englezi su mogli povesti nakon što je Gray ponovno napravio dar-mar na lijevoj strani, ali se njegov udarac od noge Katića odbio u Grbića i Hrvatska se izvukla.

Solidna napadačka igra ne znači puno kad obrana radi početničke pogreške kao Uremović u 48. minuti. Kenny je prošao po desnoj strani i poslao nezgodan centaršut na drugu stativu gdje je bio Uremović. Umjesto da proslijedi loptu u korner on ju je glavom vratio u sredinu šesnaesterca, a tamo je bio Maddison koji je zakucao pod gredu za vodstvo Engleske 2:1.

No, ono što je pohvalno, Hrvatska se nije predavala i odlučno je krenula po izjednačenje do kojeg je došla nakon katastrofalne pogreške engleske obrane. Kelly je potpuno neometan predao loptu Majeru na lijevoj strani, a Dinamov veznjak je odličnom loptom našao Kulenovića u šesnaestercu. On je odložio loptu Vlašiću koji krasnim udarcem s 20 metara pogađa sami kut za 2:2. Vlašić je krenuo u zagrljaj suigračima i onda pao na koljena i primio se za lijevi zglob s bolnom grimasom. Četiri minute Vlašiću se ukazivala pomoć da bi veznjak CSKA-a na kraju bio iznesen s terena na nosilima i nije mogao nastaviti utakmicu.

Ne može napad zabiti više nego što obrana može primiti

I opet pogreška. Igrala se 70. minuta kad je hrvatska obrana ubačaj iz kornera opet izbila na 20 metara od gola gdje je bio Kenny. Engleski desni bek gurnuo si je loptu lagano u for, nitko nije izašao u blok i Kenny je topovskim udarcem pogodio suprotni kut za novo, treće vodstvo Engleza. 

Engleska je na ovom turniru igrala napadački odličan nogomet, ali su je nevjerojatne pogreške u obrani stajale prolaska u polufinale. Nijedna reprezentacija na ovom turniru nema tako dobar i brz napad kao Englezi, ali malo tko ima tako nesigurnu obranu. U 82. minuti Henderson je očajno ispucao loptu na centar gdje nije bilo nikoga od njegovih suigrača. Bradarić ju je spustio Ivanušecu, oko kojeg nije bilo nikoga, a on je sjajno proigrao Brekala kojeg, pogađate, baš nitko nije čuvao. Najbolji hrvatski igrač majstorski je kroz noge golmana zavukao loptu u gol za konačnih 3:3.

Hrvatska se od Eura tako oprostila s utješnim bodom, ali je potpuno podbacila koliko god Nenad Gračan uvjeravao da je veliki uspjeh bio i sami plasman na Euro. Naravno da jest, ali nešto će se i njega pitati nakon što je Hrvatska primila osam golova u tri utakmice, a za veliku većinu je sama sebi kriva. Nema sumnje da u ovoj reprezentaciji ima strašno puno talenta, ali prava je šteta da ju netko nije uspio odvesti do pravog rezultata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.