EURO 2020. I KORONAVIRUS

UEFA za Index odgovorila što će biti s Eurom

Foto: Pixsell

TALIJANSKI portal Tuttosport objavio je danas da brojni europski nogometni savezi zbog širenja koronavirusa traže od UEFA-e odgodu Europskog prvenstva koje bi 12. lipnja trebalo početi u Rimu.

Zbog koronavirusa prekinuto je talijansko prvenstvo, brojne europske lige igraju se na zatvorenim stadionima, a moguće je da će još neka prvenstva osim talijanskog biti prekinuta. Dođe li do odgoda utakmica, postoji opasnost da jednostavno ne bude termina za odigravanje svih zaostalih utakmica budući da reprezentacije moraju na pripreme za Euro.

Zbog toga, ali i brojnih upita čitatelja o budućnosti Eura, redakcija Indexa poslala je upit UEFA-i te je ubrzo dobila odgovor koji prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Euro 2020. će početi 12. lipnja u Rimu. UEFA komunicira sa svim lokalnim i međunarodnim tijelima vlasti i prati razvoj situacije. Za sada nema potrebe za promjenom rasporeda i termina odigravanja Eura. Problem će se i dalje pomno promatrati", odgovorila nam je UEFA.

"Nacionalni savezi rade ogroman pritisak na UEFA-u kako bi mogli uspješno privesti kraju svoje lige. Pritisak se samo povećava, a ideja o odgodi Eura u UEFA-i se ozbiljno razmatra. Većina saveza traži odgodu Eura 2020 kako bi mogli završiti nacionalna prvenstva", javio je danas ekskluzivno talijanski Tuttosport. Talijani su u najvećem problemu zbog najvećeg broja oboljelih. Talijanska Serie A sinoć je prekinuta.  

"HNS nije tražio odgodu", rekao je za Index glasnogovornik HNS-a Tomisav Pacak.

Čeferin protiv odgode

Prvi čovjek UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin, protivi se ideji odgode Eura koje bi se prvi put u povijesti trebalo igrati u 12 gradova u Europi, od 12. lipnja do 22. srpnja. Danas je održan i sastanak u HNS-u zbog epidemije virusa u Hrvatskoj te su klubovima izdane upute za zatvaranje tribina. Nogometno prvenstvo u Hrvatskoj zasad se nastavlja. 

U Europi je situacija dramatična, UEFA razmatra opciju odgode utakmica Lige prvaka nakon odigravanja osmine finala natjecanja (utakmice su na rasporedu danas i sutra, dijelom pred praznim tribinama). 

U HNS-u su za Index kazali da nisu tražili od UEFA-e odgodu Eura, ali zasad nemaju saznanja o mogućim zahtjevima drugih saveza na tu temu. Hrvatski savez koncentriran je na turneju u Kataru gdje hrvatska reprezentacija planira početi pripreme za Euro, koji je također upitan. Istra je prvi klub u Hrvatskoj koji je nakon uputa HNS-a zatvorio tribine za gledatelje, dok je Rijeka obustavila prodaju ulaznica za utakmice.

Podsjetimo, Europsko prvenstvo trebalo bi se igrati u 12 europskih gradova, a otvaranje je predviđeno u Rimu, glavnom gradu zemlje koja je najteže pogođena koronavirusom. Čitava Italija je u blokadi, građanima se savjetuje da ne izlaze na ulice, a otkazani su brojni letovi u i iz Italije u ostale zemlje.

Zbog opasnosti od širenja opasnog virusa otkazana su brojna sportska događanja diljem svijeta. Otkazano je svjetsko prvenstvo u atletici koje se trebalo održavati u Kini. Odgođena je utrka Formule 1 u Šangaju, otkazan je Indian Wells, kao i tri olimpijska kvalifikacijska turnira u badmintonu. Olimpijske igre u Tokiju su vrlo upitne budući da su zbog koronavirusa otkazane brojne probe i vježbe organizatora pa su japanske vlasti poručile da nije nemoguće da se Igre odgode za kraj godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.