"Umor nije razlog zbog kojeg Božić ne igra za Hrvatsku. Ne znam zašto si to radi"

Foto: Sime Zelic/PIXSELL, Profimedia

HRVATSKA košarkaška reprezentacija od 2. do 7. srpnja u grčkom Pireju igrat će kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koje će se od 26. srpnja do 11. kolovoza održati u Parizu. Hrvatski izbornik Josip Sesar objavio je popis 17 igrača koji će u skupini A igrati protiv Slovenije i Novog Zelanda. Uslijedit će križanje sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka, Dominikanska Republika, a samo će pobjednik toga mini turnira izboriti nastup na Olimpijskim igrama.

Od igrača kojih nema na popisu, najviše pažnje izazvao je novi izostanak dvostrukog MVP-ja ABA lige Luke Božića. Božić je Sesaru rekao da je umoran nakon duge sezone te da se želi odmoriti. Zvijezdi Zadra ovo je već treći put da se nije pojavila na reprezentativnoj akciji za koju je dobila poziv.

Prva situacija se dogodila u veljači prošle godine, kad je tadašnji izbornik Hrvatske Aco Petrović navodno nazvao Božića i pitao ga je li voljan igrati za reprezentaciju. Božić je pristao, prihvatio je poziv, no nakon desetak dana njegovog imena nije bilo na popisu, pa se igrač Zadra naljutio.

"Nisam ništa zamjerio, ali mislim da me nije trebao naknadno zvati", rekao je Božić prošlog ožujka u intervjuu za Index. "Ako se ne uklapam, zašto da dolazim i kvarim kemiju? U budućnosti, ako budem zdrav i potreban, tu sam da se odazovem i dam sve od sebe. Ako mogu pomoći, super, ako ne, ne ljutim se." Od tada se više nikad nije odazivao u reprezentaciju.

Za komentar situacije nazvali smo proslavljenog hrvatskog trenera i bivšeg izbornika Nevena Spahiju, koji trenutno radi kao trener Venezije, s kojom je ove godine dogurao do polufinala talijanskog prvenstva. 

Luka Božić se još jednom nije odazvao na poziv hrvatskog izbornika, a kao razlog je naveo umor. Što mislite o tome?

Božića znam kao igrača, ne znam ga osobno. Fascinantno je što je napravio zadnjih godina, ali ne znam zbog čega se limitira i ne ide na viši nivo. Reprezentacija je velika stepenica naprijed. Kad se promatra kvaliteta jednog igrača, ono što se igra u reprezentaciji ima potpuno drugu dimenziju u odnosu na ono što se igra u klubu.

Žao mi je što se ne odaziva. Umor sigurno nije razlog, to nije racionalno objašnjenje. On očito ne želi, a zašto ne želi, ja nemam pojma. Šteta. Pokazao je igračku klasu i zaista je šteta što ne igra za reprezentaciju i što limitira sam sebe.

Koliki bi Božić bio dobitak za reprezentaciju, a s druge strane, koliko bi ga možda bilo zahtjevno uklopiti u momčad s obzirom na to da u Zadru igra u sustavu koji je dobrim dijelom prilagođen njemu?

Ta objašnjenja ja ne priznajem. Svaki igrač radi statistiku na svoj način, svaki igrač ima svoju specifičnost zbog čega je dobar ili loš. To što on igra leđima i što je Jusup našao najbolji način za iskoristiti njegove vještine, to ne znači da isto ne bi napravio i Sesar.

Radi se o kvalitetnom igraču i sigurno je da bi ga jedan vrhunski trener znao involvirati u sastav. Pa neće valjda ostati vezan za jednog trenera cijelu karijeru, to bi bilo pogubno za njega bez obzira na to koliko je taj trener dobar.

Da ste Vi izbornik, kako biste postupali s Božićem u budućnosti? Biste li ga opet zvali?

Odustajanja nema dok god izbornik ili stručno tijelo u HKS-u smatraju da taj igrač svojim igrama može pomoći reprezentaciji. Mislim da je u njegovom odbijanju problem komunikacija. Znam da je i prije bio problem, da ga je nešto povrijedilo. Bez obzira na to koji je razlog, to ne može biti vječno.

Ako je netko kvalitetan igrač, ako treneri u reprezentaciji smatraju da može pomoći, ne vidim nijedan razlog da se taj igrač ne odazove. Ako je i bila ljutnja, ona ne može trajati vječno. To je moje razmišljanje. Treba biti pragmatičan i treba, u krajnjoj liniji, misliti na sebe i svoju karijeru. Igranje za reprezentaciju nikome nije odmoglo u karijeri.

Problem je započeo u veljači prošle godine, kada ga tadašnji privremeni izbornik Aco Petrović nije uvrstio na popis uz objašnjenje da "reprezentacija ne može igrati na način kako igra Zadar". Nakon kritika javnosti, Aco je naknadno pozvao Božića, no on je taj poziv odbio...

Pa svaki trener na svijetu valjda ima pravo reći svoje mišljenje. Ako je Aco to rekao, on zna zašto je to rekao. Ali to nema nikakve veze s današnjom reprezentacijom i današnjim trenerom. Aco je prilično elokventan i jasan u definiranju svojih stavova. Ako je on to tako mislio, on je to i rekao i nije nikoga zavlačio. No to stvarno nema veze s današnjom situacijom.

Nebitno je što se kaže, pa nije to dječji vrtić. Radi se o puno ozbiljnijim stvarima. Ne može se zbog izjave jednog izbornika, koji je u najmanju ruku bio iskren, to zamjerati svim nasljednicima i permanentno se ne odazivati, dok istovremeno izbornik i ljudi u reprezentaciji smatraju da on treba igrati. Ne vidim nijedan ozbiljan razlog da to tako bude.

Ako je ta ljutnja zaista razlog, bi li bilo bolje da Božić to tako i iskomunicira?

Ne volim gurati svoje riječi u usta drugih, nije moje da kažem što bi on trebao iskomunicirati. Ono što smatram jest da se treba odazvati reprezentaciji i pokazati svoj talent na još jednom višem nivou. Ako je razlog ta ljutnja, mislim da to nije opravdan razlog. Isto tako, treba shvatiti da hrvatska javnost neće prihvatiti njegovo objašnjenje da je umoran. To svi znamo da nije razlog.

Koliko Hrvatska u nešto oslabljenom sastavu, gdje nema ni Matkovića, Šamanića pa ni Bogdanovića, može u kvalifikacijama za Olimpijske igre?

Da je teško, teško je, no Josip Sesar je već jednom dokazao s prilično sličnim sastavom da se može. Prema tome, nema razloga da ne vjerujemo da se može i sada.

Morate razlikovati klupska natjecanja od osam-devet mjeseci, pa kad sastavite nekakav roster, neki vam počnu klimati glavom ili hvaliti momčad koju ste sastavili. Kad su u pitanju reprezentativne akcije, nokaut-turniri, tri-četiri utakmice u jednom tjednu, sve je moguće. Ali i sami ste, uz Božića, nabrojali igrače kojih neće biti i svi oni će nam puno nedostajati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.