UMRO JE DIEGO MARADONA

Umro je Diego, bog koji je bio usamljen na vrhu i čovjek koji je ostao sam na dnu

Foto: Getty Images

DIEGO ARMANDO MARADONA je u nogometu dosegnuo vrh, a u životu je pao na dno. Spojio je dvije krajnosti i svijet napustio kao jedan od najvećih nogometaša svih vremena. Preminuo je u 61. godini nakon srčanog udara.

Igrajući za Argentinu i Napoli svojom čarolijom raspametio je navijače koji su ga dizali na razinu božanstva, a nakon ovisnosti o drogi i alkoholu pao je na dno i ostao sam.

U nogometu je bio usamljen na vrhu, u životu usamljen na dnu

Na terenu je bio nogometaš koji inspirira, a izvan terena čovjek čija se djela ne pričaju djeci. Spadao je u onu skupinu odabranih nogometaša zbog kojih ljudi zavole nogomet, ali i u onu skupinu koje normalna osoba ne želi imati u svojoj blizini. Izluđivao je protivnike i ubijao svaku nadu navijačima drugih momčadi i reprezentacija, ali je isto tako porazio sebe ondje gdje nije smio.

Rođen je 30. listopada 1960. u Buenos Airesu, a tijekom svoje karijere igrao je za Argentinos Juniorse, Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse. Istinska nogometna legenda napustila je svijet koji ga nikada neće zaboraviti.

On je u karijeri postigao 259 golova u 491 utakmici i vodio je u utrci za najboljeg igrača 20. stoljeća dok Fifa nije odlučila da nagradu dodijeli i njemu i Peleu.

Maradona je bio nogometni genije, igrač koji je imao unikatan talent za najpopularniji sport na svijetu. Krasila ga je nevjerojatna sposobnost da u velikoj brzini radi čarobne poteze. Neovisno o tome je li ga napadao jedan ili više protivnika skoro uvijek je pronalazio rješenje.

"Majka je najbolje što sam imao u životu"

Pored individualnih kvaliteta koje je bilo nemoguće kopirati isticao se i sjajnim liderskim sposobnostima. Svojim stilom igre i požrtvovanjem tjerao je svoje momčadi da budu još bolje. To se najbolje vidjelo u uspjesima s Argentinom i Napolijem.

Uz nogomet je pobjegao iz siromaštva, a veliku inspiraciju vidio je u majci Dalmi Salvadore Franco koja se žrtvovala da bi zaštitila svoju djecu.

"Ona je najbolja stvar koju mi je život dao. Kao 13-godišnjak sam shvatio da moju majku ne boli stomak. Ona je samo željela da mi jedemo. Kad god bismo trebali jesti, ona bi govorila da ima bolove u stomaku. Zato toliko volim tu damu", govorio je jednom prilikom.

Kao dijete je povezao 136 utakmica bez poraza i kao 16-godišnjak zaigrao za Argentinu

Još kao dijete pokazao je da se radi o genijalcu koji će obilježiti nogomet. Igrajući za omladinski pogon u Los Cebollitasu pomogao je svojoj momčadi da poveže čak 136 utakmica bez poraza. Sa samo 16 godina i 120 dana debitirao je za Argentinu.

U dresu Argentine postigao je 34 pogotka u 91 nastupu, ali to je samo dio nevjerojatne reprezentativne karijere.

Vodio je Argentinu do titule Svjetskog prvenstva 1986. godine, a četiri godine kasnije poražen je u finalu ovog natjecanja. Argentina je u oba finala igrala protiv Zapadne Njemačke.

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine odradio je utakmicu koja je obilježila njegov život. 

Argentina je igrala protiv Engleske, a susret je bio pod velikim tenzijama zbog Falklandskog rata u kojem su četiri godine ranije sudjelovale ove dvije zemlje.

U 51. minuti tog susreta Maradona je postigao gol rukom nakon čega je izjavio da je "gol postignut malo glavom, malo Božjom rukom".

Englezima je za četiri minute dao gol rukom i gol stoljeća

Četiri minute kasnije postigao je gol koji se smatra golom stoljeća. Uzeo je loptu na polovici terena, prošao pola engleske momčadi i golmana Petera Shiltona te postigao gol. Argentina je slavila 2:1.

"To je bilo više od pobjede na utakmici. Radilo se o tome da izbacimo Engleze", izjavio je kasnije.

Oborio je dva rekorda u visini odštete plaćene za transfere. Prvi put kada je iz Boca Juniorsa 1982. godine za tri milijuna funti prešao u Barcelonu, a drugi put kada je dvije godine kasnije za pet milijuna eura iz katalonskog kluba prešao u Napoli.

Na stadionu San Paolo dočekalo ga je 80.000 navijača, a on je kao novi heroj na teren stigao helikopterom.

Najbolji nogomet igrao je u Italiji gdje je vodio Napoli do dvije titule nacionalnog prvaka (1987. i 1990.), dok je 1989. godine s ovim klubom osvojio Kup UEFA.

Slavlje nakon prve titule prvaka s Napolijem trajalo je pet dana tijekom kojih su stotine tisuća navijača izlazile na ulice. Međutim, nije mu odgovarala tolika popularnost.

"Ovo je sjajan grad, ali jedva dišem. Želim slobodno hodati. Ja sam čovjek kao i ostali", kazao je.

Međutim, genij je bio ovisan o kokainu. Zloglasna napuljska mafija Camorra iskoristila je Maradonu, navukla ga je na drogu i iz te se zamke više nije mogao izvući. 

Maradonina ovisnost o drogama bila je jako velika, a u klubu su na to žmirili na jedno oko. 

"Vjerojatno bi netko drugi pišao umjesto njega", kazao je predsjednik kluba Corrado Ferlaino na pitanje kako je uspijevao prolaziti testove na droge. 

Karijera mu se nakon SP-a u Italiji 1990. raspala. U njegovom Napulju polufinale su igrale Argentina i Italija. Argentina je prošla u finale nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a Diego, koji je postigao gol s bijele točke, od idola je postao najomraženija osoba u Italiji. 

I teren i život postali su mu ograničeni bijelim linijama

Status superzvijezde nestao je preko noći i vlasti su se okrenule protiv njega. Telefoni su mu se prisluškivali, a policija je čekala trenutak kad će ga uhvatiti na djelu s drogom. Upravo se to dogodilo. Diego je dobio uvjetnu kaznu, a kad su mu u urinu pronašli tragove kokaina, dobio je 15 mjeseci zabrane igranja nogometa. 

"Kad sam došao u Napulj, dočekalo me je 80 tisuća ljudi, kad sam odlazio, bio sam sam", rekao je Maradona. 

Četiri godine kasnije na SP-u u Americi pokušavao je vratiti staru slavu i spasiti karijeru, ali nakon samo dvije utakmice poslan je kući zbog dopinga. 

Tri godine kasnije ponovno je bio pozitivan na drogu nakon čega se u 37. godini oprostio od nogometa, ali tu problemi nisu stali.

Dobio je uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci zbog toga što je ranije pucao iz puške na novinare.

Zbog ovisnosti o drogama imao je velike zdravstvene probleme. On je 2004. godine imao čak 124 kilograma i preživio je srčani udar zbog kojeg je završio na intenzivnoj njezi.

Nakon toga, otišao je na Kubu gdje se liječio od ovisnosti. Nedavno je stigla vijest da je na Kubi dobio troje djece s dvije različite djevojke.

Usprkos brojnim problemima dobio je posao izbornika Argentine 2008. godine. Izborio je plasman na Svjetsko prvenstvo dvije godine kasnije, a ispao je od Njemačke (4:0) u četvrtfinalu.

Nakon Argentine trenirao je Al-Wasl, Fujairah, Dorados de Sinalou i Gimnasia de La Platu.

Osjetio je sve i otišao kao jedan od najvećih svih vremena

Za vrijeme svake utakmice Argentine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine izvodio je cirkus na tribinama. Protiv Islanda su ga kamere uhvatile kako puši cigaru premda je na svim stadionima na kojima su se igrale utakmice SP-a bilo strogo zabranjeno pušenje.

Tijekom utakmice protiv Hrvatske uhvaćen je kako nekoliko sekundi trlja nos vidno staklenog pogleda (što su mnogi protumačili da je uzeo kokain), a nakon iste utakmice plakao je kao mala beba. 

Protiv Nigerije je ludovao i divljao, a onda je zaspao snom pravednika smatrajući da je on svoje obavio.

Tada su mnogi smatrali da mu je potrebno liječenje.

Maradona je početkom studenog ove godine završio u bolnici, a zbog krvarenja u mozgu hitno je operiran. Diego se, barem je tako izgledalo, relativno brzo i dobro oporavio. Međutim, u bolnici su mu dijagnosticirani i znakovi apstinencijske krize zbog čega je i oporavak došao pod znak pitanja te je prebačen u dobro čuvanu ekskluzivnu kliniku za odvikavanje u okolici Buenos Airesa. 

Prije desetak dana je oporavak nastavio kod kuće, međutim u srijedu je preminuo. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena otišao je svega tri tjedna nakon što je proslavio svoj 60. rođendan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.