Uskoro kreće obnova Poljuda. Evo koliko će koštati i što će se sve raditi na stadionu

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

POLJUD uskoro ide u renovaciju. Vlada Republike Hrvatske odobrila je sredstva za projektnu dokumentaciju i radovi bi trebali početi krajem tekuće sezone. Novac za ovaj posao je rezerviran, a obnova bi trebala ići u četvrtinama. Prvu četvrtinu stadiona koja će se obnoviti čine jugozapadna tribina (na kojoj budu gostujući navijači) i dio zapadne tribine prema jugu.

U drugoj fazi planira se obnova jugoistoka i dijela istoka prema jugu, a nakon toga i dijelova prema sjeveru. Plan je bio i da se koriste alpinisti, no morat će se ipak koristiti skele. Stolice se neće skidati, a obnavljat će se i kompletna betonska konstrukcija. Dok radovi budu trajali, neki dijelovi Poljuda bit će zatvoreni, no Hajduk će nesmetano igrati na stadionu.

Odluka je donesena na temelju provedenog Pozivnog natječaja za Gradove Split i Zagreb, na koji se javio Grad Split tražeći iznos za studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju Gradskog stadiona Poljud.

Glavina: Splitu smo dodijelili gotovo 600 tisuća eura

"Vlada je učinila sve u svojoj nadležnosti kako bi počela gradnja odnosno obnova stadiona Maksimir i Poljud, od svih potrebnih zakonskih preduvjeta, proglašenja Maksimira i Poljuda sportskim građevinama od nacionalnog značaja, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kad je u pitanju maksimirski stadion, pa do osiguravanja 13.7 milijuna eura kao prvi korak financijske potpore već za ovu godinu, a isto toliko i za sljedeće dvije. Slijedom svega, raspisali smo i Pozivni natječaj kako bi Gradovi Split i Zagreb, koji su stvarni vlasnici stadiona, mogli iskoristiti osigurana sredstva za tu namjenu u Državnom proračunu", rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

"Na natječaj se javio Grad Split, kojem smo dodijelili gotovo 600 tisuća eura, za potrebnu dokumentaciju za početak obnove Poljuda, odnosno za ono za što su oni jedino u ovom trenutku bili spremni. Uz potreban angažman gradova, nadam se da će u sljedećim godinama ta sredstva biti iskorištena, jer je prioritet ove vlade osigurati da naša nogometna reprezentacija igra na stadionima kakve su svojim igrama i zaslužili te da naši građani u utakmicama mogu uživati na sigurnim i modernim stadionima", istaknuo je Glavina naglasivši da je vlada i time potvrdila epitet "sportske vlade".

Što će se obnavljati na Poljudu?

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je u saboru da je Ministarstvo turizma i sporta donijelo odluku kojom se Gradu Splitu za projekt obnove stadiona Poljud dodjeljuje 597.586,25 eura. Odluka je donesena na temelju provedenog Pozivnog natječaja za Gradove Split i Zagreb, na koji su se javili samo Splićani tražeći iznos za studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju stadiona na Poljudu.

Obnova obuhvaća sanaciju krovišta stadiona, armirano-betonske konstrukcije i elektroinstalacija. Poljud će dobiti i novi video i audio sustav te se prilagoditi današnjim standardima protupožarne zaštite. Uz to, sredit će se i sustav oborinskih voda.

Zagreb nije dio ove priče, u Poljud će se uložiti 27.4 milijuna eura

U proračunu za 2024. godinu Ministarstvo je za obnovu Poljuda i Maksimira namijenilo 13.7 milijuna eura, od kojih je Split povukao 600.000. Zagreb nije aplicirao. Istih 13.7 milijuna eura predviđeno je u proračunu vlade i za sljedeću godinu, a isto toliko i za 2026. To je ukupno 27.4 milijuna eura.

Čini se da Grad Zagreb neće sudjelovati u ovoj kombinaciji, što znači da će najviše profitirati Split, odnosno Poljud, koji će dobiti svih 27.4 milijuna eura. Poljud je sagrađen 1979. godine u sklopu izgradnje sportskih objekata 8. Mediteranskih igara. Stadion je nužno renovirati.

Plan obnove stadiona zamišljen je u tri faze. Prva je već riješena (projektna dokumentacija). Druga faza je sanacija krova, a treća sve ostalo.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.