Usporedili smo cijene godišnjih ulaznica u SHNL-u. Dva kluba jako odskaču

Foto: GNK Dinamo, HNK Rijeka, HNK Hajduk, NK Osijek

OSTALA su tri tjedna do početka novog SuperSport HNL-a, u kojem će Dinamo braniti naslov koji je osvojio prošle sezone. Većina domaćih klubova odavno je na pripremama na kojima bildaju snagu, kondiciju i taktiku za novu sezonu, a uprave klubova zauzete su u prijelaznom roku.

Posebno se to odnosi na vodeću četvorku domaćeg nogometa - Dinamo, Rijeku, Hajduk i Osijek, koje čekaju europski izazovi. Radi se o klubovima s najvećom tradicijom i najbrojnijim navijačima. Svaki od navedenih klubova je u zadnja dva tjedna objavio cijenu novih godišnjih ulaznica.

Navijači Rijeke bili su bijesni na svoju upravu zbog velikog i (po njima) neopravdanog rasta cijena, koje su otišle na razinu nezamislivu prije par godina. Koja je godišnja ulaznica najisplativija kad se u obzir uzmu svi parametri?

Kakve su cijene godišnjih ulaznica?

Pri interpretaciji ove tablice treba imati na umu par stvari. Jedna je da u obzir nisu uzete cijene loža ni oni sektori koji su cijenama i ponudom slični tome, poput dva najskuplja sektora na zapadu Rujevice. 

Sve navedene cijene su za članove koji imaju popuste. S obzirom na to da je prosječna cijena članstva 20 eura te da su velika većina pretplatnika članovi, cijena ulaznica za članove je relevantniji podatak.

Također, za tribine koje imaju više sektora (posebno se to odnosi na Rujevicu i Opus Arenu) uzet je prosjek cijena tih sektora. Svi klubovi imaju i poseban popust za umirovljenike i mlađe maloljetnike, kao i obiteljske pakete.

Dinamo nudi najviše, Rijeka najmanje

Dinamo ima najskuplje ulaznice za navijačku tribinu, a Rijeci je zapad uvjerljivo najskuplja tribina. Osijek je bez obzira na novi stadion zadržao najniže cijene i sigurno je da u kombinaciji cijene i komfora nudi najviše.

No, što se sadržaja tiče, Dinamo ipak prednjači. Podsjetimo, Plavi igraju playoff Lige prvaka. To znači da trebaju proći samo jednog suparnika da uđu u nikad bogatiju i masovniju Ligu prvaka, u kojoj imaju garantirane četiri domaće europske utakmice. Čak i u slučaju da ispadnu u playoffu Lige prvaka, idu u Europsku ligu, gdje imaju garantiranu grupnu fazu.

Dinamo je najšire ruke po pitanju uključenosti europskih natjecanja jer godišnja karta vrijedi za sve europske utakmice do eventualne nokaut-faze europskih natjecanja, što znači da ćete s godišnjom ulaznicom na Maksimiru moći gledati europske utakmice u ljeti, jeseni i zimi.

Rijeka je jedini klub koji u cijenu godišnjih ulaznica nema uključenu Europu. Pod tom stavkom na stranici kluba stoji da će članovi imati pravo prvokupa ulaznica za UEFA-ina natjecanja, ovisno o obvezama koje Rijeka ima prema organizatoru. Osim toga, Rijekina godišnja je zasad jedina koja ne vrijedi i za SuperSport Hrvatski nogometni kup.

Godišnja za Hajduk očekivano vrijedi za prva dva pretkola, ali ne i za eventualni playoff ni grupnu fazu jer će Bijeli u tom slučaju težiti što većoj zaradi i prodaji paketa ulaznica. Osijekova godišnja vrijedi samo za prvu europsku utakmicu, odnosno drugo pretkolo. Treba napomenuti da je Rijeka u Europskoj ligi pa ima garantirane barem dvije europske utakmice, dok su Hajduk i Osijek u Konferencijskoj ligi pa nemaju pravo na kiks.

Maksimir veliki problem, Opus Arena odličan omjer komfora i cijene

U ocjenjivanju isplativosti godišnje ulaznice valja spomenuti i da je Dinamov daleko najveći problem stadion, ne samo zbog derutnosti nego i činjenice da istočna tribina nije u funkciji već nekoliko sezona.

Drugi klubovi u ponudi imaju i druge tribine, koje su cjenovno između navijačke i najskuplje tribine, dok je Dinamo trenutno osuđen na dvije. To je najveći problem za nekadašnje "istočnjake", kojima se ne da na tribinu s Bad Blue Boysima i nisu taj tip navijača, a s druge strane im je cijena za zapadnu tribinu previsoka.

Većina ostalih SHNL klubova objavila je cijenu godišnje ulaznice. Član Slaven Belupa platit će ju 70 ili 100 eura, ovisno o sektoru, dok Goricu možete gledati za samo 35 eura, a Istru za 40 ili 70 eura. U tom rangu je najskuplji Varaždin, čija godišnja košta između 150 i 200 eura. Lokomotiva i Šibenik zasad nisu ništa objavili po pitanju godišnjih ulaznica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.