Utakmica generacije!

CIBONA u srijedu ujutro odlazi u Sienu u kojoj u četvrtak igra odlučujuću utakmicu drugog kruga Eurolige protiv domaćeg Montepaschija. S obzirom na razvoj rezultata u skupini jasno je da će Cibosi eventualnom pobjedom osigurati plasman među osam najboljih europskih momčadi. Postoje još neke kombinacije, no ovo je jedina o kojoj bi Vukovi u ovom trenutku trebali razmišljati.  

Posljednji puta Cibona je bila u četvrtfinalu Eurolige u sezoni 1999./2000. kada je na krilima sjajnog Nikole Prkačina, današnjeg Cibonina kapetana, slavila u osmini finala protiv CSKA u Moskvi (stari format natjecanja op.a.). Ipak, do Final foura nije mogla. U četvrtfinalu ih je svladao Panathinaikos koji se te sezone okitio i krunom europskog prvaka.

"Montepaschi je lagano pobijedio CSKA i Fener na svojem terenu"

S obzirom na današnji format Eurolige u kojem je potrebno ostvariti niz velikih pobjeda protiv velikih momčadi, s pravom možemo reći da bi plasman među osam bio ravan najvećim uspjesima zagrebačke momčadi iz vremena Dražena Petrovića, kada je Cibona dva puta bila prvak Europe (1985. i 1986.) i jednom osvajač tadašnjeg Kupa kupova (1987.).

"To je utakmica koja direktno odlučuje o plasmanu među osam najboljih ekipa. Naša je želja odigrati hrabro, muški i pokušati napraviti iznenađenje. U svakom slučaju pobjeda nad Sienom bila bi veliko iznenađenje, ne samo za nas, nego i za jače ekipe od nas koje pretendiraju na ulazak među osam najboljih. To je jedna prilika i pitanje je hoće li se i kada ponovno ovakva prilika ukazati. Puno je kandidata za Top 8, a mi sada imamo takvu jednu priliku i zbog toga smo ponosni. Pored dva takva protivnika kao što su CSKA i Montepaschi, koji su nedvojbeni favoriti za Final four, doći u priliku za prolaz u jednoj utakmici, to smo mogli samo poželjeti", uvodno je rekao Velimir Perasović o predstojećoj utakmici odluke.

Cibona je do svoje prve pobjede u drugom krugu Eurolige došla baš protiv Montepaschija. Talijani su pali u Draženovu domu iako su imali popriličnu prednost tijekom prvog poluvremena. Perasović ističe kako se ne bi smio ponoviti scenario iz Zagreba jer bi to za Cibose moglo biti kobno.

"To je ekipa koja na domaćem terenu igra jako uvjerljivo. Oni su lagano dobili CSKA i Fenerbahče. Puno ćemo se teže vratiti budemo li gubili kao u Zagrebu. To je na gostujućem terenu puno teže. Ne smijemo dozvoliti serije od 10, 15 koševa za redom. Sigurno će biti teže nego što bi bilo da igramo u Zagrebu", kaže Perasović.

Montepaschi je doživio prošloga vikenda prvi poraz u talijanskoj ligi, na gostovanju kod Fortituda izgubili su četiri razlike. Ipak, njihov score u domaćem prvenstvu je uistinu zastrašujuć. Devetnaest pobjeda uz tek jedan poraz dovoljno govori o njihovoj snazi. Kako su izgubili i u Euroligi par dana prije toga ( s više od dvadeset razlike od CSKA u Moskvi op.a.) upućeni kažu kako je Cibonin protivnik u krizi. S time se ne slaže Perasović.

"Ja ne smatram da je to kriza. Bili su napadački neraspoloženi protiv Fortituda, promašili su puno otvorenih šuteva. To je za njih bila utakmica bez velikog rezultatskog naboja. Izgubili su malo lakoću kojom su dobivali utakmice. Oni nikad ne gube svoju filozofiju, malo su pali u šuterskom dijelu, no to ne znači da se u sljedećoj utakmici to ne može promijeniti".

"Prilika je tu, pitanje je kad će se opet ukazati"

Činjenica da je Montepaschi lagano dobivao sve utakmice ove sezone, a da bi ih protiv Cibone mogla očekivati neizvjesna završnica, budi optimizam da će Talijani možda podleći pritisku. Svjesni su da porazom od Cibone ispadaju iz daljnjeg natjecanja.

"Očekujem da oni mogu podleći pritisku. Ako ćemo mi igrati ravnopravnu utakmicu može se to dogoditi, no do ravnopravne završnice treba izdržati. Oni nisu navikli igrati puno neizvjesnih završnica jer su utakmice redovito rješavali ranije", ističe trener Cibone.

Perasović je govorio i o stanju u svojoj momčadi i pripremama za ogled sezone.

"Ekipa je u dobrom tonusu, osjećamo se dobro. Ne osjećamo za sada pritisak. Ja sam rekao igračima da su ovo najljepše utakmice za igrati. To su utakmice u kojima malo ljudi očekuje našu pobjedu, a mi moramo pronaći svoju unutarnju energiji i tako ući u utakmicu. To nam je jedina šansa da im se suprotstavimo. Ja se sjećam kada sam igrao takve utakmice, to je uvijek bio poseban osjećaj, drugačiji nego pred 'obične' susrete. Postoji doza nestrpljenja da utakmica počne. Mi nemamo imperativ, nije tragedija ako izgubimo. No, prilika je tu, pitanje je kada će se opet ukazati. Priliku treba uzeti kada se pojavi. Vjerujem da je sada ipak manja razlika u kvaliteti između Siene i Cibone nego što je bila u prvom susretu u Zagrebu, no oni su jedna od najboljih europskih momčadi",zaključuje Perasović. 

Cibona u srijedu odlazi za Sienu, a utakmica je na rasporedu u četvrtak od 20.45.

Marko Štefelić
Foto:  Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.