Esport

Utakmice sljedećeg Svjetskog prvenstva mogli bismo gledati na potpuno drugačiji način

Screenshot: YouTube

NOGOMETNO ludilo uzrokovano Svjetskim prvenstvom u Rusiji znači da se sve okreće prema nogometu pa tako i nova tehnološka dostignuća. Jedno takvo je nedavno prikazano na događanju Conference on Computer Vision and Pattern Recognition koje upravo traje u Salt Lake Cityju. Ukratko, umjesto da pratimo klasični TV prijenos uskoro bismo mogli gledati kako nam nogometaši u 3D-u trče po stolu. 

Tehnologija proširene stvarnosti omogućava uvrštenje dodatnih vizualnih elemenata u postojeću stvarnost. Navedena tehnologija se već koristi za praksu studenata medicine, u vojsci, a u svakodnevnoj upotrebi je možemo vidjeti u raznim muzejima, navigacijama i aplikacijama za mobilne uređaje. Za razliku od virtualne stvarnosti, proširena stvarnost se bazira na onome što se nalazi oko vas te tome nadodaje nove virtualne elemente. Kako će nam to pomoći da više uživamo u nogometnim utakmicama?

Sustav Soccer On Your Tabletop koristit će signal prijenosa utakmice i uz pomoć tehnologije utakmicu rekreirati u 3D-u na vašem stoliću za kavu ili nekoj drugoj ravnoj površini. Cijeli sustav djeluje kao nešto između FIFA ili PES igara i pravih utakmica. Sustav još nije u potpunosti razvijen pa su kretnje igrača i lopte nedovoljno precizne zbog čega sve djeluje kao da se igrači trzaju po terenu, ali bez obzira na to, postignuće je i dalje impresivno. 

Screenshot: YouTube

Ono što su istraživači s University of Washington razvili je zapravo algoritam strojnog učenja sposoban da transferira 2D klipove utakmice u 3D rekonstrukcije, a gledatelji bi to mogli pratiti koristeći AR uređaj i naočale. U prijevodu, prijenos utakmice postaje hologram.

Uvođenje i komercijalizacija ovakve tehnologije omogućili bi praćenje sportskih događanja tako da možete šetati oko terena i birati iz koje perspektive želite pratiti utakmicu. Golema je to razlika s obzirom na trenutno stanje u kojem svi gledaju jednolični prijenos. Soccer On Your Tabletop razvili su na Sveučilištu u Washingtonu Konstantinos Rematas, Ira Kemelmacher-Shlizerman, Brian Curless i Steve Seitz, a evo kako izgleda u praksi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.