Veznjak doživotno suspendiran zbog namještanja. "Lažno sam priznao pod prisilom"

Foto: Profimedia

JUŽNOKOREJSKI nogometaš Son Jun-ho (32) plačući je u srijedu odbacio optužbe kineskih vlasti koje tvrde da je sudjelovao u namještanju utakmica i podmićivanju dok je igrao u toj azijskoj zemlji. Son, koji je u Kini od 2021. do 2023. bio član Shandong Taishana, tvrdi da je priznanje za primanje mita dao pod prisilom, prenosi Reuters.

Nakon dvogodišnje istrage o kockanju i namještanju utakmica, u sklopu akcije razbijanja korupcije, Kineski nogometni savez (CFA) doživotno je suspendirano veznjaka Sona i još 37 igrača te pet nogometnih dužnosnika. Kinezi su FIFA-i poslali dokumente o Sonovoj suspenziji. Korea Times piše da će, ako FIFA primijeni zabranu na cijeli svijet, Sonova karijera biti završena.

Pristao je da neće govoriti o deset mjeseci dugom pritvoru u Kini, što je bio uvjet za puštanje na slobodu. Kući je došao u ožujku, zatim je potpisao ugovor s južnokorejskim Suwonom, koji je sada raskinut jer je Son suspendiran. Istaknuo je kako tijekom pritvora nije bio maltretiran, no uvjete u kojima su ga držali opisao je kao teške.

"Prijetili su da će, ako ne priznam optužbe, i moja supruga biti uhićena"

Ispričao je što se događalo nakon što je isprva zanijekao optužbe: "Pokazivali su mi slike moje kćeri i moga sina na mobitelu. Govorili su: 'Što su tvoja djeca skrivila da im ovo radiš? Što će biti s djecom ako dovedemo i tvoju suprugu? Zar ne misliš da bi tvoja djeca htjela vidjeti oca? Priznaj i pustit ćemo te.'"

"Nikad nisam sudjelovao u namještanju utakmica", rekao je Son na konferenciji za novinare održanoj u južnokorejskom Suwonu. "Jedini dokaz koji imaju jest moje lažno priznanje koje sam dao pod prisilom", tvrdi Son, koji se rasplakao pred medijima.

"Iznijeli su sulude optužbe. Prijetili su da će, ako ne priznam optužbe, i moja supruga biti uhićena, a istraga pokrenuta", dodao je južnokorejski nogometaš s 20 nastupa za Južnu Koreju s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Otkako je izbio skandal, izgubio je mjesto u reprezentaciji.

Ranije u karijeri igrao je za nekolicinu južnokorejskih klubova. Transfermarkt mu danas procjenjuje vrijednost na milijun eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.