Video - Hrvatska ponavlja utakmicu od prije godinu dana: Alilović "crna mačka" Poljacima

PRIJE točno 364 dana Hrvatska je svladala Poljsku u polufinalu Svjetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu. Priča danas dobiva svoj nastavak.


Poljska rukometna reprezentacija nije nepoznanica hrvatskim rukometašima ni izborniku Červaru. S tom je reprezentacijom Hrvatska odigrala nekoliko prijateljskih, ali i službenih utakmica, a uspješniji su do sada bili "kockasti".

U najsvježijem je sjećanju još uvijek susret od prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Baš 31. siječnja Hrvatska je u polufinalu SP-a slavila protiv Poljaka 29:23 u prepunoj dvorani Arene Zagreb. Hrvatska je odmah na početku susreta došla do dva gola prednosti, a do kraja više nisu ispustili vodstvo. U prvom dijelu Červarova 3-2-1, a u drugom 5-1 obrana nije popuštala pred naletom poljskih napadača koji nisu našli načina kako probiti hrvatski bedem. Velikim brojem odličnih obrana u toj se utakmici proslavio i Mirko Alilović, na čiju vrhunsku formu izbornik računa i danas. Čupić i Duvnjak prije godinu dana su punili mrežu zajedno s Metličićem i Lackoviće, dok je hrvatskom golu najviše prijetioo lijevi vanjski Marcin Lijewski koji je Hrvatsku poželio susresti u  ovogodišnjem polufinalu.

Poljaci slavili u Pekingu, ali inače su redovne mušterije

"Bolje da u polufinalu igramo protiv Hrvatske nego Islanda. Islanđani su nas već pobijedili u četvrfinalu OI u Pekingu i bolje je da ih izbjegnemo. Naravno, ako želimo biti europski prvaci, moramo moći pobijediti bilo koga. Naš cilj je finale, a onda ćemo vidjeti", izjavio je Lijewski.

Na Europskom prvenstvu 2008. godine Hrvatska i Poljska snage su odmjerile u skupini A, prve faze natjecanja. Balić i ekipa bili su bolji sa 32:27. "Rukometni Jordan" bio je najbolji igrač susreta sa sedam golova i sedam asistencija. Ponovi li takav nastup danas, finale bi bilo na dohvat ruke. Briljirao je tada i Horvat sa sedam pogodaka, a Alilović je i u toj utakmici spašavao nemoguće, te postao "crna mačka" Poljske reprezentacije, upisao je 19 obrana.

Nekoliko mjeseci kasnije hrvatski rukometaši pripremali su se u Crikvenici za odlazak na Olimpijske igre u Peking. "Sparing partner" bili su tadašnji svjetski doprvaci Poljaci. Domaćin je slavio sa 25:22. Ponovo je glavnu riječ imao Alilović, a pobjedu su donijeli Duvnjakovi golovi. S Poljskom je Hrvatska igrala i prije 3 tjedna u posljednjoj pripremnoj utakmici na Interwetten kupu. Natjecanje su osvojili Kauboji pobjedom protiv Poljaka 25:21. Hrvatska je od Poljske poraz doživjela na OI u Pekingu 2008. u 4. kolu skupine A. Poljaci su slavili 27:24.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.