Video: "Armenski feniks" - prvi Dinamov europski izazov

FC PJUNIK jedan je od najpopularnijih armenskih klubova. Osnovan je 1992. godine, a igra na republičkom stadionu u Erevanu, koji prima 15 tisuća gledatelja. Predsjednik kluba je Karen Harutunyan, a trener relativno poznati nekadašnji armenski nogometaš Vardan Minasyan. Ime Pjunik u prijevodu znači feniks.

Od osnutka prije 17 godina, Pjunik je osvojio 11 naslova prvaka, četiri kupa i pet superkupova te se smatra jednim od najuspješnijih tamošnjih klubova od osnutka armenske Premierlige 1992. godine. U samim počecima klub se zvao Homentmen Erevan, nakon čega je 1996. godine preimenovan u Pjunik. Sredinom devedesetih Pjunik osvaja dva naslova prvaka, nakon čega zapada u financijske probleme, zbog čega se 1999. godine raspada.

Nova era Pjunika počinje 2001. godine, kada se spaja zajedno sa FC Aremenikumom te odmah dobiva promociju u prvi armenski nogometni razred, bez i jedne utakmice u nižim ligama, što je bio presedan. Tada bogati armenski biznismen Ruben Hayrapetyan koji je preuzeo predsjedništvo kluba odluči od Pjunika napraviti jedan od najjačih klubova u domaćim okvirima te dovodi poznatu braću Karamyan, Artavazda i Armana s kojima klub uvelike dobija na snazi.

Uskoro je predsjednik Hayrapetyan počeo dovoditi igrače iz Kameruna, Malija, Argentine, Rumunjske, koji su Pyuniku donijeli kvalitetu do tada neviđenu u armenskoj ligi. Upravo stoga Pyunik za redom osvaja osam naslova prvaka Armenije. U međuvremenu, Pyunik je postao prvi klub u povijesti Armenije koji prolazi u drugo pretkolo Lige prvaka.

Osam uzastopnih naslova prvaka Armenije

2007. godine Pyunik odustaje od dovođenja stranaca i koncentrira se na mlade domaće igrače, no ne gubi na kvaliteti, jer u momčadi ima sedam reprezentativaca Armenije kao što su primjerice Edgar Manucharyan, Robert Arzumanyan, Gevorg Ghazaryan, Apoula Edima Bete Edel i Henrik Mkhitaryan.

Pyunik je do sada odigrao 24 utakmice u Ligi prvaka, a upisao je pet pobjeda, šest remija i 13 poraza. U Kupu Uefa odigrali su tek dvije utakmice, upisavši jednu pobjedu i jedan poraz. Posljednju europsku pobjedu Pyunik je ostvario u sezoni 2004./2005. kada su u Erevanu sa 3:1 pobijedili makedonsku Pobedu iz Prilepa. Interesantno, u posljednje četiri godine Pyunik se čak dva puta sastao sa Šahtarom iz Donjecka, Dinamovim prošlosezonskim krvnikom. Šahtar je upisao sve četiri pobjede uz gol razliku 8:2.

Od aktualne momčadi, treba izdvojiti samo dva igrača, kapetana kluba Sargisa Hovsepyana, 36-godišnjeg desnog braniča, koji je skupio čak 104 nastupa za armensku reprezentaciju, a za Pyunik nastupa od 2004. godine. Hovsepyan je pet godina krajem devedesetih igrao u Zenitu.

Također treba izdvojiti i mladoga ofenzivnog veznjaka Henrikha Mkhitaryana, najvećeg talenta u momčadi koji je sa 20 godina već upisao devet nastupa za reprezentaciju. Prema Transfermarktu Mkhitaryan je sa 600 tisuća eura najcjenjeniji i najopasniji igrač momčadi. Interesantno, u momčadi sada egzistira samo jedan stranac, 16-godišnji zambijski branič Emmanuel Mbole, jedan od najvećih talenata u zambijskoj nogometnoj povijesti kao i Afrike općenito.

V.B.
Foto: AFP / Photolure

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.