Video - Delirij na Maksimiru: I Dinamovci pjevali "jebi se, jebi Splite"

KADA je sudac Domagoj Ljubičić odsvirao kraj susreta Dinama i Slaven Belupa, eksplodirale su maksimirske tribine. Vatrometni slap spustio se s istočne tribine, laseri i tisuće plavih balona prošarali su nebo. Kasnije je zagrmio i spektakularni vatromet....

Igrači Dinama na čelu s trenerom Krunom Jurčićem potrčali su prema sjevernoj tribini gdje je čekao famozni plavi double-decker u kojem su odvozili počasni krug. Iz razglasa je treštalo; Kako je dobro vidjeti te opet, u čast nove titule prvaka, 15. u povijesti kluba, 11. otkako je HNL-a i četvrte u nizu. U deliriju su igrači Dinama pozdravljali tribine iz autobusa koji je kružio tartan stazom, Ivan Kelava preuzeo je mikrofon i predvodio pjesmu, s grla su se obilato zalijevala šampanjcem.

U jednom trenutku na autobusu se našao i transparent BBB Chile, a u moru navijačkih pjesama, odradili su Modri i onu najdražu: "Jedna će Torcida plakati ovu noć...." Okupljeni oko pehara za prošlosezonski naslov, kojeg su izvadili iz vitrina, igrači Dinama nisu se ponijeli profesionalno, a osvajanje naslova prvaka i potvrda dominacije u HNL-u ne može ih u potpunosti opravdati.

Zagrepčani su službeno započeli s proslavom naslova u subotu ujutro. Stožer i igrači Dinama, pojačani političkom elitom metropole, izazvali su histeriju na glavnom zagrebačkom trgu. Klub je navijače počastio besplatnim ulaznicama za susret sa Slaven Belupom i po prekrasnom vremenu u Maksimiru se skupilo više od 25 tisuća ljudi. Već od ranog jutra modre bluze preuzele su zagrebačke ulice, spremno se čekala proslava četvrtog u nizu naslova prvaka. Domet je to koji Modre, kroz prizmu statistike, stavlja uz bok, primjerice, talijanskom Interu.

Navijači su prepoznali Jurčićev Dinamo koji je izašao iz igračke krize i na krilima domaćih momaka zaigrao osjetno bolji nogomet. S druge strane, Jurčić je prepoznao iskrenost navijača i priznao koliko mu je laknulo kada je osjetio podršku običnih ljudi.

Proslavu na Maksimiru uveličali su Dinamovi juniori i kadeti, prvaci države i veliki ponos svog kluba kojem se višestruko isplatila orijentacija na omladinski pogon. Modri podmladak istrčao je na teren u šampionskoj odori, držeći se za ruke i pozdravljajući publiku. Dinamo je u juniorskoj kategoriji zadnji puta bio prvak prije pet godina u prvenstvu 2002./03., a zanimljivo je da su i tada osvojili prvo mjesto i u kategoriji kadeta. Uspjeh koji su ostvarili kadeti i juniori Dinama osvajanjem titule u obje kategorije zadnji puta je ostvario Zagreb prije dvije godine u prvenstvu 2006./07.

Iako se okrenuo proizvodnji igrača, velikog bossa Zdravka Mamića navijači niti u ovoj svečarskoj noći nisu poštedjeli kritike. Nešto glasnije iz svetinje su ga tjerali sa sjevera, a nešto sramežljivije navijači s istoka. No, složne su tribine bile kada je službeni spiker objavio da je Zagreb dobio novog, starog gradonačelnika Milana Bandića. Stadion je zagrmio od zvižduka i povika; "Ne damo Maksimir".

Navijači su dostojno bodrili Modre na putu do 15. naslova prvaka, a 11. otkako je HNL-a. Prve baklje zapalile su se prije desete minute, kada je Sammir pogotkom dodatno približio modre tituli, a erupciju oduševljenja izazvao je pogodak Mandžukića, doduše iz petog "čistog" pokušaja.
Modri bi proslavu tradicionalno trebali nastaviti u noćnom klubu Ludnica.

D.R.
Foto: Roland Goršić/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.