VIDEO Nevjerojatan preokret Donne Vekić na Wimbledonu. Rasplakala se

Foto: EPA

NAJBOLJA hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA - 21.) jednim od najvećih preokreta u karijeri pobijedila je bivšu osvajačicu US Opena Sloane Stephens (WTA - 39.) s 4:6, 7:5, 6:4 i plasirala se u treće kolo Wimbledona, nadoknadivši zaostatak od jednog seta i 2:5 u drugom.

Bio je to četvrti dvoboj Vekić i Stephens, a 27-godišnja Osječanka došla je do treće pobjede, a druge u njihovim wimbledonskim obračunima. Nakon dva sata i 32 minute borbe, Vekić je svojim 34. winnerom završila meč i zaplakala od sreće. "Svojoj sam ekipi govorila da je Sloane jedna od najboljih tenisačica na svijetu. Pokazala je to u ovom meču. Ne mogu vjerovati da sam pobijedila", plačući je izjavila Vekić u razgovoru po završetku meča na terenu broj 1.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO SE DONNA VEKIĆ RASPLAKALA NAKON POBJEDE

Vekić je bila blizu ispadanja

Vekić je dobro ušla u meč, povela 3:1 i imala kontrolu na terenu. Činilo se da će se ponoviti 2018., kada je Osječanka na wimbledonskoj travi svladala Stephens sa 6:1, 6:3. No, idila u igri najbolje hrvatske tenisačice nije dugo trajala.

Nakon što je osvojila tri od početna četiri gema, Vekić je od sljedećih devet osvojila samo jedan, dopustivši 30-godišnjoj američkoj tenisačici da osvoji prvi set i povede 3:0 u drugom. Stephens je stečenu prednost držala sve do 5:2 u drugom setu.

Nakon samo 73 minute igre, Vekić je još jednom bila blizu ispadanja s Wimbledona. Iako je u prvom setu imala problema sa servisom i prevelikim brojem pogrešaka, uspjela se vratiti. "Početkom drugog seta rekla sam sama sebi: 'Pokušaj uživati.' Iako sam izgubila najbolji poen meča na početku trećeg seta, vaša me je podrška digla", poručila je gledateljima.

Fantastičan povratak i pobjeda

U osmom i devetom gemu Stephens je stigla na dva poena od pobjede, ali do meč-lopte nije došla. Vekić je vratila break zaostatka, u 11. gemu te još jednom slomila servis suparnice, a onda iskoristila treću set-loptu u 12. gemu i nakon 97 minuta borbe odvela dvoboj u odlučujući set.

Početak trećeg seta donio je novu prednost 21. tenisačici svijeta. Vekić je u prvom gemu propustila četiri prilike za break, 15:40 i još dvije prednosti, a onda je od 0:40 u drugom gemu nanizala pet poena za izjednačenje 1:1. Osječanka je to ponovila u sljedećem gemu, u kojem je Stephens imala 40:0, i tako došla do breaka.

Mogla je nastaviti niz i u petom gemu, ali je propustila tri break-lopte za vodstvo 4:1.Stephens je čekala svoju priliku za povratak u meč, ali ona nije dolazila. Kad je servirala za plasman u treće kolo, Vekić je zabila tri od svoja četiri asa u meču, a na meč-loptu je izgradila poen do neobranjivog forhenda kojim je dovršila posao.

Vekić ide na Vondroušovu

Iako joj je trava jedna od najboljih podloga, Vekić je ovom pobjedom tek drugi put u All England Clubu otišla dalje od drugog kola. Četiri puta završavala je put u prvom nastupu, a još triput gubila mečeve u drugom kolu. Samo je 2018. stigla do osmine finala. I tada je u drugom kolu svladala Stephens.

Ždrijeb joj u borbi za osminu finala donosi ljevoruku Čehinju Marketu Vondroušovu, koja je 2019. bila u finalu Roland Garrosa, ali je u Wimbledonu prvi put uspjela doći do trećeg kola pobijedivši 12. nositeljicu Ruskinju Veroniku Kudermetovu 6:3, 6:3.

Vekić protiv 24-godišnje Vondroušove ima pobjedu u jedinom međusobnom dvoboju, ostvarenu 2018. na tvrdoj podlozi u australskom Hobartu.

Osim Vekić, u četvrtak je svoje mjesto u trećem kolu izborila i Petra Martić koja je s 4:6, 6:3, 6:3 pobijedila Francuskinju Diane Parry. Peti put u karijeri 32-godišnja Dućanka stigla je do trećeg kola Wimbledona, a da bi po četvrti put izborila nastup u osmini finala morat će pobijediti najbolju tenisačicu svijeta Poljakinju Igu Šwiatek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.