VIDEO Privremeni Dinamov trener: Rastanak s Jakirovićem je bio emotivan

Foto: Index

SLAVEN BELUPO i Dinamo će u subotu u 17:30 u Koprivnici odigrati utakmicu sedmoga kola SuperSport HNL-a. Zagrebačkom klubu to će biti prvi susret nakon što je smijenjen trener Sergej Jakirović, kojeg će privremeno na klupi naslijediti njegov dosadašnji pomoćnik Sandro Perković. Budući glavni trener još nije imenovan.

Dinamo ide Slavenu nakon remija s Rijekom (1:1) i poraza od Hajduka (0:1) u SHNL-u te katastrofe protiv Bayerna (9:2) u Ligi prvaka. Uz Perkovića od 12 sati je na konferenciji za medije bio i Dinamov sportski direktor Marko Marić. Evo što su rekli.

Uvodne riječi

Marko Marić: Želimo zahvaliti Sergeju Jakiroviću na svemu što je napravio, to ostaje vječno, to je nepobitno i sigurno da je postavio visoku ljestvicu za idućeg trenera. Do daljnjega će to biti Sandro Perković, mlad trener s velikim potencijalom koji odlično poznaje momčad.

Imamo jako širok kadar, veliku kvalitetu i nema razloga za brigu. Naravno, iza zatvorenih vrata smo u procesu analize kandidata i razgovora s njima i kad nađemo pravog, donijet ćemo odluku. O tome ćete biti pravovremeno obaviješteni.

Sandro Perković: Zahvalio bih svima u bivšem stručnom stožeru, u ovih 13 mjeseci smo prošli puno toga skupa. U nogometu je rezultat jedino bitan, a dvostruka kruna i ulazak u Ligu prvaka govore dovoljno sami za sebe. Momčad je iskusna i kvalitetna i vjerujem da će već sutra reagirati na pravi način.

Koji su kriteriji za novog trenera?

Marić: Kad govorimo o potencijalnim igračkim pojačanjima, nikad direktno ne komentiramo imena. Dinamo je veliki klub i to ne bi bilo ozbiljno. Sve analize radimo iza zatvorenih vrata. Imamo jasnu sliku što bi trener Dinama trebao posjedovati jer Dinamo nije lagan klub, teško je ovdje raditi.

Sigurno ćemo uzeti potrebno vrijeme da nađemo idealnoga kandidata. To mora biti trener koji zna razvijati igru, koji se može nositi s pritiskom u Dinamu, koji zna voditi momčad i čija momčad će dominirati. Imamo vrlo visoke zahtjeve i uvjeren sam da ćemo naći idealnoga kandidata.

Je li upravo zato i smijenjen Jakirović, jer se nije vidjela jasna slika onoga što Dinamo igra?

Marić: Jakirović je ostavio momčad u puno boljem stanju nego što ju je našao. Napravio je iskorak, a sad je bila odluka kluba da krenemo u drugom smjeru i da budemo još dominantniji i konkurentniji u Europi.

Morate znati da je Dinamu jako težak i kritičan period kvalifikacija za Ligu prvaka i povijesno dolazi krizni period u listopadu ili studenom, dolazi do emocionalnog pražnjenja. Tako je bilo i nakon Qarabaga, kad smo igrali s Rijekom i Hajdukom.

Jako je teško biti uvijek na visokom nivou, ali krizni periodi dolaze, to je tako. Vjerujemo da je ova odluka trenutačno najbolja za klub.

Je li opcija da Perković ostane trener?

Marić: Sve je otvoreno, sigurno nećemo donijeti ishitrenu odluku, a do tad Sandro ima našu podršku.

Razgovarate li već s potencijalnim kandidatima?

Marić: Kao što sam rekao, o imenima neću govoriti. Nemamo nikakvih limitirajućih faktora, je li to stranac ili domaći trener, nogomet je globalan danas. To nisu limiti, fokusirat ćemo se isključivo na kvalitetu.

U svakom klubu postoji budžet kojim raspolažemo, ali nije ni cijena uvijek garancija da je trener koji dolazi pravi izbor. Uvijek mislimo da ako nešto platimo skupo, to garantira kvalitetu, ali postoji masa primjera gdje to nije slučaj. Želimo napraviti ozbiljan Dinamo i ako nađemo kandidata koji je skuplji, naći ćemo sredstva.

Koliko vam je bilo teško prihvatiti ovo što se dogodilo?

Perković: Teško mi je bilo što su Sergej i dečki otišli. Ja sam dinamovac i što god ovom klubu treba, ja sam na raspolaganju. Napravit ću sve da u Koprivnici izgledamo kako trebamo izgledati i da pokažemo da ono iz Münchena nije prava slika momčadi.

Kako je igračima?

Perković: Poraz u Münchenu je bio bolan i sigurno da im nije lako, ali već sutra je nova prilika. Igrači su se emotivno oprostili od Sergeja, bilo je emotivno, ali su onda odlično trenirali. Vjerujem da će i danas biti tako.

Koliko će biti promjena?

Perković: Imamo malih problema s ozljedama, vidjet ćemo danas. Neću o imenima, neću o sustavima, a danas imamo jako bitan trening na kojemu moram vidjeti tko je maksimalno spreman. To je jako zahtjevna utakmica, Slavenova pozicija na tablici nije realna. Doveli su par dobrih igrača koji imaju puno iskustva i bit će nam jako teško.

Je li vas iznenadio tako loš nastup Dinama u Münchenu? Dinamo se baš raspao, to nismo vidjeli dugo...

Perković: Blackout nam se dogodio. Ilija Lončarević je uvijek govorio da u nogometu ne postoji jučer, nego danas i sutra. To vrijedi kad je dobro, ali i kad je loše. Mi moramo sutra biti na potrebnoj razini jer Dinamo je klub koji zna i mora pobjeđivati.

Hoćete li vjerovati senatorima ili ćete gurnuti nekog mlađeg?

Perković: Imamo 26 igrača koji su kvalitetni i profesionalci su i vjerujte mi da je njima najteže pao ovaj poraz. Oni su prvi koji žele promijeniti sliku onoga iz Münchena. Ne želim raditi podjele na senatore i mlade i siguran sam da će, tko god bude igrao, dati svoj maksimum.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.