VIDEO Samovojska tvrdi da je ovo pogreška suca. Slažete li se s njim?

Foto: EPA, Zeljko Hladika/PIXSELL

UTAKMICA između Turske i Češke u zadnjem kolu grupne faze Europskog prvenstva ostat će zapamćena po tome što je rumunjski sudac Istvan Kovacs pokazao rekordnih 18 žutih i dva crvena kartona. Dosadašnji rekord europskih prvenstava iznosio je 10 žutih kartona, koliko ih je pokazano na nekoliko susreta. Turska je slavila 2:1 u toj utakmici i kao drugoplasirana iz skupine F izborila osminu finala, a Češka je kao posljednja momčad grupe završila natjecanje.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SPORNU SITUACIJU

Česi su utakmicu završili s devetoricom igrača nakon što je Tomaš Chory dobio crveni karton u 98., a Antonin Barak drugi žuti, pa crveni već u 20. Barakovo isključenje utjecalo je na ishod utakmice, a čini se da je Kovacs pritom donio pogrešnu odluku.

Samovojska: Je li to stvarno trebao sudac svirati?

U 11. minuti Kovacs je opravdano Baraku pokazao žuti karton, ali mu je devet minuta kasnije pokazao drugi zbog gaženja suparničkog igrača. Snimka je pokazala da je Barak prvo igrao na loptu, a pritom je bio i guran s leđa od drugog turskog igrača. Da je isključenje prestrogo dosudio slaže se i HRT-ov stručni komentator Anton Samovojska.

"Apsolutno prestrogo. Sudac je tu na igralištu ne samo da vidi sve nego i da zna kakva je dimenzija utakmice", rekao je Samovojska u analizi utakmice i dodao:

"Vidjeli smo neke stvari gdje se moramo zapitati je li baš tako trebao biti rigorozan u suđenju kao što se sudilo u ovoj utakmici. Češka u 20. minuti ostala je s igračem manje. Igrač je dobio prvi žuti karton u 11. minuti. Ispravno, nema nikakve dvojbe. A onda je dobio drugi žuti karton u jednoj neobičnoj situaciji u kojoj je on izbio loptu, a suparnički igrač ga je iza leđa gurao naprijed i on je naletio...

Nevjerojatno. I drugi žuti karton, crveni karton i van. Ali vidimo da je zapravo Barak izbio loptu i u nastavku je nagazio protivnika, ali turski nogometaš s leđa ga je gurnuo. I tu je sad ta dvojba, je li to stvarno trebao sudac svirati ili nije trebao?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.