Video: Tifo-scena 2009. u znaku papelitosa, bojkotiranog derbija, Žiline i Temišvara

NAJVEĆI dio njih živi za svoje klubove i teško proživljava svaki poraz, s ushićenjem prima svaku pobjedu, ali u njihove redove uvukli su se kreteni koji svoje interese i želju za dokazivanjem u vidu količine nereda koje će izazvati pretpostavljaju interesu i funkcioniranju grupe. Riječ je naravno o navijačima koji su i u 2009. godini imali svojih svijetlih i tamnih trenutaka.

Nijednom hrvatskom derbiju od osamostaljenja mediji nisu posvetili toliko pažnje kao onome igranom 22. veljače na Poljudu, a da i drukeri opravdaju sudjelovanje na "derbiju desetljeća" potrudili su se i Torcida i BBB - svatko na svoj način. Taj 22. veljače pamtit će se kao datum kad je na hrvatskim stadionima viđena najbolja koreografija ikad - poljudski sjever u crveno-plavim bojama Torcide prekrio je natpis Torca dok su se s vrha istočne i zapadne tribine slijevali papelitosi za koje je nekoliko dana kasnije Zoran Mamić izjavio kako mogu igračima iskopati oči. Nisu papelitosi jedino što je letjelo s dvaju najvećih tribina stadiona u Poljudu, dan kasnije relativno velik broj gledatelja s istočne tribine žalio se kako su mladići koji su sudjelovali u realizaciji koreografije odlučili si olakšati uriniranjem po fanovima Hajduka. Na drugoj strani ni BBB nisu ostali dužni, i oni su imali svoj performans. Nakon što je utakmica konačno počela počeo je i žestoki obračun fanova Modrih s policijom koji je završio nakon što su plavci doveli pojačanje i odstranili izgrednike.

Proljeće izmamilo fanove na tribine i ostalo u znaku okršaja na autocesti

Reprezentativne akcije mahom su ostale u lijepom sjećanju, izuzevši prekida utakmice u Andori kada je skupina huligana s obližnjeg brda bengalkama imala svoj show. S dolaskom proljeća kao da je sunce obasjalo i navijačku scenu pa smo imali priliku svjedočiti nešto višem broju navijača na stadionima što se između ostalog može zahvaliti i uzbudljivosti natjecanja. Iako je 5. travnja u Osijeku Hajdukovom gostovanju nazočilo dvije tisuće Torcidaša, a Dinamo u Vinkovcima bodrilo tisuću BBB-a, na autoputu su izbjegnut je masovni okršaj, ali nažalost nije prošlo bez nasilja. Osmorica maskiranih i palicama naoružanih navijača Dinama na benzinskoj crpki na putu prema Slavoniji presreli su četvoricu navijača Hajduka iz Vodica, a nakon što su ih prebili teleskopskim i bejzbol palicama jedan je huligan kleknuo na prsa Hajdukovom navijaču i ugasio mu bengalku na prsima. Mjesec dana trebalo je čekati na novi obračun dvaju naših najvećih skupina. 10. svibnja su Zagrepčani putovali na dvoboj Šibenik - Dinamo, a Splićani bodriti Hajduka u Rijeci. Policija je zbog nekoliko okršaja imala pune ruke posla, ali ozbiljnijih posljedica nije bilo.

Tijekom proljeća osjećao se veliki zamah među Torcidom, Splićani su iščekivali titulu nakon četiri godine posta, ali su ih igrači na čelu s Antom Mišom iznevjerili i ostavili bez ijednog trofeja iako nije slutilo na takav razvoj događaja prije 90. minute Hajdukova gostovanja u Vinkovcima kada je Tomislav Pavličić skinuo paučinu Subašićeva gola i spriječio Bile da dođu do rekordne desete uzastopne pobjede otkako je HNL-a. Nešto sjevernije, BBB su i dalje bezuspješno pokušavali potjerati izvršnog dopredsjednika Dinama povicima "Mamiću cigane, odlazi iz svetinje", a naravno da najvatreniji navijači Modrih nisu mogli propustiti "Dane Dinama u Splitu" kako je najavljeno dvostruko gostovanje Dinama na Poljudu još nakon uvjerljive 3:0 pobjede u prvoj utakmici finala Kupa. Ta dva dvoboja pohodilo je dvije tisuće Boysa koji nisu željeli propustiti naslađivanje na "najmržem stadionu".

Armada se međusobnom tučnjavom uklopila u priču o porazu od luksemburških amatera

Sa završetkom sezone stigao je predah, ali samo kratki za tifoze u čiji su kalendar naravno ucrtane i utakmice najdražeg kluba na pripremama. U Bad Bleibergu je po prvi puta izašla na vidjelo i mržnja među frakcijama Dinamovih fanova razjedinjenih na Klub i Udrugu navijača te na No profit. Međusobna tučnjava BBB-a obilježila je Dinamovu pripremnu utakmicu sa Steauom. Kraj priprema označio je i početak prošlogodišnje europske avanture navijača naših klubova. Armada je svoje nezadovoljstvo porazom Rijeke od luksemburških amatera Differdange izrazila međusobnom tučnjavom, BBB su potegnuli do dalekog Erevana ne bi li bodrili Dinamo protiv Pjunika, a iako su se Austrijanci pribojavali navijača Dinama uoči ogleda s tamošnjim prvakom Red Bullom, u Salzburgu je sve prošlo mirno i Zagrepčani su očitali lekciju (i u ponašanju i u navijanju) domaćinima koji su ih etiketirali kao "Balkance koji samo znaju raditi nered" dočekavši u posljednjim trenucima utakmice i moralnu satisfakciju kada je netko od navijača Red Bulla raskrvario glavu pomoćnom sucu utakmice.

Ljeto je ipak obilježilo gostovanje Torcide u Žilini. Za uvid u cijelu situaciju potrebno je naglasiti kako je Uefa nakon tučnjave Hajdukovih navijača na Malti prije godinu i pol tijekom dvoboja s Birkirkarom donijela odluku kako se Hajduku zabranjuje distribucija ulaznica svojim navijačima za dva sljedeća gostovanja. Pripadnici Torcide ispoštovali su tu odluku na način da su si ulaznice za prvu utakmicu trećeg pretkola Europske lige nabavili preko agencija i sve je bilo dobro dok nisu došli u gradić na sjeveru Slovačke, 250 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Torcidaši su okupirali glavni trg i u dobroj atmosferi zajedno s pokojim domaćim navijačem se zagrijavali za utakmicu. U trenutku kad su Hajdukovi navijači zaputili se prema stadionu, slovački specijalci su im rekli da ih slijede, kako bi najkraćim putem stigli do mjesta odigravanja utakmice. U jednom trenutku rečeno je "Stop, nema više!" nakon čega su Torcidaši shvatili kako im je zapriječen put prema stadionu iako imaju plaćene ulaznice. Kada su se usprotivili toj nelegitimnoj odluci slovačke policije (Uefa je u sljedećem tjednu izdala priopćenje u kojem je potvrdila kako su Torcidaši imali pravo biti na stadionu obzirom da ulaznice nisu dobili od Hajduka), počelo je masovno batinanje. Nisu pripadnici Torcide jasno gledali kako ih slovački specijalci mlate, ali u okršaju s pendrecima i gumenim mecima nisu mogli pobijediti, ako uopće iz bilo kojeg takvog i sličnog obračuna nekoga možemo zvati pobjednikom.

Uefa potvrdila: Torcida je bila u pravu, nije bilo potrebe za takvom intervencijom policije

Slike užasa koje su tada dopirale iz Žiline nisu bile najgori dio cijele priče. Više od 200 pritvorenih Torcidaša noć su proveli zavezani na betonu, a kao "putni dodatak" pri povratku u Hrvatsku u putovnicama im je "darovan" žig o petogodišnjoj zabrani ulaska u zemlje Europske unije. Ipak, Klub navijača Hajduka preko slovačkog odvjetničkog ureda uspio je poništiti odluku o zabrani, a nakon što je akcijom za pomoć navijačima Hajduka u Žilini skupljeno više od 100 tisuća kuna, otpočela je pravna bitka za materijalnu naknadu zbog štete koju je Torcida dobila i pozvala sve svoje pripadnike da donesu svu potrebnu dokumentaciju kako bi dobili povrat uloženih sredstava.

Peto kolo HNL-a donijelo je reprizu svibanjskih obračuna na autocesti. U okršaju na odmaralište Brinje, kojeg su uživo gledale tisuće zapanjenih turista, sukobili su se Boysi (na putu za Zadar) i Torcida (putovala prema Rijeci) a liječnici su u riječkoj bolnici spasili život 25-godišnjem Boysu Marku Vukičeviću kojeg je pogodio kamen u glavu. S nešto lakšom ozljedom, lomom noge prošao je Goran Hajduković Čupko, jedan od bivših vođa BBB-a.

Sljedeći događaj kojeg u pregledu tifo scene ne smijemo zaobići je gostovanje Dinama u Temišvaru. U gradu je vladao apsolutni kaos, a iz krugova bliskih BBB-ima doznalo se kako u navijači Dinama bili isprovocirani od strane lokalnih Srba, Delija i Grobara poslije čega je uslijedila "masovka". Još uoči dolaska BBB-a iz Rumunjske su počele stizati prijetnje o "vatrenom dočeku Hrvatima", a sudeći po reakcijama Modrih pristalica nakon povratka one su se i obistinile. I dok bi provociranje srpskih huligana moglo opravdati reakciju Boysa, to se nikako ne može reći za pepeljare i boce koje su poletjele prema Zdravku Mamiću dok je šetao gradom na dan utakmice. Uefa nije imala milosti za "aktivnosti" Boysa u Temišvaru - Dinamo je kažnjen oduzimanjem tri boda i igranjem dvoboja s Ajaxom i Temišvarom pred praznim tribinama. Bodovi su Dinamu ipak vraćeni, ali bilo je tužno gledati prazan Maksimir u utakmicama koje određuju sudbinu Modrih.

Boysi na Dolcu gledali meč odluke s Temišvarom, Torcida na Starom placu bojkotirani derbi

Upravo su u posljednjem dvoboju skupine A sjedinjeni Boysi (zakopali ratnu sjekira uoči prvenstvenog derbija sa Šibenikom) osvjetlali obraz i poslali poruku Uefi, baš kao što su to učinili kolo ranije kad je "pohod na Anderlecht" prošao bez najmanjeg incidenta. Dvije tisuće navijača po snijegu i velikoj hladnoći pomolilo se na Kamenitim vratima i spustilo prema Dolcu odakle se pratila utakmica koja je mogla donijeti Dinamu Božić u Europi nakon 39 godina. Jurčićevi igrači nisu uspjeli, a nitko ne može garantirati da ne bi bilo drukčije da su u dvobojima s Ajaxom i Temišvarom imali podršku desetak tisuća navijača koliko bi ih vjerojatno bilo nazočno na Maksimiru.

Uoči Uefinog izricanja kazne Dinamu i  prije utakmice odluke protiv Temišvara na Poljudu je 31.10. odigran i jedini prošlojesenski derbi, u tužnoj atmosferi pred oko tri i pol tisuće gledatelja. Torcida je u tjednu uoči utakmice Split oblijepila natpisima na kojima je stajao poziv na bojkot: "Ovo nije bojkot Hajduka, ovo nije okretanje leđa najdražem klubu, ovo je dio borbe za veliki Hajduk. Svi zajedno recimo dosta! - podobnim političarima, mafijaškim menadžerima, "rodijacima", uhljebima, volonterima i amaterima, preplaćenim igračima i ostalim neradnicima koji predstavljaju Hajduk", stajalo je u poruci Torcide. I poziv je uspio - više od deset tisuća navijača derbi je promatralo na Starom placu nakon mimohoda preko Rive i Marmontove odaslavši tako jasnu poruku čelnom dvojcu Hajduka, omraženima Kerumu i Svaguši što misle o stanju u klubu...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.