Tomas: Osijek ima bolje mlade igrače od Dinama i Hajduka. Vjerujem da možemo u Europu

Foto: Screenshot / NK Osijek TV

STJEPAN TOMAS jučer je imenovan novim trenerom Osijeka, a danas je odradio press konferenciju. Novi trener debitirat će na klupi već sutra u 15 sati, kad Osijek u Gradskom vrtu u 31. kolu SuperSport HNL-a dočekuje Istru. Tomas je momčad preuzeo na petom mjestu i u katastrofalnom nizu od 12 utakmica bez pobjede u svim natjecanjima.

Press uoči | Osijek - Istra 1961

Predstavljanje novog trenera Stjepana Tomasa i najava utakmice s Istrom 1961! 🎥

Posted by NK Osijek on Tuesday, 25 April 2023

"Došlo je do sporazumnog raskida ugovora s Borimirom Perkovićem, hvala mu na svemu. On je doveden da napravi rezultatski iskorak i da pokušamo spasiti sezonu koja je krenula u krivom smjeru, ali nažalost u tome nije uspio. Neke stvari bile su dobre, ali nedostajali su rezultati i procijenili smo da ne možemo dalje u tom smjeru. Hvala Stjepanu Tomasu što je prihvatio našu ponudu. Dolazi u nezgodnom trenutku, ali poznajem ga kao velikog radnika i borca", rekao je sportski direktor Ivica Kulešević

"Hvala na povjerenju. Pun sam entuzijazma i energije, znam u kakav klub sam došao i imam formulu da Osijek dovedemo na mjesto koje mu pripada", rekao je Stjepan Tomas u uvodnoj riječi.

Koja je formula?

Tomas: U negativnom smo nizu. Bitno je vratiti samopouzdanje igračima i motivirati ih. Ovo je kvalitetna momčad s kvalitetnim pojedincima i ja se nadam da imam formulu za to i da ćemo u mojoj prvoj utakmici krenuti s pobjedom.

Pamtite li ovakvu situaciju u Osijeku?

Kulešević: Znalo je biti negativnih nizova, nekad smo se i borili za ostanak. Svi zajedno smo se tad skupili i sjećate se kako smo tad ostali u ligi. Imali smo veliku podršku svih, a bili smo u teškoj situaciji. Ovakve stvari se događaju iako nismo sretni zbog njih, ali moramo se opet skupiti svi zajedno.

Molim i apeliram na navijače da nam daju podršku koliko mogu. Sigurno da su i oni izgubili povjerenje, ali naša svaka sljedeća utakmica je kvalifikacijska za Europu, a do kraja sezone ćemo vidjeti tko je sposoban nositi se s takvim pritiskom i stresom. Doveli smo trenera koji zna što je to.

Moj izlazak pred navijače nije bio potaknut time da samog sebe amnestiram. Ja ne bježim od odgovornosti. Izašao sam pred navijače jer sam osjećao potrebu da se pridružim i igračima koji su krenuli prema tribini. Kad sam došao na pola puta, igrači su već krenuli prema svlačionici i ne vidim ništa loše u tome da sportski direktor dođe pred navijače.

Mislim da ih nisam uvrijedio, ali jesam li se najbolje snašao - to je teško reći jer se u takvim situacijama nisam našao. Stavio sam ruke na leđa što je proglašeno kao provokacija, a to nije bila namjera. Da li sam slao neke puse i provocirao, to mi nije bila namjera. Poručujem navijačima da ne bježim od svoje odgovornosti niti je ovo trenutak da se bilo tko skriva od bilo čega.

U zimskom prijelaznom roku napravili smo što smo napravili i riješili smo se dosta igrača. To je bilo zacrtano i zadano, nisam ih prodavao zato jer nisam imao što raditi. Po svojem dolasku sam rekao da ćemo ići u restrukturiranje kluba. U zadnjih nekoliko godina napravili smo puno toga kako. Nismo ostvarili ciljeve, a to su titula, kup i Europa. 

Kad smo shvatili da je ta situacija neodrživa, napravili smo zaokret i rekao sam da ćemo trebati puno strpljenja. Naravno da je teško tražiti od navijača da budu pozitivni nakon ovako lošeg niza, ali i dalje tvrdim da imamo dovoljno dobru momčad. Nitko mi ne može reći da napad s Mierezom, Caktašem i Lovrićem nije dovoljno dobar da dobijemo nekoga u 12 utakmica.

Bilo je i nesreće, ali na nama je svima da pokušamo izvući sezonu. Imamo šest kola, fokus je na tome maksimalan, a na kraju što bude - bit će. Odgovore na pitanja koji se meni postavljaju morat će odgovoriti netko drugi.

Kako ste odabrali Tomasa?

Kulešević: On je veliki radnik i borac. Funkcionirao je u drugim sustavima i kao igrač i kao trener i ima puno iskustva. Baš mislimo da je on osoba koja će nas povesti u vedrije dane.

Je li Perković bio greška?

Kulešević: Njega smo doveli iz razloga što je trener koji puno radi na igri, koji traži igru, građenje igre iz zadnje linije i ima hrabrosti staviti mlade igrače, što je on i napravio. Naravno, tražili su se i rezultati, ali oni su izostali jer je falilo i malo sreće. Dva promašena penala, ona utakmica u Koprivnici koja je završila kako je završila.

Kakav nogomet možemo očekivati od Osijeka?

Tomas: Ja gajim napadački nogomet i težim igri. Na početku sad nije vrijeme za takve stvari, bitni su bodovi i pobjede. Treba biti pragmatičan. Napravit ćemo sve da u ovih šest utakmica uzmemo najviše što možemo i da uspijemo ostvariti plasman u Europu.

Pratio sam Osijek cijelo ovo vrijeme i vidio sam kako je igrao. Digla se igra u zadnjih nekoliko utakmica, ali bilo je i nesreće. Težit ću tome da izvučem maksimum iz igrača jer vjerujem da su kvalitetni. Treba ih samo pravilno usmjeriti i vjerujem da neće biti problema.

Što bi vas zadovoljilo do kraja sezone?

Tomas: Cilj je Europa. Želimo ostvariti ulazak u grupnu fazu jer su to ovaj grad i klub zaslužili, pogotovo na novom stadionu. Imam to iskustvo, sa Sheriffom sam igrao Europsku ligu.

Niste se nigdje prečesto zadržali, što je tome bio uzrok?

Tomas: Nadam se da ću u Osijeku ostati duže. Moje druge epizode se nisu odvile drukčije spletom okolnosti. Negdje sam bio vatrogasno rješenje, negdje sam radio dobre stvari kao s Rizesporom. Što se tiče Sheriffa, tamo sam bio četiri mjeseca i ostvario sam zacrtane ciljeve. Za mene nije bitno koliko sam dugo bio, nego što sam ostvario ciljeve.

U grupi sam bio s Manchester Unitedom, Omonijom i Real Sociedadom. Bili smo treći i nastavili dalje u Europi, a u prvenstvu sam imao devet bodova prednosti i otišao nakon jednog poraza.

Skautirate li igrače?

Tomas: Imao sam puno vremena pa sam sa svojim prijateljem Darijom Šimićem skautirao puno igrača. Vjerujem ako sve bude dobro, da ćemo na ljeto stvarati ekipu za sljedeću sezonu.

Kako popraviti odnos s navijačima jer se već pisalo da ćete biti sportski direktor Dinama?

Tomas: Ne mogu reći ništa o tome, moje su ambicije trenerske jer sam ja uvijek želio biti trener. Ne znam što se špekuliralo. Odnos se može popraviti samo pobjedama i dobrom igrom.

Ako vas Dario Šimić pozove da budete sportski direktor Dinama?

Tomas: Neću to prihvatiti. Ni slučajno.

Stručni stožer?

Tomas: Moram tek vidjeti tko je sve ovdje, vidjet ću što mi treba. Sad je najbitnija utakmica s Istrom, a onda će biti vremena za nešto drugo. S Istrom neće biti lako. Znamo kako oni igraju, ali mi igramo doma, pred našim navijačima i napravit ćemo sve da krenemo u neki pozitivan niz.

Kako se u vaše pragmatične planove uklapa toliko mladih igrača u roster?

Tomas: Imaju veliki potencijal i to mi je reklo puno ljudi da Osijek ima bolje mlade igrače čak možda i od Dinama i Hajduka. Ne treba na njih stavljati sad previše pritiska i odgovornosti, ima tu puno starijih koji moraju iznijeti taj teret.

Što je najveći problem, hoćete li nešto bitno mijenjati za Istru?

Tomas: Neće biti previše problema, ali što se tiče realizacija, to moramo popraviti. Bit će i individualnih treninga i razgovora.

Hoćete li inzistirati na novim igračima?

Tomas: Na kraju sezone ćemo sjesti i vidjeti tko nam sve treba. Sigurno je da će nam trebati pojačanja, osobito ako ćemo igrati kvalifikacije za Europu.

Ima li trener potpuno povjerenje čak i ako ne ostvari plasman u Europu?

Kulešević: Stjepan je doveden da slažemo momčad za sljedeću sezonu. Naravno, ne odustajemo od Europe dokle god imamo izglede za to. Bit će puno izlaznih i ulaznih transfera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.