Viralne fotke boksačice koju optužuju da je muškarac. Ovo je Khelif kao dijete

Foto: Profimedia

I PRIJE no što je započeo boksački turnir na Olimpijskim igrama dio javnosti pobjesnio je jer je dvjema ženama s viškom testosterona dopušten nastup u Parizu. Radi se o 28-godišnjoj Lin Yu-Ting s Tajvana i 25-godišnjoj Imane Khelif iz Alžira. One nisu transrodne osobe, identificiraju se kao žene. Ali imaju i povišenu razinu testosterona. I dok se tek očekuje nastup Tajvanke, o Alžirki i njenoj borbi ne prestaje se pričati.

Njoj je meč, i to nakon samo pola minute, predala Talijanka Angela Carini (25). Nakon jednog udarca Alžirke, Carini je zatražila da joj se popravi zaštitna kaciga. Nakon još jednog je otišla u svoj kut i zatražila prekid borbe. Nakon što je prekinuta, Carini je kleknula i zaplakala.

"Ovo za mene nije poraz. Veliki je uspjeh uopće ući u taj ring. Ali kad me drugi put udarila, više nisam mogla disati. Bez obzira na sve, čast mi je bila nastupiti na Olimpijskim igrama", poručila je Carini nakon meča protiv sportašice koju mnogi opisuju kao spornu boksačicu.

Nije se smjela boriti na SP-u

Razlog tome je taj što joj je, kao i njenoj tajvanskoj kolegici, bio zabranjen nastup na SP-u jer nije bila zadovoljila uvjete da se natječe u ženskoj konkurenciji.

Imane Khelif i Lin Yu-ting bile su diskvalificirane sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je testovima "dokazano da imaju XY kromosome", objasnili su iz Međunarodne boksačke asocijacije (IBA). No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Alžirski olimpijski odbor ljutit je zbog hajke na njihovu boksačicu, a ljuti su i njeni sunarodnjaci. Jedan od onih koji se trude dokazati da je sve regularno je i alžirski novinar Youcef Zaghba, koji je na Instagramu objavio tri fotografije za koje tvrdi da prikazuju Khelif kao djevojčicu. Nazvao ju je alžirskom heroinom i zatražio da se dijele društvenim mrežama. Vrlo brzo su se i počele dijeliti X-om (bivši Twitter).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.