Vojna hunta 1970. godine istraživala je Pelea

VERONICA Cristo, glasnogovornica Javnog arhiva grada Sao Paula, otkrila je da je protiv Pelea, ponajvećega svjetskog nogometaša svih vremena, vojni režim u Brazilu 1970. godine pokrenuo istražni postupak.

Dosje je Pele dobio zato što mu je jedan politički nepodobnik predao dokument kojim ga je molio da agitira za puštanje političkih zatvorenika. Glasnogovrnica Javnog arhiva istaknula je da je dosje sadržavao samo opis sastanka i neke novinske izreske (press-clipping) o Peleovim utakmicama.

Ništa u predmetu ne navodi na pomisao da je Pele bio pod istragom zbog povezanosti s ljevičarskim aktivistima tijekom vojnog režima koji je u Brazilu obnašao vlast od 1964. do 1985. godine, navela je Cristo također.

Dokumenti o Peleu pronađeni su u prigradskoj četvrti Santos, smještenoj na samoj obali Atlantskog ocena, te će do kraja tjedna biti i javno objavljeni.

Za FC Santos Pele je igrao najveći dio profesionalne karijere. Tek je veteranski finale odradio u Sjedinjenim Državama. Te je, 1970. godine 30-godišnji Pele s Brazilom osvojio treći naslov svjetskog prvaka na Meksičkom mundijalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.