Za ovaj sport vjerojatno nikad niste čuli, a igra ga 24 milijuna ljudi na svijetu

Foto: Cornhole Croatia

IAKO BI se neinformiranom prolazniku na zagrebačkom Jarunu 23. rujna ove godine moglo činiti da gleda najveći obiteljski piknik na svijetu, takav prolaznik bit će svjedok prvom velikom festivalu sporta za koji mnogi nisu čuli, ali velikim koracima osvaja svjetsku i domaću scenu. Igra ga preko 24 milijuna ljudi, a prijenosi se mogu naći i na ESPN-u.

Riječ je o cornholeu, sportu koji Amerikanci još nazivaju "bags" ili "bean bag game". Svoju popularnost u relativno kratkom periodu otkad se pojavio u Hrvatskoj najviše je stekao zbog svoje jednostavnosti igranja, dinamičnosti te natjecateljske, ali prijateljske atmosfere na turnirima. Vrsta pokreta igranja je vrlo slična boćanju te svi koji su se okušali u boćanju imaju dobre predispozicije za igranje cornholea.  

Korijeni igre mogu se naći u SAD-u još u 1883. godini, a ona zbog jednostavnosti pravila i opreme te dostupnosti rekreativcima prelazi put od obiteljskog hobija preko rekreativne aktivnosti pa sve do "pravog" sporta.

Plan je da cornhole postane olimpijski sport

Cornhole se igra u parovima, a glavna oprema su male vrećice s plastičnim granulama i dvije drvene ploče na kojima se nalazi rupa, a udaljene su nešto više od osam metara. Cilj igre je osvojiti 21 bod, a boduje se na način da se svaka ubačena vrećica u rupu na suprotnoj ploči vrednuje s tri boda, dok se vrećica koja nije ušla u rupu, ali je ostala na ploči vrednuje jednim bodom.

Igrač može ubaciti protivničku vrećicu u rupu ili je srušiti s ploče, a bodovi se zbrajaju kad su sve vrećice bačene. U Hrvatskoj se posljednjih nekoliko godina javila potreba za osnivanjem organizacija s obzirom na rast sporta. Tako danas imamo dva sportsko-rekreativna društva posvećena isključivo cornholeu, u Pazinu i u Zagrebu. 

Sada će društvo Cornhole Croatia u Zagrebu organizirati prvi pravi festival cornholea, na Jarunu 23. rujna. Dobrodošli su svi bez obzira na stupanj poznavanja sporta. "Pozivamo sve ljubitelje cornholea i sve one koji vole nove izazove, na naš veliki Cornhole Festival! Ovo je prilika da pokažete svoje vještine, osvojite fantastične nagrade i provedete nezaboravan dan. Sve što trebate učiniti je prijaviti se s prijateljima ili obitelji i biti spremni na dobru igru i zabavu", poručio nam je Marin Barišić, jedan od organizatora.

Važno je napomenuti i da parovi mogu biti muško-ženski, kao i to da je ovo jedan od rijetkih sportova u kojem natjecatelji nisu podijeljeni po spolu. Dugoročni plan cornholea je da do Olimpijskih igara 2032. godine postane jedini sport na ljetnim igrama uz konjičke u kojima se muškarci i žene natječu zajedno na istom turniru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.