Zadnji posao novog Hajdukovog direktora završio je neviđenim debaklom

Foto: Profimedia

FRANCOIS VITALI (48) iz Francuske je novi sportski direktor Hajduka. Splitski klub vijest je objavio dva dana nakon što je s te pozicije smijenio Nikolu Kalinića. Hajduk je ovako predstavio Vitalija: "Iza sebe ima preko 20 godina iskustva u nogometu na različitim funkcijama u sportskim segmentima francuskog Lillea, belgijskih Mouscrona i Cercle Bruggea te francuskog Troyesa.

Svoj put u nogometnom menadžmentu započeo je 2003. u Lilleu te se u njihovom sustavu zadržao do 2017. godine. Započeo je kao voditelj skauta akademije, zatim je ubrzo postao voditelj skauta prve momčadi pa projekt menadžer i sportski direktor kluba. U tom razdoblju Lille je šest puta igrao Ligu prvaka, tri puta Europsku ligu te je po jednom osvojio prvenstvo i francuski kup. Lille je u tom razdoblju bio prepoznatljiv po igračima koji su ponikli u njegovoj akademiji. 

Od 2011. do 2015. godine vodio je sportski segment Mouscrona, belgijskog kluba u vlasništvu Lillea, a klub je u navedenom razdoblju došao od treće do prve belgijske lige. Nakon toga, 2017. godine preuzima funkciju sportskog direktora Cercle Bruggea, razvojnog kluba Monaca, te je u tom klubu radio dvije i pol sezone. 

Tri godine kasnije postao je konzultant City football grupe te kao sportski direktor i menadžer Akademije preuzeo Troyes, razvojni klub za mlade igrače Manchester Cityja. Novi sportski direktor Hajduka posjeduje veliko iskustvo u skautingu i razvoju mladih igrača te iskustvo rada u razvojnim sustavima velikih klubova. U svijetu nogometa poznat je po prepoznavanju i dovođenju talentiranih mladih igrača, od kojih je svakako najpoznatiji Eden Hazard."

Hajduk je nahvalio novog direktora, ali ne spominje kako je njegova zadnja gaža bila debakl

Tako je dakle Hajduk predstavio novog sportskog direktora. No u toj prezentaciji ne spominje se debakl koji je Vitali doživio na zadnjoj gaži. U Troyesu je, kako vidimo, dobio velike ovlasti jer je u tom razvojnom klubu Manchester Cityja bio i sportski direktor i šef akademije. Tamo je proveo tri godine, ali u posljednje dvije Troyes je ispao dva puta. Prvo iz prve u drugu, a zatim iz druge u treću ligu.

To je izazvalo ogorčenje navijača Troyesa, a početkom svibnja ove godine preraslo je u neviđene scene koje su postale viralne. Troyes je remijem protiv Valenciennesa (1:1) dva kola prije kraja sezone došao na korak do ispadanja u francusku treću ligu. S obzirom na to da je prošle godine ispao i iz prve lige, navijači tog kluba su ogorčeni. Minutu prije kraja utakmice protiv Valenciennesa prekinuli su meč tako što su teren zasuli bakljama.

Navijačko ogorčenje gazdama iz Emirata, koji drže i Manchester City, rezultiralo neviđenim scenama

No na to su reagirali igrači Troyesa, i to neviđenim postupcima. Navijačima koji su pobacali baklje u teren odgovorili su tako da su te bengalke bacili natrag na tribine, gađajući tako njima navijače svog kluba, koji su ih dakle neposredno prije bacili u teren. Ovo je izazvalo ogorčenje navijača Troyesa te su mnogi od njih pokušali provaliti u teren kako bi se obračunali s igračima kluba za koji navijaju.

Navijači Troyesa su baklje pobacali u teren skandirajući "Hvala, City", što je sarkastična poruka vlasnicima kluba. Troyes je naime od ljeta 2020. u većinskom vlasništvu City Football Groupa (CFG), koji je dio Abu Dhabi United Groupa, konzorcija Ujedinjenih Arapskih Emirata. Manchester City je glavni klub ove grupacije.

Vitali je kažnjen za sudjelovanje u divljanju

Navijači Troyesa su bijesni što vlasnici nisu napravili ništa da poboljšaju status kluba, koji je od jo-jo kluba, onog koji ide iz prve lige u drugu i obrnuto, sada došao na korak do treće lige. Emiratskim vlasnicima zamjeraju i što su Savija, najskupljeg igrača u povijesti Troyesa, poslali na posudbu u Gironu (još jedan klub pod emiratskom kapom), odakle je otišao u City, bez da je odigrao minute za Troyes.

Igrači Troyesa su za neviđeno divljanje kažnjeni s po nekoliko utakmica neigranja, Troyesu je oduzet bod, a Vitali je također suspendiran zbog nesportskog ponašanja. Kažnjen je zabranom prisustva jednoj utakmici Troyesa i zabranom pristupa sudačkoj svlačionici.   

Novi sportski direktor Hajduka poklonik je onog što navijači tog kluba preziru. Jednog gazde

Troyes je ipak na kraju ostao u Ligue 2, ali samo zahvaljujući tome što je Bordeauxu proglasio bankrot. Jerome Rothen, bivši igrač Troyesa, a sada komentator, kritizirao je nove gazde kluba: "Neka se City gubi. Troyes je s njima postao katastrofa. Prvo zadnje mjesto u prvoj ligi i ispadanje, a sada smo i na dnu druge lige. Ne trebaju nam."

Vitali mu je odgovorio: "Volio to on ili ne, ali nogomet evoluira. Postaje globalan i to je ono što treba francuskom nogometu. Čak ću reći da Francuskoj treba više investitora kao što je City." Novi sportski direktor Hajduka poklonik je dakle onog što navijači narodnog kluba preziru. "Jednog gazde." No, lojalnost emiratskim gazdama nije ga spasila otkaza u Troyesu. Dobio ga je prije nekoliko mjeseci zbog očajnih rezultata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.