Zašto gledate grupnjak Dinama, njegove druge momčadi i sudaca?

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

BBB su bojkotirali utakmicu Lokomotiva - Dinamo (1:2) jer se igra na spomendan Isusove muke i smrti. Na dan kada bi kršćani u tišini trebali tugovati za Učiteljem koji je mučen i razapet, gledali smo kako se to tko zna koji put radi jadnom hrvatskom nogometu.

Za hrvatski sport porazno je što uopće govorimo o prvenstvenoj utakmici Dinama i njegove filijale

Tragedija od HNL-a dobila je najnoviji nastavak još jednom prvenstvenom utakmicom Lokomotive i Dinama koja se u sređenoj državi ne bi smjela odigrati jer nigdje, osim u Hrvatskoj, u istom rangu natjecanja ne igraju klub i njegova filijala. 
 
Dinamo ni do unaprijed poznatog ishoda i već ukalkulirane pobjede protiv vlastite podružnice, ne može bez nekoliko velikih sudačkih poklona
 
Posebno je smiješno gledati "velike preokrete" na njihovim prijateljskim prvenstvenim susretima, ali nimalo zabavno nije vidjeti kako Dinamo ni do unaprijed poznatog ishoda i već ukalkulirane pobjede ne može bez nekoliko velikih sudačkih grešaka na štetu Lokomotive i naravno, u Dinamovu korist. 
 
Lokomotiva protiv kluba s kojim dijeli sve, od golmana do maila 
 
Ali kod nas je i to moguće, pa je Dinamo 24. put u 25 međusobnih prvenstvenih utakmica pobijedio Lokomotivu, za koju su ovom prilikom igrala čak četiri igrača Dinama. Čelnike hrvatskog nogometa ne zamara što je Lokomotiva u prvu ligu ušla s adresom "nklokomotiva@nk- dinamo.hr" i što s Dinamom dijeli toliko toga, od maila do golmana Šempera.
 
Lokosi "uvijek daju 300 posto protiv Dinama, kao da igraju finale Lige prvaka", ali njih trojica su propustili finale LP-a u Kranjčevićevoj jer su kartonirani u prošlom kolu
 
Mario Šitum, igrač Dinama koji se prošao puni krug na vrtuljku Matice i Filijale, zaslužan je za jednu od najvećih provala posljednjih godina, kada je nedavno izjavio. "Igrao sam za Lokomotivu protiv Dinama i znam da u tim utakmicama svi idu 300 posto, kao da je finale Lige prvaka."
 
Ovo finale LP-a u Kranjčevićevoj odlučila su preskočiti čak tri igrača Lokomotive koji su među najboljima u Dinamovoj filijali. Jan Doležal, Ivan Šunjić i Petar Bočkaj u prethodnom kolu na utakmici protiv Cibalije dobili su kartone koji su ih onemogućili da daju 300 posto protiv Dinama. Uz napomenu da su sva trojica kartone zaradili prvi vodstvu njihove momčadi 4:0. 
 
Ivkoviću je Mamić obećao da će biti trener Dinama. Kada se predomislio i posao dao bratu, izigrani i ogorčeni Ivković poručio da je će u znak prosvjeda dati otkaz, ali u Lokomotivi
 
Ako vas ovo podsjeća na nešto iz nedavne prošlosti, u pravu ste. Prije dvije i pol godine, Tomislav Ivković, tadašnji trener Lokomotive, tražio je od svog igrača Marija Muse da namjerno dobije žuti karton kako bi propustio utakmicu s Dinamom. Ivković je također zaslužan za anegdotu koja sjajno opisuje odnos Dinama i Lokomotive. U jesen 2013. bilo mu je obećano da će naslijediti Branka Ivankovića i postati trener Dinama. Kada se Mamić stariji predomislio i posao ipak dao mlađem bratu, izigrani i ogorčeni Ivković poručio da je će u znak prosvjeda dati otkaz, ali u Lokomotivi!
 
Jedini put kada Dinamo nije pobijedio Lokomotivu, za nju je zabio Pjaca, pa ga je onda Dinamo kupio od samog sebe
 
Primijetili ste da savršenu statistiku Dinama s Podružnicom kvari ona jedna utakmica. Red je posjetiti na taj povijesni presedan. Dogodio se prije točno tri godine, a utakmica Filijale i Matice završila je 1:1. Lokomotiva je do 90. minute vodila, ali tada je Dinamo izjednačio golom Alena Halilovića. Za Lokose je zabio Marko Pjaca kojeg će na kraju te sezone Dinamo "kupiti" od Lokomotive, dakle od samog sebe. Kada se već sjećamo Alena Halilovića, danas je za Lokose protiv Dinama zaigrao njegov rođak Tibor. Sve dakle ostaje u obitelji. Osim što bodovi uvijek idu starijem bratu, posebno kada se bori za naslov. Raritetni remi zbio se u sezoni kada je već odavno osigurao naslov. Sada je ipak u tijeku napeta sezona, u kojoj čuda nisu moguća ni dozvoljena. 
 
Najnoviji incestuozni igrokaz Dinama i Lokomotive odigravao se u tužnom i mučnom ozračju
 
Najnoviji incestuozni igrokaz Dinama i Lokomotive odigravao se u tužnom i mučnom ozračju. Prvo je minutom šutnje odana počast preminulom novinarskom doajenu Tomislavu Židaku. Nakon toga se također u šutnji igrala utakmica jer Lokomotiva navijača nema, dok su Bad Blue Boys bojkotirali zbog navedenog razloga.
 
Soudani je morao dobiti barem žuti karton, ali onda Mr. Derby ne bi igrao u idućem kolu protiv Hajduka. Da je dobio crveni karton, propustio bi ne samo derbi s Hajdukom, nego i 72 minute internog klupskog derbija
 
Dinamo je startao očajno, tromo i bezidejno, a Lokomotiva iznenađujuće povela. Odmah nakon toga, daleko najbolji Dinamov igrač El Arbi Hillel Soudani trebao je dobiti crveni karton. Nakon prekršaja na njemu koji je sudac Tihomir Pejin označio, Soudani ležeći, s trave, grubo "suparnika" Capana udara kopačkom u nogu. Sudac je to vidio, ali na tragove Soudanijevih čepova na Capanovoj nozi samo je prstom pokazao na slogan "respect". Da mu je Pejin dao žuti karton, što je morao, Soudaniju zvanom Mr. Derby, to bi bio karton koji ga eliminira iz derbija protiv Hajduka u idućem kolu. Da mu je Pejin dao crveni karton, što je trebao, Soudani bi propustio ne samo derbi s Hajdukom, nego i 72 minute internog klupskog derbija. 
 
Nepostojeće zaleđe za 2:0 Lokomotive, ali ni do tada nije bilo nikakvih dvojbi kako će ovaj loši hrvatski film završiti
 
Osam minuta nakon što su suci bili slobodno uvjereni da Soudanijevo udaranje protivnika nogom prilikom prekida igre nije za karton nijedne bolje, nova neugodnost. Lokos Capan ide sam na Dinamova golmana Livakovića, ali suci sude nepostojeće zaleđe. Ni do tada nije bilo nikakvih dvojbi kako će ovaj loši hrvatski film završiti, ali kada situacije poput ovih vidi u tako kratkom razmaku, čovjek se osjeti namagarčen, bez obzira na to što ovakvu utakmicu gleda po službenoj dužnosti. Zato sve one koji plate ulaznicu da bi gledali ovako nešto ne treba osuđivati, nego žaliti. 
 
"Iz jedan u dva" preko dva penala za Dinamo
 
Jasno, slijedio je Dinamov "veliki preokret" ili "prelazak iz jedan u dva", a nema prozirnijeg načina da do toga dođe od dva gola iz dva penala. Između prvog koji je bio prilično dvojben, ali pri čemu nitko od igrača Lokomotive (koji protiv Dinama idu 300 na sat, kao da je finale Lige prvaka) nije prigovorio i drugog koji je objašnjen novim pomodnim terminom "intenzitet faula", što je samo eufemizam za padanje prilikom dodirivanja, imali smo prilike vidjeti i zanimljiva kadrovska rješenja trenera Lokomotive. On je već do 60. minute iz igre izvukao Erosa Grezdu i Lovru Majera, do tada najbolje igrače Lokosa.  

HNL se razapinje svakim novim igrokazom Dinama, Lokomotive i sudaca, ne samo ovim na Veliki petak 

Hrvatsko nogometno prvenstvo, u kojem Dinamo svake sezone već na startu ima zajamčenih 12 bodova iz utakmica s Filijalom, razapinje se svakom od tih i sličnih utakmica i sudačkih "grešaka", a ne samo na ovaj Veliki petak. Istina, na kršćanima važan dan imali smo (ne)priliku gledati jedno od najperfidnijih mrcvarenja HNL-a. Otkupitelja njegovih brojnih grijeha koji bi se žrtvovao za sve njih i tako zaradio uskrsnuće hrvatskog nogometa, nema nigdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.